الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penyembelihan di Al-Yarmouk ragut 8 Palestin

02 Ogos 2012

Laporan jam 09:27 malam, waktu BaitulMaqdis
Jam 08:27 malam, waktu Kaherah (Mesir)

DAMSHIK - Berdasarkan laporan media dan saksi kejadian bahawa lebih 8 orang Palestin gugur syahid akibat ledakan peluru mortar hawn di jalan Al-Jaunah, Mukhayyam Al-Yarmouk (asalnya, kem-kem pelarian Palestin) di Damshik, Syria.
Peta Syria
Sumber-sumber berkenaan menyebut pengeboman ini adalah hasil dari tembakan-tembakan dan serangan peluru mortar hawn yang dilepaskan oleh tentera pemerintah Syria pada petang Khamis.

Palestin yang syahid dikenali, Ala' Ghoneim berusia 30 an, Muhammad Anabtawi, 40, Yahya Ilyan, Fathi Ilyan, Muhammad Mashins, Muabdallah Al-Saleh, dan kanak-kanak, Anas Taluzi serta Ibrahim Ali Taluzi.

Para penunjuk perasaan dari kalangan orang Palestin keluar dari masjid Palestin di Mukhayyam Al-Yarmouk, lantas mengecam penyembelihan yang berlaku sebelum waktu berbuka puasa, dan tunjuk perasaan ini bersambungan sehingga ke jalan Safd menuju ke Lubiya.

Sejak beberapa hari yang lalu, pelarian-pelarian Palestin di Mukhayyam Al-Yarmouk merayu kepada PBB (United Nations: UN), Badan-badan Hak Asasi Manusia, dan Pemerintah Palestin agar bertindak menyelamatkan mereka dari menjadi mangsa mafia (talibarut) dan penembak-penembak tepat rejim pemerintah Syria yang mengepung Mukhayyam ini.

Kaitan berita:
Pengkalan tentera Minakh
Keadaan terkini di Syria, menurut Jaringan Hak Asasi Manusia Syria, sekurang-kurangnya 71(sehingga catatan ini diterbitkan) orang telah syahid akibat serangan dari pemerintah Syria, sebahagian besar di pinggir Damshik (Dimashq). Pada waktu yang sama, tentera bebas Syria terus melancarkan serangan besar-besaran ke atas lapangan terbang tentera 'Minakh' yang merupakan salah sebuah pengkalan tentera udara Syria yang terpenting. Sumber 02/08/2012, web berita Safa dan web berita El-Bashayeronline

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS