الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ahli Parlimen Eropah: Melepaskan Gaza satu 'kesilapan'

09 Disember 2010

oleh Maayana Miskin


Sejumlah besar ahli parlimen veteran dari Eropah(gambar kiri) yang melawat Israel singgah ke Muzium Gush Katif di Jurusalem(Al-Quds). Lawatan mereka disertai seorang menteri Israel, Ayoub Kara(parti Likud) yang bersama-sama menyalakan lilin Chanukah sebagai satu simbol perpaduan orang-orang Yahudi.

Peta di sebelah menunjukkan beberapa buah kawasan di Semenanjung Gaza sebelum tahuun 2005 yang diduduki penjajahan Israel.

Sepanjang lawatan di muzium, ahli-ahli parlimen Eropah menyifatkan bahawa tindakan satu pihak dari Israel yang berundur keluar dari Semenanjung Gaza pada tahun 2005 sebagai satu "pelepasan", dan ia merupakan kesilapan. Tindakan berundur keluar yang disusuli serangan selama bertahun-tahun dari pengganas(jolokan IsraelNationalNews ke atas pejuang Palestin di Gaza) menjadi satu kemenangan kepada pemahaman ideologi orang-orang Islam radikal.

"Yahudi Israel perlu membina seluruh tanah itu, lebih-lebih lagi di Judea dan Samaria," kata Rene Stadtkewitz, Pengerusi Parti Kebebasan Jerman(Germany's Freedom Party).
_______________________________________________
Pautan lain:

1. Germany's Freedom Party
2. Parti Likud
3. Judea-Samaria
, (wikipedia)
_______________________________________________

Tambah Rene, menyerah tanah tidak akan memberi kebebasan tetapi menguatkan pihak pengganas.

Rombongan ahli parlimen veteran yang melawat Judea dan Samaria menyatakan bahawa banyak daripada tanah Israel dapat dilihat dari bukit-bukit di Judea dan Samaria. Jadi, dengan membuat pengunduran daripada kawasan-kawasan tersebut adalah tindakan bahaya.

Gambar, Judea dan Samaria adalah Tebing Barat.

Menteri Israel, Ayoub Kara meminta Israel menjalinkan hubungan rapat dengan ahli-ahli parlimen veteran Eropah yang merupakan ahli-ahli "new Right" Eropah, mereka menjadi penyokong Israel, malah turut bimbang dengan ekstremis Islam.

Kata Ayoub Kara lagi, "New Right" berkongsi kecenderungan yang sama dengan orang Yahudi dan juga negara Israel.

Sumber dari IsraelNationalNews menyebut, Israel telah berundur dari Semenanjung Gaza pada tahun 2005 dengan mengeluarkan beribu-ribu penduduk Yahudi Israel dari rumah-rumah mereka dalam kawasan Gaza. Pun begitu, tiada apa yang diberikan Kerajaan Palestin sebagai ganti. Setelah pengunduran berlaku, pengganas(sumber merujuk kepada pejuang Palestin) di Gaza meningkatkan serangan roket dan mortar mereka ke Selatan Israel(tanah jajahan 1948). kekerasan juga meningkat sehinggalah operasi serangan balas Cast Lead pada awal 2009, lantaran itu serangan dari Gaza ke Israel berkurangan.
_______________________________________________
Maksud istilah:

*Menorah: tempat meletak lilin yang mempunyai tujuh jejari yang digunakan dalam upacara pemujaan oleh orang Yahudi.

_______________________________________________

Berbalik kepada lilin yang dinyalakan bersama ahli parlimen dan menteri Israel, Sumber menyebut tempat nyalaan(*menorah) lilin-lilin diperbuat istimewa daripada bekas-bekas peluru mortar yang telah digunakan pengganas-pengganas Gaza menyerang penduduk Israel di Gush Katif. *Menorah tersebut dihasilkan oleh Gideon Rivlin, seorang penduduk Gush Katif, bapa kepada lima anak yang terbunuh dalam serangan pihak pengganas. Sumber 09/12/2010, web berita safa.ps dan salinan asal laporan berita bersumber 08/12/2010, IsraelNationalNews

Read more...

Sebuah rumah, dua lokasi AL-QASSAM jadi sasaran

GAZA - Zionis serang balas. Awal pagi tadi, pesawat-pesawat tempur rejim zionis melancarkan 3 siri serangan ke atas sasaran yang berlainan di Semenanjung Gaza.

Pemberita 'Safa' berkata, pesawat tempur F-16 Israel mengebom sebuah lokasi milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) yang berhampiran janakuasa elektrik di pertengahan Gaza. Serangan itu menyebabkan bekalan elektrik di semua kawasan pertengahan Gaza terputus akibat letupan yang terlalu kuat.

Seiring dengan serangan pertama, sebuah rumah yang dimiliki Abu Ubaik terletak di kawasan El-Maghraqa, pertengahan Gaza menjadi sasaran pengeboman pesawat zionis.

Jelas Safa, sebuah lagi lokasi AL-QASSAM yang berhampiran dengan sebuah sekolah di timur Shuja'iyah diserang helikopter jenis Apache.

Safa menyebut tiada sebarang luka parah dalam serangan zionis pagi tadi.

Rejim zionis mengakui serangan

Berikutan 3 serangan tersebut, pihak tentera rejim zionis mengakui melancarkan 3 serangan di Semenanjung Gaza bagi membalas serangan roket yang dilancarkan ke tanah jajahan semalam(Rabu).

Jurucakap tentera zionis mendakwa serangan-serangan zionis pagi tadi mensasarkan sebuah bengkel besi yang menghasilkan logistik peperangan di pertengahan Gaza dan dua lokasi yang menjalankan aktiviti keganasan, menurut dakwaan zionis.

Tambah lagi, 2 pemandu pesawat tempur zionis mengesahkan serangan-serangan tersebut tepat mengenai sasaran.

Israel cedera kena serangan roket

Serangan zionis di Gaza turut berkait dengan kecederaan yang dialami seorang dari pendatang Israel berikutan serangan-serangan roket dari Gaza ke barat Naqab(tanah jajahan 1948).
_____________________________________________
Baca lagi:

1. Serangan roket terus sasar Israel
2. Satu keluarga terselamat dari artileri zionis
3. Dua serangan zionis di selatan Gaza

_____________________________________________

Sumber dari media Israel berkata, pendatang israel yang cedera itu adalah wakil bahagian keselamatan di Ushkul. Kecederaannya disifatkan pertengahan(ringan).

Radio Israel dalam liputannya menghebahkan bahawa pendatang yang cedera itu telah dibawa ke hospital Suruka di Beer Sheeba untuk rawatan.

Sumber-sumber dari Israel turut menyentuh kecederaan yang dialami seorang pendatang Israel ini adalah yang pertama kesan dari serangan mortar atau roket ke atas barat Naqab sejak dari perang lalu di Gaza(Disember 2008 - Januari 2009).

Tambah lagi dari sumber Safa, semalam, satu serangan roket yang gugur di penempatan haram She'er Henegev mengenai sebuah rumah pendatang Israel. Kawasan tersebut berhampiran dengan sempadan Gaza dari arah utara. Bagaimanapun, tidak dilaporkan sebarang kecederaan.

Gaza 'tegang' semalaman

Berikutan serangan-serangan roket yang dilancarkan ke tanah jajahan semalam telah menimbulkan ketegangan di Gaza.

Sumber Safa melaporkan keadaan di sempadan Rafah yang terletak di selatan Gaza gempar setelahmana menara-menara kawalan tentera zionis di Sufa dan Karem Abu Salem menghujani tembakan machine-gun serta melepaskan tembakan bom cahaya.

Jelas lagi, kelihatan pergerakan jentera perang rejim zionis dalam garisan sempadan, malah pesawat-pesawat tempur terus berlegar-legar di ruang udara Gaza. Sumber 09/12/2010 web berita safa.ps, web berita Al-Jazeerah.net dan berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS