الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lima lagi tahanan mula mogok di penjara Palestin

02 Julai 2012


Laporan jam 03:46 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 02:46 petang, waktu Kaherah(Mesir)

11 tahanan Palestin mogok lapar dalam penjara Palestin

KHALIL - Lima lagi tahanan yang meringkuk dalam penjara perisikan Al-Khalil di Tebing Barat mula mengadakan mogok lapar menuntut pembebasan dari penjara-penjara Pemerintah Palestin, demikian menurut kenyataan rasmi gerakan HAMAS.

Sumber-sumber yang dipercayai di bandar berkenaan mengesahkan bahawa lima tahanan baru yang mula mogok, Taha Muhammad Shaladah, Muhammad Atif Khalil Shaladah, dan Ra'fat Yusof Za'l Shaladah. Ketiga-tiga mereka berasal dari daerah Sa'ier dan seorang dari daerah Dura, Dharar Ahmad Amru serta Nidhal Mahmud Ashmar Al-Natshah dari bandar Khalil.

Seperti yang dinyatakan, hasil perbicaraan dari mahkamah Palestin telah membebaskan kelima-lima yang meringkuk dalam tahanan serta dikenakan bayaran denda, namun mereka semua masih meringkuk dalam penjara yang telah melebihi setahun tanpa dilepaskan keluar.

Sementara itu, enam tahanan yang lain dari gerakan HAMAS masih terus menjalankan mogok lapar sejak 20 Jun 2012. Demikian itu, sebagai desakan untuk dibebaskan dari penjara-penjara Pemerintah Palestin. 

Keenam-enam tahanan, Osman Al-Qawasimi, Muhammad Abu Hadid, Mu'tasim Al-Natshah, Muhammad Al-Athrash, dan Anas Abu Markhiah yang berasal dari Khalil dan yang keenam, Islam Al-Aruri dari bandar Ramallah. Sumber 02/07/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Pejuang Palestin diserang pesawat zionis

Laporan jam 04:19 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 03:19 pagi, waktu Kaherah(Mesir)

Dua kali mengebom lokasi yang sama


GAZA - Pesawat tempur dari Angkatan Tentera Udara Israel(zionis/penjajah) telah melancarkan dua serangan pada awal pagi Isnin, 02/07/2012 di bandar Gaza.

Menurut penyampai berita agensi SAFA(صفا), serangan pertama, pesawat tempur zionis menyasarkan sekumpulan pejuang Palestin yang berada di sekitar lokasi tentera 'Abu Jarad' milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) yang terletak di sebelah selatan Hayyu Al-Zaitun.

Serangan kedua pula tidak lama selepas yang pertama, pesawat tempur zionis mengebom sekali lagi lokasi yang sama.

Jelas SAFA, pesawat tempur zionis mengebom secara mengejut bahkan tidak ada sebarang serangan roket ke bandar-bandar Israel(tanah jajahan 1948) beberapa jam sebelum dari serangan ini.

Laporan yang diterbitkan oleh SAFA tanpa diumumkan sebarang kecederaan dari pihak perubatan. Sumber 02/07/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS