الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pendatang haram Yahudi langgar kanak-kanak Palestin

08 Oktober 2010

Seorang pendatang haram Yahudi yang memandu keretanya dengan sengaja telah melanggar sekumpulan kanak-kanak Palestin(gambar kanan) bandar Al-Quds. Keempat-empat mangsa mengalami kecederaan.

Saksi kejadian berkata, sekumpulan penduduk Palestin melontar batu ke arah beberapa pendatang haram Yahudi di perkarangan tembok Buraq dan mereka cuba menghalang kereta terbabit, tetapi dengan tiba-tiba kereta terbabit memandu laju ke arah sekumpulan Palestin yang lain serta melanggar kanak-kanak Palestin.

Jurucakap Pihak Berkuasa Penjajah(rejim zionis) berkata, polis Israel telah memulakan siasatan bagi mengenal pasti sebab berlaku kejadian itu tetapi sehingga kini tidak ada penangkapan dibuat ke atas pemilik kereta berkenaan.

Menukil berita dari agensi 'Safa' yang memetik dari berita Al-Jazeerah bahawa maklumat yang diperolehi dari pusat maklumat Wadi Helwah, Mahmoud Qarain menjelaskan kanak-kanak Palestin merupakan penduduk asal Baitul Maqdis telah mendapat kecederaan setelah dilanggar kereta pendatang haram Yahudi di Al-Quds.

Qarain berkata lagi, kejadian langgar lari tersebut berlaku selepas solat Jumaat.

Sumber Perubatan pula menyifatkan kecederaan yang dialami salah seorang kanak-kanak Palestin yang dilanggar itu adalah pertengahan, dan mangsa telah dibawa ke hospital Al-Maqasid untuk rawatan.

Kejadian seumpama ini merupakan episod baru perlakuan pendatang haram Yahudi ke atas penduduk asal Palestin di Tebing Barat. Malah sebelum ini turut dilaporkan beberapa kejadian yang sama sengaja dilakukan oleh pendatang haram Yahudi yang melanggar penduduk Palestin.

Empat hari sebelum ini, sekumpulan dari pendatang haram Yahudi menceroboh masuk ke Masjid Anbiya' di kampung Bayt Fajjar yang terletak di selatan bandar Bet Lehem, Tebing Barat. Mereka membakar sebahagian dari karpet masjid dan sejumlah Al-Quran di dalam masjid tersebut. Malah, mereka menulis perumpamaan-perumpamaan yang menimbulkan ketegangan untuk membunuh Palestin serta menimbulkan sensitiviti keagamaan. Sumber 08/10/2010, web berita Al-Jazeerah

Klip berita mengenai kejadian yang berlaku selepas solat Jumaat

Read more...

Tentera rejim zionis bunuh dua pejuang AL-QASSAM

Unit khas dari tentera rejim zionis telah melakukan pembunuhan ke atas dua pejuang Palestin, Nasha'at Al-Kurmi dan Makmun An-Natshah dari KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS). Kedua-dua pejuang syahid apabila rumah yang mereka duduki di bandar Khalil telah dibom.

Gambar(Al-Jazeerah): Jasad seorang pejuang AL-QASSAM yang terdampat di tanah setelah zionis mengebom rumah yang diduduki pejuang AL-QASSAM di Khalil.

Menurut wartawan berita Al-Jazeerah, Shereen Abu Aqilah berkata, gerakan HAMAS mengutuk keras operasi rejim zionis yang mengakui membunuh dua pejuangnya. HAMAS mengungkapkan bahawa operasi tersebut adalah kesan dari pemusatan keselamatan yang terjalin antara Pemerintah Palestin Ramallah dengan Kerajaan Penjajah(zionis). Sementara itu, Pemerintah Palestin Ramallah turut mengutuk pembunuhan yang dilakukan tentera rejim zionis.

Wartawan Al-Jazeerah menjelaskan lagi, tentera rejim zionis turut menangkap beberapa penduduk Palestin. Antaranya adalah tuan pemilik bangunan rumah tiga tingkat itu.

Gambar(Al-Jazeerah): Keadaan rumah tiga tingkat yang rosak teruk akibat dibom zionis.

Menurut saksi, sejumlah besar tentera rejim zionis yang diiringi beberapa buah jentolak telah mengepung rumah tersebut yang terletak di kawasan Jabal Jauhar di Khalil. Kemudian, rumah tersebut dibom dengan peluru misil. Rejim zionis mendakwa Al-Kurmi bertanggungjawab ke atas operasi 'banjir api' yang membunuh emmpat pendatang haram Israel bulan lalu.

Saksi kejadian menceritakan kepada Al-Jazeerah bahawa dia telah mendengar tentera rejim zionis memanggil seorang individu iaitu Nasha'at Al-Kurmi (as-syahid, gambar)agar turun ke bawah dan menyerahkan diri, tetapi Nasha'at membantah. Berikutan itu, seorang lagi mangsa pembunuhan zionis, as-syahid Makmun An-Natshah terdampar di atas tanah di sebelah bangunan rumah yang musnah akibat dibom.

Radio Israel lapor

Menurut radio tentera Israel, tentera rejim zionis telah menjalankan operasi menyingkir golongan pembuat kerosakan(istilah yang digunakan Israel ke atas Palestin).

Jelas radio itu lagi, salah seorang darinya berpakat dengan kawan-kawannya melakukan beberapa aktiviti keganasan di Tebing barat.

Operasi zionis bermula asar semalam

Sumber menukilkan dari saksi, operasi ketenteraan yang dilancarkan oleh rejim zionis bermula sejak pada awaktu asar semalam. Ketika itu, pesawat pengintip tanpa pemandu kelihatan membuat tinjauan kerap di ruang udara Jabal Jauhar, timur bandar Khalil diikuti kemasukan trak pengangkut tentera pada pertengahan malam semalam.

Saksi yang enggan namanya didedahkan berkata, sebaik sahaja tentera rejim turun dari trak, mereka terus melepaskan tembakan ke arah rumah berkenaan meskipun rumah tersebut berpenghuni. Seiring dengan tembakan, sejumlah besar dari tentera rejim zionis memasuki ke kawasan berkenaan.

Menurut sumber dari agensi 'Safa', 40 buah jentera perang rejim zionis termasuk jentolak serta diikuti 600 tentera rejim mengepung kawasan rumah yang diduduki dua pejuang AL-QASSAM.

Lebih sebulan yang lalu, rejim zionis menyenaraikan Al-Kurmi adalah sasaran utama yang dikehendaki malah zionis menyifatkan Al-Kurmi perancang operasi 'banjir api' di Khalil, menurut akhbar Ma'an sebelum ini.

Gambar(safa): Salah seorang penduduk Palestin yang ditangkap ketika operasi tentera zionis.

Akhbar Ma'an menyebut bahawa Al-Kurmi, 34 telah berkali-kali ditahan dalam penjara rejim zionis ketika masih belajar di sebuah universiti di Khalil. Dan Al-Kurmi juga tergolong dalam pemimpin gerakan HAMAS. Kemudian as-syahid mendirikan rumah tangga dengan seorang wanita Palestin dari bandar Khalil.

Selepas beberapa hari dari operasi 'banjir api', Pihak Berkuasa Palestin Ramallah mengumumkan bahawa pihaknya telah menangkap seorang individu yang mempunyai kaitan dengan operasi, salah seorang darinya adalah bapa mertua Al-Kurmi.
____________________________________________________
Baca lagi:

1. Operasi 'banjir api' bunuh empat warga zionis
2. Operasi Ramallah siri dari 'banjir api'

3. Serangan ketiga 'banjir api' AL-QASSAM

4. 13 sayap tentera Palestin padu kerjasama

5. تحذير للسلطة من ملاحقة المقاومة

____________________________________________________

Berbalik kepada operasi rejim zionis, tentera rejim mengenakan sekatan keselamatan di lokasi Jabal Jauhar setelah rumah yang diduduki Al-Kurmi telah rosak teruk, malah beberapa buah rumah yang lain turut mengalami kesan yang sama.

Pada pertengahan malam semalam, setelah rejim zionis mengumumkan operasi tenteranya, lalu tercetua pertempuran sengit antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera rejim di dua buah kawasan, Jabal Jauhar dan persimpangan ke sekolah Tareq.

HAMAS desak hentikan kerjasama

Dari gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية), pihaknya telah mendesak supaya Pemerintah Palestin Ramallah membebaskan tahanan dari kalangan pejuang-pejuang Palestin dan anggotanya dari penjara Palestin serta turut mendesak agar hentikan pemusatan keselamatan dengan penjajah(zionis), juga lepaskan pejuang Palestin untuk menjalankan peranannya bagi melindungi penduduk Palestin.

Sami Abu Zuhri, jurucakap rasmi HAMAS dalam kenyataan rasminya mengungkapkan operasi ketenteraan zionis di Khalil berikutan dari peningkatan mendadak penjenayahan dan penindasan yang dilakukan rejim zionis.

Beliau menyatakan, penindasan ini seiring dengan rundingan damai yang digunakan oleh penjajah bagi melindungi kegiatan jenayah yang berterusan seperti ini.

Gambar(Al-Jazeerah): 12 sayap tentera pejuang Palestin yang diketuai AL-QASSAM ketika memberikan kenyataan akhbar.

Abu Zuhri turut menuduh Pihak Keselaman Palestin Ramallah yang dipertanggungjawabkan kerana usahanya yang telah melucutkan senjata pejuang Palestin. Malah, Pihak Keselamatan Palestin berundur ketikamana tentera rejim zionis melakukan pencerobohan ke kawasan-kawasan berkenaan.

Beberapa hari yang lalu(06/10/2010), 12 sayap tentera Palestin di Gaza, terutamanya KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM telah berjanji bahawa pihaknya tidak akan mendiamkan diri ketikamana penangkapan dan tahanan politik yang menentang pejuang-pejuang Palestin masih berterusan di Tebing barat. Sumber 08/10/2010, web berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps

Read more...

Penjajah lancar operasi besar-besaran di Khalil

KHALIL - Ketika ini, sejumlah besar dari tentera rejim zionis mengepung dua buah rumah di Jabal Jauhar yang terletak di bandar Khalil, selatan Tebing Barat.

Pemberita dari agensi 'Safa' menukil dari saksi kejadian berkata, berpuluh-puluh buah jentera perang rejim zionis termasuk jentolak telah mengepung dua buah rumah Palestin milik keluarga Ar-Rajbi dan Barqan. Di samping itu, helikopter zionis turut mengadakan tinjauan dari udara.

Sumber menyatakan, rejim zionis melalui pembesar suara mendesak penghuni rumah berkenaan supaya keluar dari rumah. Berikutan itu, kedengaran bunyi tembakan di sekeliling kawasan terbabit.

Seperti yang dilaporkan, sebuah unit khas rejim zionis yang menaiki trak tentera jenis Mercedes 608 telah menangkap empat penduduk Palestin dari sebuah apartmen, Abu Sunainah.

Dalam kejadian berasingan, sepasukan lagi dari tentera rejim zionis merempuh beberapa buah rumah Palestin di kawasan yang berbeza di bandar Khalil. Sumber menjelaskan, zionis merempuh rumah Abdul Razeq Ar-Rajbi, rumah Sharif Abu Tareki, dan rumah Helmi Az-Zarw.

Laporan berita yang tersebar waktu ini menyatakan tentera rejim zionis melancarkan operasi tentera besar-besaran di tiga kawasan dalam bandar Khalil.

Menurut sumber, operasi ketenteraan yang dilancarkan rejim zionis masih diteruskan sehingga jam 06.30 pagi, waktu Mesir.

Sumber 08/10/2010,[jam 00.58 pagi, Palestin] web berita safa.ps

Read more...

Serangan petang tadi sasar KATAIB NUSUR

AL-QUDS, - Keterangan rasmi dari tentera Israel yang diterbitkan malam tadi bahawa pesawat zionis yang melancarkan serangan udara ke atas sebuah kereta awam sedang mensasarkan seorang individu yang dikehendaki dari pertengahan Gaza.

Gambar(Safa): Polis Gaza meninjau keadaan kereta yang dinaiki Ahmad Al-Ashqar yang menjadi sasaran serangan pesawat zionis.

Serangan itu mengakibatkan empat penduduk Palestin mengalami kecederaan yang disifatkan ringan dan biasa. Kesemua mangsa serangan telah dibawa ke hospital Syuhada' Al-Aqsa.

Keterangan tentera Israel menyebut, serangan sedemikian adalah hasil dari pemusatan dengan Bahagian Perkhidmatan Pertahanan Dalaman Israel(SHABAK) yang mensasarkan seorang anggota pejuang Palestin dari KATAIB NUSUR Palestin, Ahmad Al-Ashqar yang menghuni di Mukhayyam Nusairat, pertengahan Semenanjung Gaza.

KATAIB NUSUR dalam kenyataan rasminya turut mengesahkan bahawa serangan terbabit sememangnya mensasarkan salah seorang komandernya. Dijelaskan, serangan peluru pesawat zionis mengenai bahagian belakang kereta dan mengakibatkan Ahmad Al-Ashqar mengalami kecederaan ringan.
_____________________________________________
Baca lagi:

1. Zionis serang lagi Gaza waktu asar
2. الإعلان عن تأسيس كتائب نسور فلسطين

_____________________________________________

Jelas kenyataan itu lagi, "kami hanya berlindung dan syukur kepada Allah Ta'ala kerana saudara kami terselamat dari serangan, hal ini mempastikan bahawa kami meneruskan latihan jihad dan menentang penjajah. Setiap ancaman, pembunuhan dan buruan dari rejim zionis tidak akan mampu menghalang kami, malah kami akan pastikan bahawa kami tidak akan menyimpang dari jalan yang kami pilih meskipun dengan apa sekalipun bayaran." Sumber 08/10/2010, [jam 00.35 pagi, Palestin] web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS