الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Perubahan strategi HAMAS menyulitkan serangan di Gaza - DEBKA

10 April 2011

Laporan asal jam 05.42 petang, Palestin/Mekah
Jam 04.42 petang, Mesir

UMMUL FAHM - Sebuah web agensi 'DEBKA' yang rapat dengan perisikan Israel menyebut pada pagi Sabtu bahawa sebahagian dari serangan-serangan Israel yang dilaksanakan kereta kebal(artileri) dan pesawat angkatan tentera udara di Gaza diselubungi kesulitan, ekoran perubahan strategi perang yang dilakukan pejuang Palestin, terutamanya gerakan HAMAS.
______________________________________________
______________________________________________

DEBKA memetik dari sumber politik dan ketenteraan Israel, katanya, "tujuan serangan-serangan di Gaza adalah untuk menghentikan serangan roket HAMAS serta menetapkan batas ruang yang terhad kepada gerakan HAMAS."

Sumber-sumber berkenaan mendakwa gerakan HAMAS telah menukar strategi perang, malah modus operandi sayap tentera HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM berubah sama sekali tidak seperti perang lalu. Pergerakan modus itu seumpama menuruti satu strategi baru yang dapat disimpulkan(mendapat nasihat) seperti HIZBULLAH di Lubnan.

Berhubung perubahan, sumber ketenteraan rejim zionis berpendapat serangan-serangan zionis dilancarkan sebaik sahaja sebuah bas diserang roket Cornet anti-kereta kebal, ianya pelik kerana menjadi sasaran HAMAS. Tampak jelas, pertembungan kuat dalam serangan ini dengan pejuang HAMAS sepertimana zionis bertembung serentak dengan HAMAS dan HIZBULLAH.

Baca lagi:
1. AL-QASSAM tolak gencatan
2. Israel dakwa halang roket, AL-QASSAM sasar bas


Kata-kata dari sumber ketenteraan bahawa tentera zionis berusaha mematahkan taring dan melemahkan HAMAS dalam masa dua hari dengan perubahan strategi menyerang tetapi realiti yang berlaku, HAMAS tetap dapat melancarkan serangan secara berterusan menjangkau 70 serangan roket termasuk peluru mortar.

DEBKA menyebut lagi, nisbah tembakan roket dari HAMAS dalam masa dua hari melonjak 25%.

Di samping itu, DEBKA menjelaskan, sekiranya serangan sengit berterusan dan perang kecil meletus sehingga akhir minggu akan datang, maka kita akan dapat melihat peningkatan mendadak serangan-serangan roket ke daerah-daerah penempatan Israel. Kita juga dapat melihat tindakan licik dan serangan bertubi-tubi dari tentera zionis melenyapkan seboleh-bolehnya sejumlah besar pejuang-pejuang Palestin di Gaza.

Dari sudut lain, DEBKA melihat, gerakan HAMAS berusaha untuk mendapatkan kembali sebahagian besar tanah-tanah Gaza, iaitu satu per tiga tanah pertanian di sepanjang garisan sempadan. Kawasan-kawasan tersebut telah digazetkan zon keselamatan yang tidak membenarkan sesiapa melewati atau berada di tanah-tanah tersebut bimbang Gaza menjadi seperti sempadan Lubnan di bahagian selatan.

Sambil menyatakan lagi, gerakan HAMAS sentiasa membuat gangguan(menyerang) terhadap tentera zionis bagi mendapatkan tanah-tanah tersebut tetapi zionis tidak dapat menerima sedemikian, malah pejuang-pejuang Palestin juga tidak boleh berada berdekatan dengan garisan sempadan.

Pada masa akan datang, web DEBKA berpendapat bahawa tanah-tanah ini akan menjadi sebab tercetusnya perang. Sumber 09/04/2011, web berita safa.ps

Read more...

Catatan masa tentangan sengit di Gaza pada 09/04/2011

[Turutan bermula dari bawah]

09.09 malam, Palestin/Mekah(08.09 malam, Mesir): Adham Abu Salmiah berkata, kami telah mendokumentasi tindakan zionis yang melanggar undang-undang antarabangsa iaitu menyerang orang awam dan anggota pasukan penyelamat(krew perubatan).

09.07 malam, Palestin/Mekah(08.07 malam, Mesir): Zionis mengebom timur Khan Yunus, selatan Gaza.

09.05 malam, Palestin/Mekah(08.05 malam, Mesir): Pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengebom pula penempatan haram Be'eri yang terletak di sebelah timur Mukhayyam El-Buraij dengan roket buatan tempatan.

08.41 malam, Palestin/Mekah(07.41 malam, Mesir): Sumber Mesir melaporkan bahawa Mesir telah menghubungi di peringkat diplomasi secara meluas bagi menghentikan serangan zionis di Gaza.

08.18 malam, Palestin/Mekah(07.18 malam, Mesir): Pejuang SARAYA AL-QUDS mengebom barat Naqab dengan dua roket 'Quds'.

08.16 malam, Palestin/Mekah(07.16 malam, Mesir): Zionis mengakui hanya 50 serangan mortar gugur setakat ini di tanah jajahan.

08.05 malam, Palestin/Mekah(07.05 malam, Mesir): KATAIB AL-QASSAM mengebom lokasi tentera Ain Salisah dengan 5 serangan peluru mortar 'hawn'.

07.59 malam, Palestin/Mekah(06.59 malam, Mesir): Sekumpulan pejuang Palestin terselamat dari pengeboman perluru berpandu jarak jauh di Netsarim.

07.57 malam, Palestin/Mekah(06.57 malam, Mesir): Pejuang SARAYA AL-QUDS mengebom Al-Majdal dengan 3 roket 'Quds' dan 2 serangan mortar ke Keffar Ezza.

07.55 malam, Palestin/Mekah(06.55 malam, Mesir): Zionis melepaskan peluru berpandu jarak jauh ke atas sebuah kawasan yang telah dibebaskan 'Netsarim' selatan Gaza.

07.32 malam, Palestin/Mekah(06.32 malam, Mesir): Berita cedera parah dalam satu pengeboman zionis di barat Mukhayyam Jabaliya, utara Semenanjung Gaza.

07.27 malam, Palestin/Mekah(06.27 malam, Mesir): Pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengebom Askalan dengan serangan roket 'Naseer'.

07.15 malam, Palestin/Mekah(06.15 malam, Mesir): Kumpulan pejuang AIMAN JUDAH mengebom Ushdud dengan roket 'grad'.

07.14 malam, Palestin/Mekah(06.14 malam, Mesir): Radio Israel - Sistem pertahanan iron dome hanya dapat menyekat 8 serangan mortar.

07.11 malam, Palestin/Mekah(06.11 malam, Mesir): Zionis mengebom berhampiran sebuah kilang di utara Gaza.

06.42 petang, Palestin/Mekah(05.42 petang, Mesir): Rejim zionis mendakwa sistem iron dome telah menangkis roket yang menyerang ke arah Ushkul.

06.42 petang, Palestin/Mekah(05.42 petang, Mesir): Rejim zionis mendakwa sistem iron dome telah menangkis roket yang menyerang ke arah Ushkul.

06.35 petang, Palestin/Mekah(05.35 petang, Mesir): Berita mengenai ada yang tercedera dalam serangan pesawat pengintip tanpa pemandu di selatan Gaza.

06.11 petang, Palestin/Mekah(05.11 petang, Mesir): Ahronovitch - Tidak ada sesiapa yang kebal di Gaza, kami akan buru orang HAMAS satu persatu.

05.42 petang, Palestin/Mekah(04.42 petang, Mesir): Rejim zionis - 7 serangan roket gugur di Askalan dan Naqab.

05.35 petang, Palestin/Mekah(04.35 petang, Mesir): Sidang media di Gaza. AL-QASSAM tolak gencatan

05.32 petang, Palestin/Mekah(04.32 petang, Mesir): Ketua Pembangkang Israel, Tsipi Livni dari parti Kadima berkata, kami akan kembalikan gegaran tentera kami yang kini telah berlalu pergi.

05.26 petang, Palestin/Mekah(04.26 petang, Mesir): Sumber media Israel versi hebrew - Siren kecemasan berbunyi di Askalan dan Sderot.

05.25 petang, Palestin/Mekah(04.25 petang, Mesir): Sebentar lagi sidang media KATAIB AL-QASSAM di Gaza.

05.02 petang, Palestin/Mekah(04.02 petang, Mesir): Pejuang mengebom lokasi zionis yang berhampiran dengan Gaza.

04.34 petang, Palestin/Mekah(03.34 petang, Mesir): Tembakan meriam zionis di utara Gaza. Tidak ada laporan mengenai kecederaan.

02.40 petang, Palestin/Mekah(01.40 petang, Mesir): Media Israel 'Maarev' melaporkan satu serangan roket grad gugur ke atas sebuah rumah anggota parlimen Knesset(parlimen Israel) di Ofakim.

01.30 petang, Palestin/Mekah(12.30 petang, Mesir): Penduduk Palestin di Rafah mengiringi pengebumian dua pejuang AL-QASSAM yang syahid awal pagi tadi dalam serangan zionis.

01.25 petang, Palestin/Mekah(12.25 petang, Mesir): Menteri Luar Gaza - pihak kami telah menghubungi pihak-pihak berkenaan bagi menghentikan serangan zionis di Gaza.

01.12 petang, Palestin/Mekah(12.12 tengahari, Mesir): HAMAS berkata, 'kami tidak akan menerima penyelesaian yang menyamakan kedudukan Palestin untuk menyerah'.

01.00 petang, Palestin/Mekah(12.00 tengahari, Mesir): Badan-badan antarabangsa berkata apabila masyarakat antarabangsa(PBB, EU, Liga Arab) terus diam bermakna ia menyokong berlakunya serangan ini di Gaza.

12.26 petang, Palestin/Mekah(11.25 pagi, Mesir): Media Israel 'Yedioth Ahronoth' menyebut serangan peluru mortar gugur ke atas sebuah rumah di Ushkul.

11.02 pagi, Palestin/Mekah(10.02 pagi, Mesir): KATAIB AL-QASSAM mengebom penempatan haram 'Ofakim' dengan tiga serangan roket jenis 'grad'.

10.12 pagi, Palestin/Mekah(09.12 pagi, Mesir): Pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengebom pos tentera Kerem Shalom, timur Rafah dengan emapt mortar 'hawn'.

10.11 pagi, Palestin/Mekah(09.11 pagi, Mesir): KATAIB MUJAHIDEEN mengebom pos tentera Sufa dengan dua serangan roket jenis 'حفص'

09.52 pagi, Palestin/Mekah(08.52 pagi, Mesir): KATAIB AL-QASSAM mengebom Majlis Daerah Ushkul dengan 4 serangan roket 'Al-Qassam'.

08.27 pagi, Palestin/Mekah(07.27 pagi, Mesir): Adham - seorang pemuda syahid, dan seorang lagi cedera parah di timur Jabaliyah, utara Gaza.
Catatan masa tentangan sengit di Gaza pada 09/04/2011

08.13 pagi, Palestin/Mekah(07.13 pagi, Mesir): Pejuang SARAYA AL-QUDS mengebom Ushdud pagi ini dengan dua serangan roket jenis 'grad'.

08.12 pagi, Palestin/Mekah(07.12 pagi, Mesir): DEBKA versi hebrew - Serangan Israel di Gaza kali ini amat rumit berikutan perubahan strategi perang yang dilakukan HAMAS.

07.31 pagi, Palestin/Mekah(06.31 pagi, Mesir): DEBKA versi hebrew - Dalam masa 24 jam, 70 serangan roket menyerang Israel. Di antara jumlah tersebut, lebih 20 roket jenis 'grad'.

07.12 pagi, Palestin/Mekah(06.12 pagi, Mesir): Kereta kebal zionis mengebom di timur daerah Qararah, Khan Yunus, selatan Gaza.

04.20 pagi, Palestin/Mekah(03.20 pagi, Mesir): Beberapa serangan roket jenis 'grad' menyerang kawasan-kawasan terbuka di utara Ushdud.

04.01 pagi, Palestin/Mekah(03.01 pagi, Mesir): 2 warga Israel cedera apabila serangan terbaru roket 'grad' gugur di Beersheba.

02.15 pagi, Palestin/Mekah(01.15 pagi, Mesir): Zionis menyerang sebuah kawasan berhampiran bangunan kebajikan masyarakat di timur daerah Jabaliyah, utara Gaza. Seorang penduduk Palestin cedera ringan.

02.05 pagi, Palestin/Mekah(01.05 pagi, Mesir): Media Israel 'Yedioth Ahronoth' lapor 3 warga haram cedera ringan akibat serangan roket 'grad' di Beersheba.

01.37 pagi, Palestin/Mekah(12.37 pagi, Mesir): 2 serangan zionis di Gaza. Satu serangan menyasarkan lokasi di bandar Gaza dan satu lagi serangan di utara Gaza.

01.03 pagi, Palestin/Mekah(12.03 pagi, Mesir): 2 pejuang AL-QASSAM cedera parah dari kereta yang menjadi sasaran serangan zionis. Terkini, komander AL-QASSAM, Taisir Abu Asnainah syahid. Dikatakan, 2 lagi syahid dalam serangan itu.

12.53 pagi, Palestin/Mekah(08/04:11.53 malam, Mesir): Zionis menyerang sebuah kereta di Hayyu Tel Sultan, barat Rafah. Beberapa orang dilaporkan cedera.

12.49 pagi, Palestin/Mekah(08/04: 11.49 malam, Mesir): Bunyi siren kecemasan di bandar Beersheba(tanah jajahan), pejuang SARAYA AL-QUDS umum serang bandar tersebut dengan roket 'grad'.

12.03 tengah malam, Palestin/Mekah(08/04:11.03 malam, Mesir): Pesawat tempur zionis F-16 mengebom sebuah terowong bawah tanah di Rafah.

Sebahagian catatan yang diperolehi ini ada yang telah dimasukkan dalam berita penuh.

Sumber 09/04/2011, safa.ps

Read more...

Keselamatan Dalam Negeri kesan ejen zionis

Laporan asal jam 12.06 tengahmalam, Palestin/Mekah
Jam 11.06 malam, Mesir

GAZA - Pihak Keselamatan Dalam Negeri Gaza menyatakan dapat mengesan beberapa orang ejen zionis dalam masa dua hari yang tugasnya untuk menggugat keamanan di Gaza.

Salah seorang wakil Keselamatan Dalam Negeri dalam kenyataan yang disiarkan Kementerian Dalam Negeri berkata pada hari Sabtu, "semua anggota keselamatan bergerak aktif di lapangan bagi memelihara benteng dalaman(Gaza), dengan mengawasi setiap pergerakan mereka yang disyaki," sambil memberi ancaman, "mana-mana pengkhianat yang bekerjasama dengan rejim zionis tidak akan terlepas dari buruan undang-undang."

Keselamatan Dalam Negeri menegaskan kempen yang dilaksanakan Kementerian Dalam Negeri tahun lepas bagi menentang unsur ejen rejim zionis telah menghalang zionis dari memperolehi maklumat mengenai pejuang-pejuang Palestin.

Wakil Keselamatan Dalam Negeri dalam kenyataannya itu memberi bukti, katanya, "semua sasaran zionis selama dua hari adalah rumah-rumah penduduk, orang awam, penduduk yang berusia dan kanak-kanak," tambah beliau lagi,"tidak ada satu lokasi yang strategik pejuang atau seumpamanya diserang zionis."

Sambil bertegas, beliau berkata, ejen-ejen zionis telah gagal mendapatkan maklumat mengenai pejuang-pejuang Palestin.

"Ketika menyerang Gaza, rumah-rumah awam dan penduduk biasa yang menjadi sasaran zionis. Ini mengesahkan lagi zionis berbohong mendakwa kononnya ada misi yang mesti dicapai," jelas wakil itu lagi. Sumber 10/04/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS