الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abu Zuhri: Bincang semua perkara dalam pertemuan dengan FATAH

06 Ogos 2011

Laporan jam 11:07 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 10:07 malam, waktu Mesir

GAZA - Jurucakap gerakan HAMAS, Sami Abu Zuhri berkata, pertemuan HAMAS dengan FATAH yang dijadualkan berlangsung pada hari esok(Ahad) di Kaherah akan membincangkan semua dokumen-dokumen(perkara) usaha baik pulih hubungan Palestin(berbaik atau damai), termasuklah dokumen pembentukan kerajaan yang tersekat.

Gambar(arkib Safa): Sami Abu Zuhri, jurucakap gerakan HAMAS.

Ketika dihubungi agensi berita Safa hari ini, beliau menjelaskan, walaupun pembentukan kerajaan tersekat-sekat tetapi hal ini tidak bermakna dokumen-dokumen lain ditinggalkan atau perbincangan lain dihentikan.

Abu Zuhri menegaskan bahawa 'kejayaan pertemuan ini adalah bergantung kepada penumpuan serius dari gerakan FATAH, khususnya pertemuan yang bakal diadakan seiring dengan kes penangkapan yang meningkat di kalangan anak-anak gerakan HAMAS di Tebing Barat'.

Berhubung pertemuan, beliau menyatakan delegasi yang telah dibentuk terdiri dari pemimpin-pemimpin HAMAS sama ada dari dalam dan luar tanah Palestin diketuai Timbalan Ketua Biro Politik HAMAS, Mousa Abu Marzuq. Susulan itu, anggota delegasi HAMAS dari Gaza telah beredar ke Kaherah hari ini.

Perlaksanaan rundingan baik pulih dalaman Palestin yang ditandatangani di Kaherah antara dua buah gerakan pembebasan Palestin(media lain menyebut kumpulan pemisah Palestin) yang berpengaruh telah tergendala disebabkan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas tetap berpegang dengan Salam Fayyad bagi mengetuai kerajaan perpaduan. Hal ini dibantah gerakan HAMAS yang beranggapan Presiden dan anggota-anggota Pemerintah Palestin Ramallah telah mengenepikan syarat yang telah disepakati. Sumber 06/08/2011, web berita Safa.ps

Read more...

Al-Ashqar: FATAH mesti kawal Badan Keselamatan supaya tidak menggagalkan baik pulih

Laporan jam 12:21 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 11:21 pagi, waktu Mesir

GAZA - Anggota Majlis Legislatif Palestin dari gerakan HAMAS, Ismail Al-Ashqar(gambar) meminta gerakan FATAH mengenakan tekanan ke atas Badan Keselamatan Palestin di Tebing Barat supaya dapat hentikan penangkapan dan panggilan lapor diri terhadap anggota-anggota HAMAS bagi menyempurnakan baik pulih dalaman Palestin(berbaik atau damai) dan menjayakan pertemuan terdekat ini di Kaherah.

Kata beliau dalam kenyataan media hari ini, "apa yang jelas wujudnya satu aliran dalam gerakan FATAH yang menjejaskan baik pulih, dan aliran ini tidak mengendahkan penyempurnaan dari usaha berbaik, sedemikian itu ketikamana seiring apa-apa pelawaan bagi menggerakkan hal baik pulih ini, Badan Keselamatan Palestin di Tebing Barat melancarkan operasi penangkapan besar-besaran menentang anggota-anggota dan penyokong gerakan HAMAS di Tebing Barat, sebagaimana berlaku malam yang lepas di Khalil."

Tambah Al-Ashqar, perpecahan dalam gerakan FATAH yang mempengaruhi usaha baik pulih hubungan Palestin.

Gambar(arkib): Anggota Keselamatan Palestin di Tebing Barat.

"Justeru itu, kami meminta gerakan FATAH memahami dan bertanggungjawab agar dapat mengawal Badan Keselamatan yang cuba berusaha menggagalkan usaha baik pulih Palestin."

Sehari sebelum berlangsungnya pertemuan antara HAMAS dan FATAH di Kaherah yang dijadualkan pada hari esok, 07/08, Badan Keselamatan Palestin di Tebing Barat telah melancarkan operasi penangkapan dan panggilan lapor diri secara meluas ke atas anggota HAMAS dan penyokongnya.

Hal ini telah diperjelaskan dalam kenyataan gerakan HAMAS pada hari ini yang menyebut, Badan Kawalan Keselamatan telah mengedarkan surat panggilan lapor diri kepada anggota-anggota gerakan HAMAS di wilayah Khalil.

HAMAS berkata, beberapa orang dari anggota dan penyokongnya telah mengakui menerima surat tersebut yang diedar semalam dan malam Khamis lepas supaya tampil lapor diri.

Nyata lagi, panggilan lapor diri merangkumi penuntut-penuntut universiti dan bekas tahanan yang meringkuk dalam penjara Badan Keselamatan Palestin sebelum ini.

Tambahan lagi, Badan Kawalan Keselamatan telah menangkap sebilangan dari anggota HAMAS dan memanggil penyokongnya lapor diri pada minggu lepas dari dua buah wilayah, Nablus dan Khalil. Sumber 06/08/2011, web berita Palestin-info dan laman rasmi HAMAS

Read more...

Penjajah rempuh masuk ke Al-Aqsa

Laporan jam 12:02 tengah malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 11:02 malam, waktu Mesir(05/08/2011)

BAITULMAQDIS - Sebuah pasukan unit sokongan tentera rejim penjajah merempuh masuk ke masjid Al-Aqsa menjelang pertengahan malam tadi.

Pengerusi Pusat Media Al-Quds, Muhammad Sadiq mengesahkan kepada agensi berita Safa bahawa tentera rejim bertindak mengepung tempat solat di bahagian belakang Al-Aqsa sebelum cuba usaha bertindak kasar merempuh masuk dan menghalau keluar penduduk Palestin yang beriktikaf.

Beliau menyatakan operasi rempuhan tentera rejim menggunakan hujah mereka yang berada di masjid Al-Aqsa melanggar perintah yang dikeluarkan oleh polis penjajah tidak membenarkan orang muslimin berada dalam masjid Al-Aqsa selepas solat Isyak sehinggalah menjelang subuh.

Jelas Sadiq, sewaktu penduduk Palestin menunaikan solat sunat tarawikh, sekumpulan dari warga zionis turut cuba merempuh masuk ke Al-Aqsa. Bagaimanapun, tindakan tersebut disedari para jemaah lain lantas menghalang warga zionis mencapai keinginan mereka.

Pergaduhan tercetus antara para jemaah dengan warga zionis berhampiran dengan pintu al-majlis, kemudian tentera rejim campur tangan bagi melindungi warga zionis.

Berbalik kepada situasi, tentera rejim kerap kali memeriksa dalam masjid Al-Aqsa sebaik sahaja penduduk Palestin selesai menunaikan solat fardhu Isyak. Kemudian, kesemua pintu masjid ditutup kepada para jemaah dan mereka tidak dibenarkan beriktikaf dalam masjid Al-Aqsa sehinggalah pintu dibuka semula 30 minit sebelum masuknya fardhu Subuh.

Dalam laporan berasingan, Al-Jazeerah menyiarkan sekitar 90 ribu penduduk Palestin menunaikan solat Jumaat di masjid Al-Aqsa semalam, iaitu Jumaat pertama di awal Ramadhan. Jelas sumber, angkat tersebut menurut kenyataan dari jurucakap polis rejim yang tidak membenarkan penduduk Palestin dari kalangan lelaki berumur 50 tahun ke bawah memasuki BaitulMaqdis, manakala larangan ke atas perempuan pula berumur 45 tahun ke bawah.

Palestin ketika menunaikan solat sunat Jumaat di awal Ramadhan(AFP).


Semenjak awal tahun 2000, rejim penjajah tidak membenarkan penduduk Palestin dari Semenanjung Gaza dan Tebing Barat memasuki BaitulMaqdis Timur yang dijajah sejak tahun 1967. Sumber 06/08/2011, web berita Safa.ps dan 05/08/2011, web berita Al-Jazeerah.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS