الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

13 sayap tentera Palestin padu kerjasama

02 September 2010

GAZA - Sayap-sayap tentera kumpulan pejuang Palestin di Gaza telah mengumumkan pejuang Palestin telah memasuki ke peringkat paduan kerjasama dan pemusatan operasi, antaranya taktikal menyerang penjajah dengan lebih efektif. Selain itu turut dipastikan bahawa peringkat situasi yang mendatang lebih berbeza dan tentangannya yang lebih berat ke atas penjajah.

Keterangan dari sayap-sayap tentera pejuang ketika sesi sidang akhbar(gambar di atas) yang berlangsung di bandar Gaza pada malam tadi menyebut pada 30 Ogos yang lalu, pertemuan sayap tentera telah bersepakat bagi sejumlah agendanya. Fokus utama agenda tersebut adalah pemusatan kerjasama dan pengoperasian bersama dalam ruang ketenteraan agar menjadi lebih padu.
_______________________________________________

09.38 malam, waktu Palestin: Pejuang Palestin di Gaza telah melepaskan satu serangan roket ke arah sebuah kawasan tanah jajahan rejim zionis. Serangan tersebut dilancarkan dari sebelah timur Wilayah tengah, Semenanjung Gaza. Sumber 02/09/2010, web berita safa.ps

[Arkib] Kesepaduan sayap-sayap tentera Palestin berjaya mengukuhkan barisan pertahanan Gaza sewaktu Semenanjung Gaza diserang rejim zionis pada 27/12/2008 yang berlarutan sehingga 19/01/2009. Akhirnya, rejim zionis mengumumkan pengunduran dan menghentikan serangan di sebelah pihak.
_______________________________________________

Keterangan sayap-sayap tentera yang dibaca oleh jurucakap rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS, Abu Ubaidah jelas membantah rundingan antara perunding Palestin dengan kerajaan Israel. Dinyatakan lagi, kumpulan sayap tentera tidak akan membiarkan hal ini diselesaikan cara rundingan sebaliknya akan ditangani dengan cara penentangan.

Keterangan yang ditandatangani 13 buah sayap tentera Palestin menyebut, "kami membantah sikap mudah pemerintah Palestin mengadakan rundingan kerana ia menutup jenayah-jenayah penjajah, dan kami tidak restui seolah-olah menikam Palestin dari belakang dengan mengenepikan pengorbanan para syuhadak, kesengsaraan yang dihadapi para tahanan dan penduduk Palestin yang luka cedera."

Sayap-sayap tentera juga menyebut penjajah Israel mengambil peluang menggunakan jalan rundingan untuk meningkatkan lagi tentangan ke atas warga masyarakat Palestin.

Gambar(arkib): Pejuang dari sayap tentera kumpulan pembebasan Palestin.

Selain itu, sayap tentera Palestin menyatakan mereka tetap berpegang teguh dengan jalan penentangan menggunakan besi dan api untuk membalas setiap lamunan damai yang ada pada penjajah.

Keterangan tersebut turut memuji dua serangan siri operasi 'banjir api' yang digerakkan oleh AL-QASSAM di Khalil dan Ramallah mengakibatkan 4 warga Israel terbunuh serta 2 lagi parah. Sayap-sayap tentera ini menyebut bahawa operasi ini bukanlah yang terakhir, akan tetapi ia adalah percikan awal.
_______________________________________________
Siri-siri operasi 'banjir api'

_______________________________________________

Sementara itu, keterangan sayap tentera juga mengutuk Pihak Keselamatan Pemerintah Palestin di Tebing Barat yang melancarkan operasi penangkapan bertujuan memerangi pejuang-pejuang. Mereka juga menggesa Pihak Keselamatan berundur dari terus melakukannya.

Sehubungan itu, sayap tentera Palestin Gaza menegaskan bahawa mereka tidak akan berpeluk tubuh menanti pejuang-pejuang terus dijejaki dan mereka akan membalas tindakan sedemikian. Keterangan itu turut memuji usaha Kerajaan Palestin di Gaza yang memburu ejen-ejen Israel(tali barut/pengkhianat/perisik) dan mengenakan hukuman.

Sewaktu sidang akhbar itu berlangsung, Abu Ubaidah mengumumkan KATAIB AL-QASSAM menyerang sebuah kereta yang dinaiki warga Yahudi berhampiran bandar Ramallah malam tadi. Bagaimanapun tidak ada sebarang luka parah. Sumber 02/09/10, web berita safa.ps

Read more...

Serangan ketiga 'banjir api' AL-QASSAM

Info ringkas AL-QASSAM

GAZA - Lagi serangan pejuang Palestin ke atas perampas tanah Palestin malam tadi. Sayap tentera HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM telah mengumumkan bahawa pihaknya bertanggungjawab di atas serangan malam ini ke atas sebuah kereta yang dinaiki warga zionis berhampiran sebuah penempatan haram zionis di timur Ramallah, Tebing Barat.

Jurucakap rasmi AL-QASSAM, Abu Ubaidah(gambar) berkata ketika sidang akhbar bahawa AL-QASSAM telah melepaskan tembakan ke arah sebuah kereta yang dinaiki warga Israel berhampiran bandar Ramallah. Kejadian ini turut disahkan oleh pihak rejim zionis.

Awal malam tadi, warga zionis atau perampas tanah Palestin memberitahu terdengar bunyi tembakan dari arah utara penempatan haram عوفرا, Tebing Barat.
_____________________________________

Sebahagian petikan dari keterangan AL-QASSAM:

"Kami telah mengumumkan tanggungjawab melakukan operasi jihad yang mulia, dan ini adalah yang ketiga selepas dua operasi serangan berani, Khalil dan Ramallah..memastikan lagi bahawa kami berpegang dengan janji-janji kepada Allah dan masyarakat Palestin serta umat Islam. Kami akan terus melalui laluan jihad dan penentangan agar dapat membalas jenayah yang dilakukan oleh penjajah dan perampas sehinggalah setiap inci tanah Palestin bebas dari kekotoran penjenayah zionis."
_____________________________________

Menurut radio Israel yang menjelaskan bahawa tentera rejim zionis telah dikerahkan untuk melakukan operasi mengesan.

Palestin Ramallah tangkap individu yang disyaki

Sementara itu, web berita media Israel 'Haaretz' melaporkan Pihak Keselamatan Pemerintah Palestin di Tebing Barat telah menangkap dua individu yang disyaki terlibat dalam operasi serangan di Khalil, selatan Tebing Barat pada malam selasa lalu yang mengakibatkan empat warga zionis dibunuh.

Sumber turut menukilkan kenyataan dari sumber Keamanan Palestin, jelasnya, Pihak Keselamatan Palestin masih menjejaki seorang lagi individu yang disyaki terlibat dalam serangan terbabit. Sumber 02/09/2010, web berita safa.ps dan web rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM.

Klip berita di bawah adalah mengenai permulaan operasi 'banjir api'

Sumber klip berita, 01/09/2010, youtube Al-Jazeerah

Read more...

Operasi Ramallah siri dari 'banjir api'


RAMALLAH - Sayap tentera gerakan HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM mengesahkan bahawa operasi serangan yang telah berlaku malam tadi(01/09/2010) berhampiran Ramallah adalah siri-siri episod operasi yang telah dijanjikan kepada penduduk Palestin bagi
membalas sikap bongkak penjajah.

Gambar(arkib): Pejuang-pejuang AL-QASSAM.

AL-QASSAM dalam keterangan yang disampaikan kepada agensi 'Safa' awal pagi tadi menjelaskan pejuangnya telah menyerang sebuah kereta yang dinaiki warga Yahudi dengan tembakan machine-gun berhampiran persimpangan jalan 'Remunim', timur Ramallah.

Serangan AL-QASSAM itu telah mengakibatkan 2 warga zionis mengalami kecederaan, salah seorang darinya disifatkan luka parah menurut pengakuan rejim zionis.

Gambar: Kereta warga zionis yang diserang dalam operasi Ramallah.

Radio tentera zionis menyebut kereta yang dinaiki warga zionis yang melalui sebatang jalan telah dipotong oleh sebuah kereta yang dinaiki orang bersenjata serta melepaskan tembakan ke arah kereta warga zionis.

Semalam, jurucakap rasmi AL-QASSAM, Abu Ubaidah berkata sebaik sahaja operasi 'banjir api' di Khalil, pejuang AL-QASSAM akan melancarkan lagi operasi-operasi serangan bagi membalas jenayah yang dilakukan oleh rejim zionis.

Baca lagi, operasi 'banjir api' di Khalil

Mesej serangan

AL-QASSAM dalam keterangan menyatakan, "operasi kali ini adalah rentetan daripada beberapa episod serangan yang telah dijanjikan kepada masyarakat Palestin, ia membawa mesej kepada penjajah(rejim zionis) dan perampas(warga zionis) bahawa jenayah dan kerosakan yang mereka lakukan tidak mungkin akan berlalu tanpa hukuman, malah kepada pihak yang melampaui batas dan tunduk lemah kepada persepakatan penjajah sanggup menjejaki para mujahidin serta menyiksa terutama setelah operasi banjir api bahawa kemaraan pejuang AL-QASSAM tidak akan dapat dihalang dengan tebing atau pagar-pagar kawalan serta pengesan dari zionis dan sekutunya untuk menuju ke sasaran dan membinasakan benteng anak-beranak zionis."

Jelas AL-QASSAM, "operasi hari ini adalah jawab balas kepada peniup-peniup trompet yang berkata semalam, operasi Khalil itu tidak akan berulang lagi, tetapi kami janjikan kepada kamu semua..wahai saudara kami di Al-quds, Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, saudara kami yang dalam tawanan, hidup terbuang dan yang berada berselerak di luar tanah Palestin bahawa operasi ini bukanlah yang terakhir, maka para zionis akan terus berada dalam dentuman serangan kami yang menggelisahkan hidup mereka, maka kami juga akan keluarkan mereka dengan tidak sangka, dan beringatlah dengan apa yang kami umumkan mulai hari ini." Sumber 01/09/2010, berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps dan 02/09/2010, laman rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, web berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

Nota: MAP mohon maaf kerana beberapa istilah yang digunakan tidak ada penstrukturan dan house-style secara tetap, juga tidak diselaraskan semenjak dari awal MAP menjalankan pengumpulan maklumat sehingga sekarang. Istilah yang kerap kami gunakan secara tidak tetap adalah:

1. Israel

Ada media yang menyebut rejim zionis, dan kami kerap membawakan istilah-istilah yang tidak tetap seperti penjajah, rejim zionis, zionis Israel, kerajaan penjajah dan seumpamanya.

2. Penduduk Israel

Kebiasaannya kami menggunakan istilah penduduk Israel, tetapi sejak kebelakangan ini kami kerap menyebut warga Yahudi dan warga zionis. Namun, seandainya kami menggunakan istilah masyarakat awam Israel atau rakyat awam Israel mungkin pasti ditegur oleh saudara-saudara di Palestin. Jika melihat media Palestin seperti laman rasmi AL-QASSAM dan laman rasmi HIZBULLAH, Al-Manar, Lubnan, istilah yang digunakan kepada penduduk Israel ini adalah 'perampas'.

Read more...

Zionis ceroboh Rafah menjelang rundingan

Ketika dunia tertumpu di Washington, ruang udara Gaza di bahagian selatan menerima kehadiran helikopter dan pesawat tempur zionis.

Agensi berita 'Safa' tanpa terlewat terus mencatat perjalanan masa derapan jentera perang zionis. Pada jam 12.52 pagi, waktu Mesir, Safa menyebut Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang telah musnah teruk telah dibedil lagi, malah kawasan tanah pertanian yang berhampirannya turut ditembak dengan senjata berat.

Selepas serangan itu, tentera rejim zionis pejalan kaki turut menceroboh dengan skala terhad sambil diawasi pesawat tempur zionis dari udara yang melakukan tinjauan secara kerap sejak jam 11.25 malam, 01/09/2010.

Memetik dari laman rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS menyebut kelibat pergerakan jentera perang Israel mara ke arah bahagian selatan Rafah di Hayyu Shaukah sambil melepaskan tembakan secara rambang.

Tambahan laporan dari sumber perubatan menyebut sehingga kini tidak ada lagi sebarang luka parah di kalangan penduduk Palestin berikutan bedilan dan tembakan yang dilakukan oleh tentera rejim zionis.

Berikutan serangan sedemikian, sumber dari agensi Safa pada jam 12.35 pagi, 02/09/2010 waktu Mesir melaporkan tentera keamanan Mesir berundur dari sempadan Mesir-Palestin ketikamana pesawat tempur zionis meninjau ruang udara Gaza. Tambah dari sumber tempatan di bandar Rafah bahawa timbul kebimbangan pesawat zionis akan melancarkan serangan di sepanjang sempadan yang didakwa mensasarkan terowong bawah tanah. Sumber 02/09/2010, web berita safa.ps dan laman rasmi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM

Read more...

Obama umum rundingan

Dari kanan, Raja Abdullah II, Raja Jordan, Mahmoud Abbas, Presiden Palestin(telah tamat tempoh menurut HAMAS), tengah, Presiden Amerika Syarikat(US), Barrack Obama, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, dan kiri sekali, Presiden Republik Mesir, Housni Mubarak.

Siaran langsung Al-Jazeerah pada jam 01.30 pagi waktu Mesir menyiarkan perasmian pembukaan rundingan damai secara bersemuka(secara langsung) antara perunding Palestin dengan Israel. Dalam perasmian itu, Presiden US mengumumkan rundingan damai antara kedua belah pihak telah bermula dan turut dihadiri oleh Presiden Mesir dan Raja Jordan yang mengiringi Mahmoud Abbas dan Benjamin Netanyahu ke ruang perasmian. Sumber 02/09/2010, berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS