الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Klip berita: Al-Aqsa dan Nakbah Palestin 62 tahun

16 Mei 2010


Sumber klip berita, 14/05/2010, youtube Al-Jazeerah

Klip di atas memaparkan andaian yang dibuat oleh pelampau Israel berhubung keruntuhan Masjid Al-Aqsa.


Sumber klip berita, 15/05/2010, youtube Al-Jazeerah

Sambutan memperingati Nakbah PalestinSumber klip berita, 16/05/2010, youtube Al-Jazeerah

Nakbah Palestin genap tahun yang ke-62

Read more...

Sebuah rumah Palestin jadi kem tentera

KHALIL - Sepasukan tentera penjajah masih menguasai sebuah rumah penduduk Palestin yang memasuki hari ketiga. Rumah yang dimiliki Syafiqah Abu Manshar yang terletak di Kota Lama, Khalil, selatan Tebing Barat berubah menjadi kem tentera bagi sekumpulan tentera penjajah.

Awal malam semalam, sepasukan tentera penjajah menceroboh masuk rumah terbabit serta menghalau penyewanya, Anas Zuhir Al-Bayidh. Awal pencerobohan itu, dinyatakan sepasukan tentera penjajah memecahkan pintu dan memaksa Anas beredar dari rumah yang disewanya dengan ugutan senjata.

Tentera penjajah mendakwa rumah terbabit adalah di bawah milikan tentera berikutan adanya 'perintah' dari pihak ketenteraan bagi menguasai rumah terbabit.

Al-Bayidh baru menyewa rumah itu beberapa hari yang lalu, bagaimanapun dikejutkan dengan rempuhan tentera Israel malam Jumaatserta dihalau tanpa memberi sebarang notis. Waktu ini, sepasukan tentera penjajah masih berada dalam rumah itu. Pemilik rumah juga dilarang memasuki rumah.

Sementara itu, dalam kejadian yang lain, pihak penjajah telah menangkap 4 penduduk Palestin awal pagi tadi.

Pihak penjajah juga mengepung satu perarakan aman yang biasanya diadakan secara mingguan pada waktu zohor tadi. Perarakan yang berlangsung di barat Beit Jala yang terletak di wilayah Bet Lehem menerima tentangan sengit dari tentera penjajah.

Sebagaimana dilaporkan perarakan tersebut adalah bagi menentang pembinaan tembok pemisah. Seramai 7 orang yang menyertai perarakan itu telah ditangkap, antaranya 5 penduduk Israel. Manakala 3 yang lain cedera.

Saksi berkata kepada agensi berita, 'Bilangan tentera penjajah bertambah pada masa itu serta dikerahkan ke tempat perarakan aman berjalan. Tentera penjajah serta-merta bertindak memukul para penunjuk perasaan dalam perarakan dengan cota dan melepaskan tembakan yang bertujuan menghalang perarakan itu sampai ke tempat pembinaan tembok pemisah'.

Setelah perarakan itu selesai, berlaku pertempuran kecil antara pemuda Palestin dengan tentera penjajah. Pemuda Palestin bersenjatakan batu dan botol kerana membantah penyambungan kerja Israel membina tembok pemisah yang mengancam kehidupan Palestin di kawasa terbabit. Lebih dari itu, tanah-tanah Palestin turut dirampas. Sumber 16/05/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Berita Ringkas lain(Al-Jazeerah):

> Pihak Berkuasa Mesir membuka sempadan Rafah kepada penduduk Palestin Gaza. Hari ini adalah hari kedua sempadan tersebut dibuka.

> Menurut majalah, 'Independent On Sunday' menukilkan bahawa Pihak Berkuasa Emiriah Arab Bersatu sedang menjejaki seorang warga Britain, individu ke-19 kerana disyaki terjebak dalam pembunuhan Mahmud Abdul Rauf Al-Mabhuh, pemimpin HAMAS yang juga komander dalam KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS).

> Pihak Berkuasa Israel melarang seorang pemikir Amerika, Noam Choamsky dari memasuki tanah Palestin melalui Jordan disebabkan pendiriannya yang bertentangan dengan dasar polisi Israel. Ketika diwawancara(9.10 malam, waktu Mesir) Noam menjelaskan, larangan itu disebabkan penulisannya mengenai politik Israel.

Read more...

Israel Negara pengganas - Rabai Yahudi

"Israel adalah sebuah Negara pengganas dan pemimpin-pemimpinnya mesti dibawa ke penghakiman Tribunal Jenayah Antarabangsa. Keamanan dunia tidak akan stabil melainkan Negara Israel disingkirkan"!

Kata-kata sebegini seandainya terungkap di Jerman, maka sudah pasti masa depan orang yang berkata sedemikian musnah setelah menerima berpuluh-puluh tuduhan. Paling kurang, dia akan dituduh 'menyebarkan kebencian' tetapi pihak yang mengeluarkan ungkapan sebegini bukanlah Palestin, Arab atau orang Islam. Dia adalah seorang Rabai Yahudi, iaitu 'Yisroel Dovid Weiss'(gambar) yang dikenali memusuhi zionis.

_______________________________________

Hakhaam: bermaksud Rabbi, pendeta Yahudi. Namun di dalam kamus miftah disebut 'Rabai'. Rujuk m/s 651, Cetakan keempat(Edisi Mesir) Oktober 2008.
_______________________________________

Yisroel Dovid Weiss juga adalah seorang anggota Pertubuhan Neturei Karta(Yahudi) yang menentang penubuhan Negara Israel dan idea zionis.

Beliau berpandangan bahawa, 'tanah suci yang diberikan kepada Yahudi pada masa lalu sebagai ganjaran kerana berpegang dengan ajaran Taurat. Apabila Yahudi berpaling dari ajaran tersebut, maka ganjaran tersebut telah ditarik balik sebagai hukuman Tuhan ke atasnya'.

Baru-baru ini, Yisroel Dovid Weiss, yang juga jurucakap rasmi pertubuhan berkenaan ketika berkunjung ke Berlin menjelaskan kepada agensi akhbar bahawa 'Pertubuhan itu bersama pihak yang mengadakan persidangan-persidangan yang memprotes dasar polisi Israel kerana tindakan pertubuhan Yahudi itu bertujuan untuk memberitahu dunia bahawa Yahuda bertentangan
dengan cara pemikiran zionis yang telah mengasaskan Negara Israel. Sehingga hari ini, mereka(Israel) telah mengadakan perayaan penubuhan Israel tahun yang ke-62'.

Gambar dipetik dari web rasmi Neturei Karta: Sebahagian anti-zionis(anggota Neturei Karta) yang menyertai protes Nakbah.

Weiss turut mengecam dasar polisi Jerman dan Eropah yang mengetahui sokongan yang diberikan kepada zionis bukan untuk kebaikan Yahudi, malah bukan untuk kebaikan usaha rundingan damai.

Weiss turut mendesak agar hentikan bekalan persenjataan kepada Israel, tidak terkecuali kapal-kapal selam yang kebanyakannya merupakan hadiah tanpa perlu membayar apa-apa. Weiss mengungkapkan perkara tersebut tidak dapat diterima langsung kerana membantu ketenteraan Israel yang jelas melanggar undang-undang antarabangsa dan Perjanjian Geneva.

Berhubung ungkapan 'menyebarkan kebencian', Weiss berkata 'adalah haknya untuk mengkritik dasar polisi Israel'. Kritikan itu tidak membawa maksud 'menyebarkan kebencian'. Berikutan itu, zionis tidak boleh disinonimkan dengan Yahudi. Sebaliknya, Yahudi adalah agama yang meliputi nilai akhlak tertinggi bertentangan dengan zionis yang bersifat fanatik perkauman. Sumber 16/05/2010, suratkhabar Misril-Youm(Mesir)

Pautan lain:

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS