الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Karikatur : Bila Arab akan berubah begini?

22 Mei 2010

Entah bila Arab akan berubah menjadi sedemikian?

Sumber karikatur (Palestine48)

Read more...

Laman rasmi Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza kena godam

GAZA - 'Hacker' atau penggodam Israel telah menceroboh laman rasmi Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza petang tadi. Dengan serta-merta terpancar skrin hitam dengan latar belakang gambar 'tengkorak' di samping ungkapan-ungkapan yang sengaja menentang Palestin.

Gambar: Pancaran dari laman rasmi Kementerian Dalaman Palestin Gaza.

Sumber melaporkan, ungkapan tersebut berbunyi, "kamu mesti tertanya-tanya kenapa kami telah melakukan sedemikian? "Wahai si bodoh, kami lakukan ini supaya kamu membiarkan Israel menjalankan urusannya". Menurut penggodam itu lagi yang bertanya, "Wahai orang Palestin, adakah kamu semua hidup dalam ketakutan?"

Selain itu, dalam ibarat ungkapan yang lain menyebut "hei bdooh, kamu itu tak dapat menyerang kami secara berhadapan tetapi kamu mengguna cara lain mengebom orang awam kami(Israel) yang lari berlindung seperti ayam dalam mukhayyam pelarian kamu di Israel, kemudian kamu menyalahkan pula Israel bila kami serang balas".

Bagaimanapun dinyatakan, hacker yang menggodam laman rasmi itu dari Rusia.

Berikutan kejadian itu, Ihab Ghassin, jurucakap Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza berkata, "penggodam Israel yang menceroboh dalam laman rasmi kali ini cukup kuat, maka para teknikal berusaha keras meningkatkan pembaikan dari sudut perisian internet bagi menyahkan penggodam".

Dalam kenyataan kepada agensi berita, Ghassin menjelaskan lagi, hacker Israel jenis ini bukan kali pertama yang menyerang laman rasmi kementerian, bagaimanapun kali ini penggodam yang menceroboh masuk seiring serangan Israel bagi membalas usaha Kementerian Dalam Negeri Gaza menjejaki ejen-ejen Israel.

Pada 8 Mei yang lalu, Kementerian Dalam Negeri Gaza telah mengumumkan bahawa pihak kerajaan membuka ruang 'taubat' selama dua bualan kepada penduduk Palestin yang menjadi ejen-ejen Israel ataupun sesiapa sahaja yang menerima pelawaan Israel. Bulan lalu, 2 dari penduduk Gaza yang menjadi ejen kepada Israel telah dijatuhkan hukuman 'bunuh'. Sumber 22/05/2010, web berita safa.ps

Read more...

Konvoi laut telah berlepas dari pelabuhan Turki

Terkini : 3 buah kapal dari konvoi laut yang menuju ke Gaza telah berlepas dari pelabuhan Turki pada jam 2.55 petang/waktu Mesir. 6 buah kapal lagi dari Greek, Ireland, Algeria dan Britain.

Menurut sumber lain(safa.ps), 3 kapal dari Turki sedang menuju ke kepulauan Cyprus sementara menanti 6 buah lagi kapal tiba di situ. Dijadualkan, hari rabu akan datang(27/05), konvoi yang membentuk armada laut akan bertolak ke Gaza.

Dinyatakan, armada laut ini adalah gabungan dari pertubuhan-pertubuhan antarabangsa. Sumber menjelaskan 3 buah kapal besar yang membawa muatan kargo barangan dibiayai Kuwait, Algeria, dan Eropah(Sweden dan Greek). Manakala 6 buah lagi kapal untuk pengangkutan para peserta yang mengikuti armada ini, salah sebuah dari kapal itu meletakkan nama '8000', simbolik jumlah penduduk Palestin yang berada dalam tahanan Israel.

Muatan yang dibawa kapal besar melebihi 10 ribu tan berat, terdiri daripada bantuan perubatan, bahan binaan seperti kayu, simen, besi, bantuan pembelajaran malah 100 buah rumah pasang siap(kontena), 500 buah kerusi roda elektrik bagi kegunaan mangsa perang yang hilang daya gerak dan juga bantuan makanan.

Tambahan lagi, jumlah individu yang menyertai armada laut ini 700 dari lebih 60 buah Negara. Turut serta dari jumlah tersebut 44 individu rasmi dari kalangan ahli politik dan ahli parlimen. Armada laut juga mendapat liputan media yang luas kerana diiringi 36 pemberita/wartawan yang mewakili 26 agensi berita dan media massa antabangsa.

Bagi mengikuti setiap perkembangan pelayaran armada ini, sistem penyiaran satelit turut dilengkapi bagi menyiarkan sebarang perkembangan dari semasa ke semasa.

Intifadhah kemaraan kapal bantuan ke Gaza masa lalu:

Pada tahun lalu, beberapa pelayaran ke Gaza ataupun yang dikatakan intifadhah kemaraan kapal melalui laut banyak diadakan bertujuan memecahkan sekatan Israel ke atas Gaza. Pelayaran tersebut disertai para aktivis keamanan, NGO hak asasi dan antarabangsa, ahli-ahli politik terdiri dari ahli parlimen dan pemberita serta wartawan. Rata-ratanya adalah gabungan dari merata Negara.

Bagaimanapun, Israel menghalang dengan keras kemasukan kapal-kapal berkenaan ke Semenanjung Gaza yang terkepung.

Mohammad Sawalihah, Naib Presiden Pertubuhan Membebaskan Sekatan dari Eropah menyatakan, sebelum ini, 6 pelayaran berjaya menembusi halangan Israel ke Gaza, manakala 3 pelayaran yang lain tidak berjaya ke Gaza.

Berikutan itu, angkatan tentera laut Israel menghalang beberapa buah kapal yang membawa bantuan ke Gaza. Antaranya, kapal "Ruh Al-Insaniah" yang telah dilanggar. Kesemua anak kapal yang terdiri aktivis dan pemberita telah ditahan melebihi 6 hari.

Selain itu, Israel masih menahan 2 buah kapal dari rombongan "Al-Karamah". Pihak berkenaan menghubungi pihak antarabangsa; politik dan perundangan bagi mengembalikan dua buah kapal yang berada dalam tahanan Israel.

Israel masih ancam

Dari pihak Israel pula telah memberikan ancaman kepada konvoi laut agar dapat menghalang dari sampai ke Gaza. Sebagaimana yang dinyatakan, Israel mengancam dari dua sudut:

1) Diplomasi
2) Ancaman 'mengebom'

Sumber 22/05/2010, berita Al-Jazeerah, web berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps [kemaskini jam 9.00 malam/Mesir]

Read more...

Penjajah tangkap 3 Palestin di Salwad

RAMALLAH - Awal pagi tadi, sepasukan tentera penjajah telah menangkap 3 penduduk Palestin dari bandar kecil Salwad, timur Ramallah ketika operasi penggeledahan di situ.

Menurut saksi, mereka yang ditangkap adalah, Mujahid Mahmud Hamid, 20 dan dua adik-beradik, Nazmi Abdul Majid Hamid, 18 dan Bilal, 20.

Berhubung kejadian itu, ahli keluarga mangsa tangkapan menceritakan bahawa sekumpulan tentera penjajah telah merempuh masuk dan menggeledah rumah-rumah mereka dengan ganas dan kasar serta merosakkan barangan dalam rumah sebelum penjajah beredar, ketika itu penjajah telah menangkap 3 dari ahli keluarga berkenaan.

Sumber melaporkan, bandar kecil Salwad kerapkali digeledah sedemikian rupa dan ramai penduduk di situ menjadi mangsa penangkapan. Setakat ini, lebih 60 penduduk Palestin dari salwad berada dalam tahanan penjajah. Sumber 22/05/2010, web berita maannews.net

Read more...

Bangunan Polis Persekutuan rosak teruk akibat letupan

GAZA - Sumber dari Rafah menyatakan, bangunan Pasukan Polis Persekutuan Negara Mesir di bandar Rafah mengalami kerosakan teruk disebabkan tindakan polis Mesir meletupkan bahan letupan yang telah diberkas di sempadan Gaza-Mesir sebelum ini.

Jelas sumber itu lagi, bahan dan alat letupan yang dimusnahkan itu diletakkan satu tempat yang menghimpunkan periuk api, peluru anti kereta kebal dan roket jenis 'hawn'. Kesemua itu diletupkan dalam satu masa. Pemusnahan alat dan bahan letupan di garisan sempadan di kawasan Ahrash mengakibatkan gegaran yang amat kuat dan memberikan kesan kepada bangunan-bangunan yang berdekatan. Sebahagian dari struktur bangunan-bangunan yang berdekatan mengalami kerosakan.

Dinyatakan, terutama bangunan polis Mesir yang paling teruk mengalami kemusnahan. Dianggarkan polis Mesir mengalami kerugian yang mencecah LE.2 juta. Sumber 21/05/2010, web berita maannews.net

Read more...

Larangan Secara Mutlak Bagi Melukis Gambar Nabi

Sekali lagi kita seluruh ummat Islam digemparkan berkenaan berita penghinaan terhadap jujungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Namun pada kali ini dengan bentuk dan cara yang berbeza, iaitu menggunakan pendekatan mengadakan pertandingan melukis karikatur Nabi Muhammad S.A.W melalui laman media Facebook. Dari isu yang mencalarkan imej penganut agama Islam ini, pihak MANHAL juga tidak ketinggalan menganggap isu ini bukan mainan dan dianggap remeh, serta menyeru kepada semua agar membantah sekeras-kerasnya akan tindakan yang biadap golongan-golongan yahudi la’natullah ini serta sekutunya.

Pihak MANHAL tidak bersetuju sama sekali dengan tindakan golongan tertentu yang telah berani secara terang-terangan mencemar kesucian agama Islam sedangkan umat Islam tidak sedikit pun disuruh menghina agama lain, demi memelihara keamanan penganut agama islam dan agama-agama yang lain.

Dari sudut hukum pula, jangankan membuat gambar yang bersifat menghina, tetapi hanya sekadar melukis bentuk tubuh Rasulullah S.A.W sendiri pun sudah haram hukumnya walaupun pelukisnya melukis dengan niat baik dan lukisan yang indah.

Salah satu amalan jahiliah yang diperangi oleh agama Islam ialah melukis, menggambar dan membuat patung para nabi dan orang salih di masa lalu. Dan kelakuan umat terdahulu memang menjadi adat ummat terdahulu. Para nabi yang telah wafat itu mereka buatkan lukisannya, meskipun dengan niat untuk mengagungkannya, mensucikannya atau menghormatinya. Namun di sebalik niat tersebut, syaitan telah berjaya menyelewengkan dan memasukkan bisikan jahatnya. Sehingga pada akhirnya gambar dan patung para nabi menjadi sembahan selain Allah. Selanjutnya, baca lagi di sini.

Rujukan: PMRAM


Rentetan kes provokasi di laman facebook, sumber melaporkan sebuah akhbar di Afrika Selatan menyebarkan karikatur yang menghina Rasulullah SAW. Sumber 21/05/2010, berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS