الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mavi Marmara sedia belayar lagi

20 Mei 2011

Laporan jam 07.17 malam, Palestin/Mekah
Jam 06.17 petang, Mesir

ISTANBUL - Yayasan Hak Asasi Manusia(IHH), sebuah pertubuhan bukan kerajaan di Turki telah mengumumkan mengenai pelayaran konvoi bantuan kemanusiaan antarabangsa ke Gaza. Konvoi laut kali ini adalah yang kedua setelahmana armada pembebasan kali pertama pada 31 Mei tahun lepas diserang tentera laut rejim zionis ketika belayar di perairan laut antarabangsa menuju ke pelabuhan Semenanjung Gaza. Insiden tersebut mengakibatkan 9 relawan Turki terkorban.
__________________________________________________
Info:
Konvoi laut: Freedom Flotilla/armada pembebasan/أسطول الحرية
Pautan:
__________________________________________________

Semasa sidang media berlangsung di Istanbul hari ini, Presiden IHH, Fehmi Bülent Yıldırım berkata, konvoi kapal yang baru melibatkan 15 buah kapal diikuti 1500 relawan dari seluruh dunia.

Tambah beliau, konvoi baru ini dianggap sebagai usaha antarabangsa yang disertai 22 buah pertubuhan bukan kerajaan(NGO) dari seluruh dunia, sambil memberi peringatan kepada Israel, kata beliau, "jika kamu(Israel) menghalang kami lagi sekali, kami akan terus berada di laut selama beberapa hari dan isu kami akan menjadi isu dunia."

Photobucket

Kata beliau lagi, 'Israel menjadi tersisih ekoran serangan ke atas armada pembebasan tahun lepas', sambil itu, beliau mendesak bebaskan Gaza sepenuhnya dari sekatan yang dikenakan hampir 5 tahun.

Sebagaimana yang dijadualkan, armada pembebasan II akan berlayar pada 31 Mei ini sempena memperingati peristiwa serangan komander laut Israel ke atas armada pembebasan tahun lepas. Bagaimanapun, IHH menunda pelayaran pada tarikh lain selepas pilihanraya parlimen Turki yang diadakan pada 12 Jun akan datang.

Semalam, media Palestine 1948 menyiarkan laporan mengenai baik pulih kapal MV Mavi Marmara yang bersedia untuk belayar bersama konvoi armada pembebasan II. Sumber 20/05/2011, web berita safa.ps dan 19/05/2011, web berita Palestine 1948

Gambar-gambar di bawah menampilkan kerja baik puilih kapal MV Mavi Marmara


Sumber gambar: IHH

Read more...

Perisikan Ramallah kepung rumah anggota HAMAS

Laporan jam 04.17 petang, Palestin/Mekah
Jam 03.17 petang, Mesir

NABLUS - Sumber terdekat keluarga bekas tahanan, Abdul Rahman Hindiah menyatakan unit perisikan Palestin Ramallah telah mengepung rumah keluarganya di bandar Nablus yang terletak di sebelah utara Tebing Barat selepas waktu Jumaat. Sebelum beredar, unit perisikan meminta Abdul Rahman melapor diri pada esok hari. Jelas sumber, sekiranya Abdul Rahman tidak hadir, unit perisikan mengancam akan menangkap saudaranya.

Keterangan dari gerakan HAMAS, perisikan Palestin Ramallah mengekori Abdul Rahman sejak tengahari tadi sewaktu pergi dan pulang dari menunaikan solat Jumaat.

Sementara itu, keluarga Abdul Rahman merayu kepada wakil bebas, Khalil Assaf dan ahli parlimen Majlis Legislatif Palestin minta campur tangan bagi menghentikan tindakan perisikan yang mengekori anaknya bertujuan untuk menangkap, malah sebelum ini telah berkali-kali Abdul Rahman dipanggil lapor diri.

Gambar(safa): "Pemuda Tebing Barat mahu gugurkan panggilan lapor diri".

Abdul rahman telah membuat bantahan terhadap arahan badan perisikan yang meminta beliau melaporkan diri. Bantahan tersebut disiarkankan melalui media massa serta laman jaringan sosial facebook. Sedemikian itu adalah bantahan darinya ke atas penangkapan dan panggilan lapor diri yang tidak henti-henti meskipun selepas persepakatan baik pulih hubungan dalaman Palestin ditandatangani.

Berhubung situasi ini, sekumpulan pemuda-pemuda melancarkan kempen di laman jaringan sosial, facebook yang meminta supaya tidak melaporkan diri apabila dipanggil pihak keselamatan Palestin di Tebing Barat. Sehingga kini, beberapa pemuda turut mengumumkan tidak mahu melayani sebarang arahan lapor diri.

Badan-badan hak asasi menggesa Pemerintah Palestin di Ramallah supaya menjernihkan suasana agar persepakatan baik pulih hubungan dalaman Palestin dapat dilaksanakan. Sedemikian itu, pihak berkenaan meminta badan perisikan Palestin dan Keselamatan kebangsaan hentikan arahan meminta lapor diri dan penangkapan ke atas anggota-anggota gerakan HAMAS dan JIHAD ISLAMI. Sumber 20/05/2011, web berita safa.ps

Read more...

Penjajah sedia di sempadan Syria dan Lubnan

Laporan jam 07.54 pagi, Palestin/Mekah
Jam 06.54 pagi, Mesir

BAITULMAQDIS - Siaran radio penjajah awal pagi ini menghebahkan bahawa tentera rejim penjajah menguatkan kawalan di sepanjang garisan sempadan tanah-tanah jajahan dengan Lubnan dan Syria.

Gambar(arkib Al-Jazeerah): Para penunjuk perasaan Palestin di selatan Lubnan, Maroun Al-Ras yang bersempadan dengan utara tanah jajahan.

Radio penjajah menyebut, polis rejim penjajah juga akan menghalang tindakan demonstran Arab dalam garisan 1948 yang cuba menghampiri garisan sempadan.

Pada hari Ahad lalu, puluhan ribu pelarian Palestin berbondong-bondong mendekati garisan sempadan tanah jajahan yang bersempadan dengan Lubnan, Syria, Semenanjung Gaza dan Tebing Barat bertujuan untuk memperingati Nakbah Palestin tahun ke-63.

Gambar(arkib Al-Jazeerah): Penunjuk perasaan Palestin di Majdal Shams, sempadan tanah jajahan dengan dataran tinggi Golan, Syria.

Para demonstran turut melontar batu ke arah tentera-tentera rejim penjajah yang mengawal sempadan setelah mereka dihujani tembakan dari penjajah. Dalam kejadian yang menimpa seluruh tanah jajahan, seramai 21 Palestin(termasuk seorang warga Jordan) syahid dan beratus-ratus lagi cedera.
________________________________________________
Baca lagi:
Nakbah kepung perampas tanah Palestin
________________________________________________

Gambar(arkib Al-Jazeerah): Penunjuk perasaan Palestin di Gaza yang cedera ditembak tentera penjajah di kawasan sempadan Bet Hanoun dengan Erez(tanah jajahan 1948).

Laporan safa petang semalam menyebut, rejim penjajah telah memutuskan untuk menanam periuk api di kawasan sempadan yang berhampiran dengan kampung Majdal Shams, dataran tinggi Golan(sebahagian tanah Syria yang dijajah zionis) bagi mengelakkan sebarang rempuhan sebagaimana yang berlaku pada hari Ahad lalu. Sumber 20/05/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS