الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang pejuang dan remaja syahid di Jabaliya

11 Mac 2012

Laporan jam 09:30 pagi, waktu Semenanjung Gaza
Jam 09:30 pagi, waktu Mesir

17 telah syahid, 30 cedera

GAZA - Serangan udara zionis di sebelah timur Mukhayyam Jabaliyah pagi ini, Ahad(11/03/2012) mengakibatkan seorang remaja syahid. Kejadian ini beberapa jam selepas serangan udara di Hayyu Zaitun yang mengakibatkan seorang pejuang dan beberapa lagi cedera.

Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, remaja terbabit, Ayub Amir 'Asliah, 13 syahid serta-merta di tempat kejadian selepas zionis menyerang.

Tambahan lagi, kanak-kanak berusia 7 tahun, Wafi 'Asliah yang cedera telah dibawa ke hospital untuk rawatan, sementara dua lagi yang cedera disifatkan pertengahan.

Menurut pemberita SAFA, krew perubatan telah menemui jasad as-syahid Ahmad Salim Dib selepas tiga jam tiga puluh minit selepas diserang. As-syahid dibawa ke hospital As-Shifa' dalam keadaan tubuh yang bercerai-berai.

Menukil dari facebook minipavilion, as-syahid Ahmad Salim Dib, 23 berasal dari Hayyu As-Shujaieyah. As-syahid merupakan pejuang KATAIB NASIR SALAHUDDIN.

SAFA melaporkan lagi, seorang penduduk Palestin cedera pada pagi ini ekoran dari pengeboman zionis ke atas sebuah kawasan terbuka berhampiran kilang 'ستار' di Hayyu Az-Zaitun, sebelah tenggara bandar Gaza.

Menurut Adham, mangsa yang berkenaan mengalami kecederaan yang sederhana dan telahpun dibawa ke hospital As-Shifa' untuk rawatan lanjut.

Berhubung serangan rejim zionis yang tidak henti-henti di Gaza sejak petang Asar, Jumaat(09/03/2012), jumlah penduduk Palestin yang syahid telah meningkat kepada 17 mangsa. Manakala, penduduk yang cedera pula meningkat kepada 30 orang. Sumber 10/03/2012, web berita Safa.ps

Kaitan berita:

1. S/U Agung LIJAN MUQAWAMAH dan pemimpin ALWIYAH syahid dibom pesawat zionis
2. Tiga pejuang AL-QUDS syahid
3. Terbaru: Dua cedera, satu keluarga selamat dari pengeboman zionis
4. Mesir gesa kembali semula kepada gencatan

5. Selanjutnya, sila lawati facebook minipavilion

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS