الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Karikatur] Perangai sebenar zionis di sebalik laungan damai

12 Januari 2012

Sumber karikatur, web berita AL-JAZEERAH

"Inilah perangai sebenar rejim zionis yang menjajah tanah Palestin meskipun seringkali melaungkan perdamaian, namun laungan tersebut hanyalah untuk menutup kezaliman dan jenayahnya di tanah Palestin."

Read more...

Hak-hak suci tidak dapat dikembalikan melainkan dengan jihad - Haniyeh

Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh selaku pemimpin terkemuka gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) menyatakan bahawa dasar penentangan pejuang Palestin tidak pernah dihentikan sebagaimana yang dibayangi oleh kebanyakan pihak, akan tetapi ianya berada di peringkat kajian dan perancangan(mengatur strategi) untuk mengembalikan kekuatannya sebagaimana yang dirancang. Sedemikian itu, penduduk Palestin telah memahami hak-hak kesucian mereka tidak dapat dikembalikan melainkan dengan jalan jihad.

Beliau mengesahkan hal tersebut dalam kenyataannya berhubung lawatan ke Kaherah yang diterbitkan oleh akhbar 'ELKHALEEJ' Emiriah Arab Bersatu pada hari Rabu(11/01/2012) yang mengesahkan penentangan ini adalah satu-satunya hak masyarakat Palestin untuk kembalikan semula kesucian Islam, terutamanya Masjid Al-Aqsa.

"Satu-satunya jalan bagi mengembalikan semula hak-hak suci di Palestin adalah jihad," ujar beliau.

Perdana Menteri Palestin menegaskan bahawa pada ketika keadaan yang dilalui masyarakat Arab masa ini, BaitulMaqdis(Al-Quds) berada dalam ancaman malapetaka bahaya yang sangat besar dan tidak boleh tidak, pemimpin Arab dan sesiapa sahaja yang berada di sebalik kuasa politik Arab mesti mengerahkan segala keringat mereka agar isu permasalahan Palestin diketengahkan supaya menjadi perhatian dari umat Islam serta Arab. Sumber 11/01/2012, web berita penerangan rasmi HAMAS

Arkib sebahagian dari lawatan Haniyeh ke negara luar
dan sewaktu pulang ke Gaza:Sewaktu tiba di sempadan Rafah sekembalinya dari lawatan ke negara luar. Beliau dan delegasinya telah mengadakan lawatan rasmi ke empat buah negara, Mesir, Sudan, Turki dan Tunisia.


Klip ini menayangkan selepas beliau memberikan ucapan di hadapan rakyat Tunisia, seorang perempuan warganegara Perancis mengumumkan keislamannya di hadapan Ismail Haniyeh.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS