الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Amerika hampa Israel percepatkan bina penempatan

02 November 2011

Laporan jam 04:47 petang, waktu Palestin

WASHINGTON - Seorang dari pegawai pentadbiran Amerika Syarikat berkata memang telah dijangkakan bahawa pentadbiran Amerika Syarikat merasa hampa dengan keputusan rejim zionis(Israel/penjajah) yang mempercepatkan pembinaan penempatan setelahmana persetujuan UNESCO memberikan keanggotaan penuh kepada Palestin.

Tambah pegawai berkenaan yang enggan mendedahkan namanya, 'kami merasa amat hampa dengan pengumuman ini'. Jelas beliau, pentadbiran Amerika Syarikat telahpun mula menunjukkan pendiriannya yang jelas membangkang langkah seumpama ini yang diputuskan oleh kerajaan Israel.

Gambar(AFP): Pembinaan perumahan Israel di BaitulMaqdis.

Sedemikian itu, Catherine Ashton, Suruhanjaya Tertinggi Hal-Ehwal Keselamatan dan Politik Luar Kesatuan Eropah(High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy) mengharap agar Israel mengundurkan keputusan yang mempercepatkan projek pembinaan perumahan yang baru.

"Kami harap Israel mengundurkan keputusannya dan begitu juga kedua-dua pihak(Israel-Palestin) ini menyambung perundingan damai dengan Kuartet Timur Tengah demi dapat mengorakkan langkah perdamaian," kata Ashton.

Gambar: Catherine Ashton

Pada malam semalam, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah mengeluarkan arahan bagi mempercepatkan penyeragaman pembinaan 2 ribu unit perumahan di bandar BaitulMaqdis dan juga kawasan berhampirannya; Gush Etzion dan Ma'ale Adumim di Tebing Barat.

Hebah radio Israel, arahan yang dikeluarkan oleh Netanyahu ketikamana persidangan forum 8 kementerian yang diadakan bagi membincangkan proses ligitasi terhadap ketetapan UNESCO menerima Pemerintah Palestin sebagai negara anggota, turut disifatkan sebuah negara merdeka.
_______________________________________________
Baca lagi:

Palestin berjaya perolehi keanggotaan penuh UNESCO
_______________________________________________

Berhubung penerimaan Palestin sebagai anggota penuh UNESCO, Israel turut membekukan bayaran cukai kepada Palestin. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

Rujukan lain:

1. Web berita BBC
2. Web berita YNET
3. Web berita BNA

Read more...

Netanyahu: Penempatan di BaitulMaqdis adalah hak kami

Laporan jam 02:52 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 02:52 petang, waktu Mesir

SEMENANJUNG GAZA - "Pembinaan penempatan di BaitulMaqdis adalah hak wajib kepada kami, ia tidak boleh disamakan dengan hukuman(nafi hak Palestin), bahkan ini adalah program hak kami yang asasi bagi membina ibu negara kami yang telah lama wujud," kata Perdana Menteri Israel(penjajah/rejim zionis), Benjamin Netanyahu(gambar atas).

Hebah dari siaran radio Israel, Netanyahu telah berjanji bahawa kedudukan(status) bandar BaitulMaqdis selama-lamanya tidak boleh kembali sebagaimana sebelum perang 6 hari(perang 1967).

Netanyahu berkata sedemikian ketika persidangan yang diadakan oleh Knesset(parlimen Israel) hari ini bersempena memperingati 10 tahun pembunuhan ke atas Rehavam Ze'evi, bekas menteri Israel.

Menurut siaran radio Israel, seorang ahli parlimen Knesset Israel, Aryeh Eldad(gambar kiri) dari parti Penyatuan Kebangsaan mengungkapkan pendapatnya bahawa rancangan yang dinamakan 'Jordan adalah Palestin' benar-benar menjadi kenyataan berbanding pada masa lalu.

"Kemungkinan rancangan ini akan tercapai jika berlakunya pergolakan di Jordan sepertimana yang telah berlaku di Libya dan Mesir, sewajibnya Israel mesti bersedia menghadapi kemungkinan sebegini," ungkap Aryeh dengan pendapatnya. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

Read more...

Zionis ceroboh terbatas di selatan Gaza

Laporan jam 09:10 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 09:10 pagi, waktu Mesir

DER BALAH - Sebilangan jentera perang rejim zionis telah menceroboh sebelah timur bandar Der Balah, dan pergerakan itu dilihat keluar dari pengkalan tentera 'Kissufim' dari arah timur laut Khan Younis, selatan semenanjung Gaza.

Saksi kejadian berkata, dua buah kereta kebal dan empat buah jentolak menceroboh ke dalam kawasan tanah pertanian di timur Der Balah sambil melepaskan tembakan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin.

Sumber menjelaskan jentera perang zionis, jentolak menyondol dan meratakan tanah-tanah pertanian penduduk berhampiran tempat pelupusan sampah di Der Balah. Tambahan lagi, ketika operasi berkenaan turut kelihatan pesawat pengintip tanpa pemandu yang kerap meninjau dari ruang udara sebelum jentera-jentera perang zionis berundu kembali ke dalam garisan sempadan tanah jajahan.

Menurut saksi juga, sewaktu pengunduran, tentera rejim zionis melepaskan dua tembakan peluru berasap ke arah rumah-rumah penduduk Palestin di kawasan berkenaan.

Berhubung kejadian ini, tiada laporan kecederaan dikalangan penduduk.

Kawasan-kawasan sempadan Semenanjung Gaza dengan tanah jajahan 1948 kerap kali diceroboh tentera rejim zionis. Sebagaimana dinyatakan, kawasan-kawasan yang berhampiran garisan sempadan telah dikeluarkan amaran oleh rejim zionis bahawa ia menjadi 'zon keselamatan'. Malahan menjadi sebab petani dan peladang Palestin tidak dibenarkan masuk ke kawasan tanah-tanah pertanian mereka. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

Read more...

Penjajah tembak bom cahaya di Bet Hanoun

Laporan jam 01:00 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 01:00 pagi, waktu Mesir

RAFAH - Tentera rejim zionis(penjajah/Israel) telah melepaskan belasan tembakan bom cahaya di ruang udara Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza malam tadi.

Gambar(SAFA): Tembakan bom cahaya di salah sebuah kawasan di Semenanjung Gaza.

Menurut agensi berita SAFA, bom cahaya yang ditembak ke ruang udara jatuh ke atas sebuah rumah penduduk Palestin, lantas mengakibatkan berlaku kebakaran sebelum pasukan bomba tiba bagi memadamkan api.

Tambah SAFA, kejadian lain yang berlaku malam tadi, bot-bot laju tentera laut zionis melepaskan tembakan bertubi-tubi di persisiran laut sebelah utara Semenanjung Gaza. Begitu juga, tentera-tentera rejim zionis yang berkumpul di perlintasan Sufa, timur Rafah serta pintu gerbang Sharab Al-Asal di sebelah timur Khan Younis melepaskan tembakan secara rambang.

Sebelum kejadian ini, kelibat pergerakan jentera perang zionis tidak sebagaimana biasa dilihat berada dalam garisan sempadan dan berada berhampiran lokasi tentera zionis 'Sufa' di sebelah timur Rafah.

Berhubung kejadian-kejadian yang dilaporkan, tiada sebarang kecederaan menimpa penduduk Palestin. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS