الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Bot Ireland sukar diperbaiki

30 Jun 2011

Laporan jam 08:09 malam, Palestin/Mekah
Jam 07:09 malam, Mesir

BRUSSEL - Penyelaras media *flotila 2, Rami Abdouh berkata relawan-relawan yang menaiki bot Ireland akan dibahagi-bahagikan kepada kapal-kapal flotila yang lain. Hal sedemikian disebabkan bot tersebut mengalami kerosakan ekoran perbuatan sabotaj yang disyaki mempunyai hubung kait dengan ejen perisikan mossad Israel.
____________________________________________
*flotila 2 berasal dari istilah freedom flotilla @ Gaza flotilla raid(english: arab أسطول الحرية) atau armada pembebasan yang menggabungkan kapal-kapal dan bot-bot kepada sebuah konvoi laut, dan seterusnya membentuk sebuah armada. Kini, flotila 2 mengikuti laluan yang digagaskan armada pembebasan pada pertengahan tahun 2010.
____________________________________________

Tambah beliau dalam kenyataan media yang disampaikan kepada agensi berita Safa, kesukaran yang dihadapi jurutera memakan masa selama beberapa hari untuk memperbaiki kerosakan. Berikutan itu, relawan-relawan diagihkan ke bot dan kapal-kapal laut yang lain. Enam daripadanya digabungkan bersama relawan bot Itali-Holland dan selebihnya dibahagikan sama rata ke lapan buah lagi bot.

Gambar: Sinn Fein Councillor Gerry MacLochlainn bersama Dr. Fintan Lane(kanan).

Jelas Abdouh selaku anggota pertubuhan The European Campaign To End The Siege On Gaza(ECSEG), 'tindakan sedemikian menjadi bukti para relawan betul-betul nekad untuk mencapai tujuan mereka belayar ke Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza, Tebing Gaza) bagi menjayakan misi kemanusiaan dengan menghantar bantuan-bantuan diperlukan penduduk Palestin Gaza yang dikenakan sekatan'.

Lapor sumber, perbuatan merosakkan bot MV Saoirse Ireland berlaku malam kelmarin di Pelabuhan Kojik, Turki.

Semalam, Rami memaklumkan bahawa dua penyelam tidak dikenali yang diyakini mereka adalah ejen perisikan mossad Israel telah mensabotaj kapal flotila 2 dalam percubaan kali ketiga.

Israel suspek utama

Menurut Dr. Fıntan Lane, Pengarah Komiti Ireland pemilik bot MV Saoirse telah menyebut hari ini bahawa Israel adalah suspek utama yang disyaki dalam kejadian ini.

Beliau menerangkan, Israel satu-satunya yang mampu melakukan operasi ini. Oleh itu, beliau menegaskan, kerajaan dan pihak berkuasa Ireland wajar membawa dalang yang melakukan kerja ganas ini ke muka pengadilan.

Gambar: Relawan dari Ireland dan Ireland Utara, Charlie McMenamin, John Mallon, Phil McCullough dan Clr Gerry MacLochlainn.

Komiti Ireland menyebut MV Saoirse mengalami kerosakan dibahagian penggerak pengemudi, selanjutnya menjejaskan keseimbangan bot yang boleh membawa kepada risiko karam. Anggota komiti ini berpendapat kerosakan yang hampir sama ini juga berlaku ke atas kapal Juliano, salah sebuah lagi kapal flotila 2 di pelabuhan Greece.

Sebagaimana yang dijadualkan, para relawan akan bertemu di perairan laut Pulau Crete(selatan Greece) pada hari Khamis atau Jumaat untuk menghantar bantuan ke Gaza, menurut aktivis pertubuhan berkenaan di Athens pada hari Isnin yang lalu.Fintan memperjelaskan mengenai MV Saoirse yang disabotajKerosakan MV Saoirse

Kempen besar-besaran

Rejim zionis melancarkan kempen besar-besaran dari berbagai-bagai sudut, peringkat diplomatik dan media bagi menghalang pelayaran armada flotila 2 yang nekad tiba di Gaza.

Gambar: MV Saoirse, bot flotila 2 mengalami kerosakan akibat disabotaj.

Seiring kempen ini, perbuatan mensabotaj kapal terus menjadi-jadi di beberapa buah bandar yang menjadi pusat berlepas pelayaran kapal dan bot-bot flotila 2. Sumber 30/06/2011, web berita Safa.ps dan web berita france24.com serta merujuk web derryfriendsofpalestine

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS