الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rundingan damai selamatkan kami dari kepungan politik - Barak

11 Julai 2010

AN-NASIRAH, - Menteri Perang(pertahanan) Israel, Ehud Barak berkata, "Kerajaan Israel dari permulaan lagi perlu kepada pendekatan dasar politik yang baru, dengan rundingan damai, ia dapat mengeluarkan Israel dari penyisihan(kepungan) politik yang telah mula terzahir beberapa bulan yang lalu."(link)

Gambar(link): Ehud Barak di sebelah kiri ketika mengadakan pertemuan dengan Salam Fayyad(kanan), Perdana Menteri Palestin Ramallah pada 5 Julai 2010.

Memetik akhbar 'Ma'arev' berbahasa Ibrani yang menukilkan kata-kata Ehud Barak ketika perjumpaan mingguan Kerajaan Penjajah, katanya, "apa yang penting sekarang, kita kena faham bahawa kita perlu kepada agenda politik yang kuat, malah rundingan damai dengan Palestin dalam semua peringkat juga untuk melepaskan kita dari penyisihan politik yang telah kita terjerumus ke dalamnya."

Tambah Barak, kunjungan Netanyahu ke Washington baru-baru ini dan bertemu dengan Presiden Obama amat memberansangkan.

Sebagaimana dijelaskan, pertemuan Netanyahu dengan Obama memberi manfaat, begitu juga dengan keputusan dari ketetapan hasil pertemuan tersebut. Berikutan itu, tindakan Amerika Syarikat menunjukkan sikapnya yang sentiasa terkehadapan menyokong Israel.


Sementara itu, wakil(Duta) Israel di PBB, Gabriela Shalev berkata pendirian Israel sekarang di peringkat antarabangsa dan di dalam PBB secara khusunya adalah yang paling teruk sejak kurun 70-an.

Gambar(link): Gabriela Shalev, Duta Israel di PBB.

Ketika dalam satu wawancara dengan radio tentera Israel, Shalev berkata, "Kedudukan kita sekarang ini boleh dibandingkan pada tahun 70-an, iaitu ketikamana bahang kemarahan yang timbul dengan menyifatkan zionis mengamalkan dasar aparteid."

Gabriela Shalev telah meletakkan jawatan sebulan yang lalu dari duta Israel di PBB menjelaskan, beliau mahu bergegas pulang tetapi masih menanti ketibaan duta baru yang menggantikan tempatnya menjelang September akan datang. Namun, sehingga kini tidak ada lagi maklumat mengenai individu yang bakal menggantikan tempatnya.

Wakil Israel menyatakan sedemikian setelahmana Israel menerima hentaman yang bertali-arus di peringkat diplomasi PBB dan Badan-badan Pertubuhan PBB yang lain khususnya setelah perang ke atas Gaza. Tambahan pula dengan tertubuhnya Jawatankuasa Goldstone menambahkan lagi kecaman yang kuat terhadap Israel.

Setelah itu, Israel turut menerima kutukan teruk yang tidak dijangka disebabkan serangan berdarah ke atas armada laut 'freedom flotilla'. Berikutan kejadian tersebut, PBB akan menubuhkan panel siasatan antarabangsa mengenai serangan itu malah dalam Persidangan Nuklear Antarabangsa turut mendesak agar penjajah(Israel) menganggotai pertubuhan terbabit supaya adanya perjanjian yang menentukan had dari penularan senjata nuklear. Sumber 11/07/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS