الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang cedera dalam pertempuran

04 Disember 2010

GAZA - Pertempuran bersenjata meletus antara pejuang Palestin dengan tentera zionis.

Demikian itu, kumpulan pejuang Palestin, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH) mengumumkan pihaknya telah bertempur dengan unit khas tentera rejim zionis yang cuba melepasi masuk dari arah timur bandar Der Balah, pertengahan Semenanjung Gaza.

ALWIYAH dalam laporan yang disampaikan kepada agensi 'Safa' hari ini berkata, pada malam lepas, sebuah unit pejuangnya telah menghadang unit khas tentera zionis di timur Der Balah, lantas mengakibatkan meletusnya pertempuran bersenjata. Jelas ALWIYAH, pertempuran dengan menggunakan senjata 'pertengahan' itu memaksa tentera zionis berundur dari lokasi yang cuba diceroboh.

Bagaimanapun, sumber dari ALWIYAH berkata, seorang dari pejuangnya mengalami kecederaan di kaki dalam pertempuran itu.

zionis tembak lagi pekerja Palestin

Sementara itu, laporan berita menyebut satu kejadian tembakan di sekitar perlintasan Bet Hanoun(sempadan Gaza-Erez) mengakibatkan seorang penduduk Palestin cedera di kaki.

Menukil petikan berita dari sumber Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Tentera di Gaza, Adham Abu Salmiah menjelaskan mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital Kamal Udhwan. Keadaan mangsa disifatkan pertengahan.

Jelas Abu Salmiah lagi, sejak bulan Mac lalu, jumlah mangsa dikalangan penduduk Palestin Gaza yang menjadi mangsa tembakan rejim zionis ketika mengutip kepingan besi dan sisa runtuhan meningkat ke angka 90 mangsa yang cedera. Sumber 04/12/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS