الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Al-Qassam bunuh 2 tentera zionis, Al-Aqsa kepung unit khas Israel

26 Mac 2010

Terkini: Al-Qassam dapat membunuh 2 tentera Israel, timur Khan Yunus, selatan Gaza.

Menurut sumber(4.55 petang/Mesir) bahawa sebuah pertempuran sengit meletus antara pejuang Palestin dengan tentera zionis(Israel/penjajah) di timur laut Khan Yunus, berhampiran sempadan Kissufim.(gambar: ketika pertempuran)
______________________________________
Ketika berita yang disiarkan secara langsung, bunyi tembakan masih lagi kedengaran
______________________________________


Dimaklumkan setakat ini menurut saksi, punca pertempuran meletus setelah pihak zionis menceroboh timur laut Khan Yunus dan diserang hendap oleh pejuang Palestin.

Sebagaimana laporan dari penjajah menyatakan sekumpulan Palestin yang bersenjata menghampiri kawasan sempadan.

Gambar: Tentera Israel yang berada di sempadan antara Gaza-Israel. Sebaik sahaja pertempuran meletus, tentera-tentera Israel yang berada menara kawalan terus bergegas ke garisan sempadan.

Sumber berita menyatakan, pejuang Palestin dari sayap tentera HAMAS melakukan serangan ke kawasan rondaan tentera penjajah.

Setelah kejadian tersebut, zionis terus meningkatkan bilangan jenteranya ke Gaza. Dilaporkan, pesawat tempur Israel F-16 mengebom sebuah kawasan terbuka di timur Khan Yunus. Sementara, helikopter apache Israel mengawasi dari ruang udara Gaza.

Al-Qassam bunuh 2 tentera Israel

Dalam satu sidang akhbar yang diadakan, Abu Ubaidah menceritakan secara terperinci berhubung pertempuran yang berlaku pada waktu asar, petang jumaat.

Sebagaimana dilaporkan, KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) mengakui pihaknya yang membunuh 2 tentera Israel, manakala beberapa lagi tentera zionis parah ketika bertempur di timur Khan Yunus.

Abu Ubaidah, jurucakap Al-Qassam(gambar di bawah, sebelah kiri) berkata, "pejuang al-Qassam telah bertempur dengan tentera zionis yang menceroboh sejauh 500 meter(0.5 kilometer) ke dalam garisan sempadan Gaza."

Sebelum kejadian, beliau menjelaskan bahawa tentera Al-Qassam melakukan intipan ke atas sebuah pasukan tentera pejalan kaki Israel yang menceroboh timur Khan Yunus dalam lingkungan jarak 300-500 meter yang cuba mengepung sekumpulan dari pejuang Palestin dan penduduk.

Kemudian, satu unit penembak tepat dari Al-Qassam yang disokong satu unit bantuan Al-Qassam bertindak melakukan serangan ke atas tentera pejalan kaki Israel serta melepaskan tembakan secara bertubi-tubi mengakibatkan kekeliruan di pihak tentera Israel.

Tentera Israel terpaksa berundur kerana gagal dalam operasi tersebut. Kemudian tiba helikopter Israel mendarat di kawasan terbabit dan kelihatan pemindahan mangsa serangan Al-Qassam.

Sebagaimana dijelaskan, Kewujudan tentera Al-Qassam di kawasan berkenaan telah membebaskan kepungan yang cuba dilakukan Israel.

"Sebaik sahaja zionis ceroboh, tentera Al-Qassam terus menyerang tentera zionis dengan senjata berat yang mengakibatkan beberapa tentera penceroboh mengalami luka parah", ujar Abu Ubaidah.

Abu Ubaidah turut menyatakan bahawa dengan pencerobohan zionis itu, pihak pejuang Palestin telah bersedia bagi menghadapi tentangan dari musuh.

Jurucakap rasmi Al-Qassam juga menyatakan zionis berniat untuk menggugat kestabilan di Gaza.

Beliau berkata lagi, bahawa pihaknya tidak akan memeluk tubuh dengan jenayah yang sedang berlaku. Tegas Abu Ubaidah, pencerobohan ke atas sempadan Gaza tidak akan dibiarkan dengan laluan yang penuh kehormatan.

Abu Ubaidah tidak menafikan kewujudan kumpulan pejuang Palestin yang lain kerana pejuang-pejuang Al-Qassam memang menghadang operasi kepungan dari tentera Israel ke atas pejuang-pejuang Palestin di situ.

Al-Aqsa kepung tentera khas Israel

Sementara itu, KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera FATAH) turut menyatakan kepada agensi berita bahawa pejuang-pejuangnya turut bertempur dengan tentera zionis di Khan Yunus.

Dalam pertempuran sengit itu, Al-Aqsa telah melancarkan 7 roket jenis 'hawn' ke arah beberapa buah jentera perang Israel yang mengakibatkan rosak teruk.

Al-Aqsa mengakui pihaknya mengepung satu pasukan khas tentera Israel di pertengahan kawasan 2 buah rumah; Abu asfour dan Abu Taiemah di Khan Yunus serta meletupkan peledak yang amat kuat di antara dua buah rumah.

Al-Quds juga bertempur dengan tentera Israel

SARAYA AL-QUDS(sayap tentera Jihad Islami) dalam kenyataannya berkata, satu kumpulan dari pejuangnya turut mendekati sebuah pasukan tentera Israel di bandar kecil Abbasan, timur Khan Yunus dan berlaku pertempuran sengit dengan letupan dari peledak. Dalam kejadian itu, helikopter Israel turut mengawasi dari udara sehingga tentera Israel berundur.

Jurucakap kumpulan tersebut menjelaskan, beberapa dari pejuangnya mengalami kecederaan malah ada yang tidak dapat dihubungi di kawasan berlakunya pertempuran.

Parah di pihak Palestin

Sumber(al-Jazeerah) menyatakan ada penduduk Palestin yang syahid serta parah akibat tembakan artileri Israel ke atas sebuah rumah di kawasan berkenaan. Tetapi, pasukan penyelamat tidak dapat sampai ke kawasan berkenaan berikutan keadaan masih tegang.

Laporan yang dikeluarkan pada jam 10.19 malam/Mekah(9.19 malam/Mesir) mengenai luka parah di kalangan penduduk Palestin dalam kejadian tersebut bahawa 2 penduduk Palestin parah, salah seorang darinya kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun(gambar) akibat pengeboman Israel ke atas sebuah rumah.

Memetik agensi berita Jerman dari Pengerusi Am Bantuan dan Kecemasan di Gaza berkata, tentera Israel menghalang pasukan bantuan dari memindahkan penduduk yang syahid dan cedera dari tempat yang berlakunya pertempuran. Namun maklumat tersebut menyatakan 2-3 penduduk Palestin syahid, manakala 5 lagi penduduk Palestin parah. Beberapa daripadanya di tahap kritikal.

Analisis semasa berhubung pertempuran sengit ini

Berikutan pertempuran yang meletus, sumber menyifatkan keadaan ini adalah gempa yang pertama setelah Israel mengumumkan perang berakhir pada 18 Januari 2009.

Sumber turut membuat tafsiran berhubung keadaan yang agak mengejut sebagaimana yang ditunjukkan oleh sayap tentera HAMAS apabila menghadang tentangan dan membunuh tentera zionis secara berdepan.

Israel mengakui tenteranya terbunuh

Tentera Israel mengakui 2 tenteranya terbunuh dan beberapa lagi mengalami luka parah yang kritikal serta cedera akibat letupan dari peledak yang dipasang di kawasan berlakunya pertempuran.

Sumber dari tentera Israel juga mengungkapkan pejuang-pejuang Palestin cuba berusaha untuk menculik tentera-tentera Israel.

Cerita saksi dan penduduk Palestin

Penduduk Palestin di kawasan terbabit menjelaskan bahawa berlaku pertempuran dahsyat antara tentera penjajah dengan sekumpulan pejuang Palestin.

Gambar: Satu keluarga Palestin terpaksa mengosongkan rumah berikutan pertempuran sengit yang berlaku.

Pertempuran sengit dengan berbalas tembakan dan serangan roket jenis RPG telah meningkatkan kewujudan jentera perang Israel. Jelas penduduk lagi beberapa buah terpaksa dikosongkan berikutan luka parah dikalangan penduduk malah kereta kebal Israel juga melepaskan tembakan yang gugur berdekatan rumah penduduk Palestin.

Menuruk saksi(penduduk Palestin), sebuah helikopter Israel telah memindahkan 3 tentera zionis yang parah dari kawasan berlakunya pertempuran itu.

Respon Kerajaan Palestin Gaza dan kumpulan pejuang

Sementara itu di pihak Kerajaan Palestin Gaza, Tahir Nunu berkata penentangan dari pihak Israel berhubung kejadian ini berlaku dengan mengejut.

Beliau menjelaskan tujuan Israel menceroboh adalah untuk menggugat kestabilan di Gaza. Sehubungan dengan itu, dari sudut politik Israel telah gagal kerana realiti menjadi sebaliknya.

Sebagaimana zionis melanggar hak Palestin di Al-Quds, penduduk Palestin juga berhak untuk mempertahankan diri dan menentang penjajahan Israel.

Abu Jamal Mustafa, jurucakap rasmi KATAIB ABU ALI MUSTAFA(sayap tentera Jabhah Sya'biah) turut menyatakan pejuang Palestin berhak membalas sebarang 'tentangan zionis' dengan setiap kekuatan yang ada. Sumber 26/03/2010, berita al-Jazeerah, web berita al-Jazeerah, web berita maannews.net dan web rasmi al-Qassam

[MAP] Kami melihat apa yang berlaku hari ini di Semenanjung Gaza adalah satu-satunya jawapan(muqawamah) yang wajar dijadikan inisiatif untuk mempertahankan hak-hak Palestin dalam Persidangan Kemuncak Negara-negara Arab yang dijadualkan berlangsung pada esok hari di bandar Sirt, Libya(27-03-2010, Sabtu).

Mungkin hikmah apa yang berlaku hari ini merupakan noktah penyelesaian permasalahan yang berlaku di Palestin..Wallahua'lam.

Read more...

Laporan Palestin: Masjid Al-Aqsa tergantung di awangan

Sebuah laporan yang disediakan oleh Hal-Ehwal Luar Palestin telah dibentangkan dalam perjumpaan awal(persediaan) bagi peringkat Menteri-menteri luar Arab semalam di bandar Sirt, Libya sebelum berlangsung Persidangan Kemuncak Negara-negara Arab pada esok hari, 27-03-2010 di Sirt, Libya.

Laporan tersebut memperincikan tentang penggalian Israel di bawah Masjid Al-Aqsa serta perancangan Israel bagi meyahudikan bandar Al-Quds.

Rentetan beberapa kajian khusus yang telah dibuat menjelaskan bahawa Masjid Al-Aqsa seolah-olah tergantung di awangan jika binaan asas itu menjadi reput kesan penggalian yang dilakukan Israel. Tambahan pula, wujud terowong-terowong bawah tanah di bawah Al-Aqsa sehingga menemui di bawah bandar kecil Silwan yang terletak berdekatan tembok di sebelah barat Masjid al-Aqsa.

Berikutan itu, kejadian runtuh pasti berlaku di jalan-jalan utama yang meliputi kawasan penggalian.

Menurut laporan itu, bahawa pendedahan terbaru mengenai terowong bawah tanah yang baru dibina bersambungan dari kawasan El-Magharibah ke Ain Silwan sekaligus mengikat bandar Silwan Palestin dengan tembok buraq. Maka, penyambungan terowong bawah tanah dari bawah bandar Ain Silwan turut bersambungan dengan terowong bawah tanah yang lain sehingga merangkumi sekeliling bandar Al-Quds. Jelas laporan itu,usaha Israel adalah untuk menguasai bandar Al-Quds kerana mendakwa ia adalah bandar Nabi Daud A.S.

Selain itu dijelaskan, bahawa kumpulan-kumpulan Yahudi telah menguasai hampir 70 hartanah di bandar Al-Quds, di antaranya rumah-rumah dan tanah-tanah.

Berhubung dengan penjelasan tersebut, Israel telah melakukan penggalian terbaru dalam beberapa minggu yang lalu berhampiran pintu El-Magharibah. Tujuan usaha giat itu adalah untuk membina sebuah kawasan yang luas bagi letak kereta, trak-trak dan bas-bas.

Demikian itu, Israel juga sedang berusaha bagi membina hotel-hotel dan taman-taman di bawah pintu El-Magharibah sehingga mencapai tembok Al-Quds. Tidak lain adalah untuk mengubah kawasan tersebut menjadi tempat perkumpulan Yahudi yang terbesar. Kesan usaha tersebut, jumlah penduduk Israel akan meningkat lebih tinggi berbanding jumlah penduduk Arab Palestin yang sedia ada. Sumber 26/03/2010, suratkhabar Shourouk(Mesir)

Read more...

Israel sedang mengganas

Tiada komen kerana memang sedang berlaku. Sumber karikatur (al-Jazeerah)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS