الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Roket jenis al-Qassam gugur di selatan Israel

24 September 2009

Laporan dari akhbar Israel hari ini memaparkan, satu serangan roket yang dilancarkan dari utara Semenanjung Gaza telah jatuh ke sebuah kawasan lapang di Ushkul, selatan Israel.

Sumber menyatakan, berita tersebut dipetik dari sebuah akhbar Israel Yehudioth Ahronouth (web berita). Bagaimanapun, akhbar tersebut tidak melaporkan kemalangan jiwa atau kerosakan harta benda.

Sumber menjelaskan, belum ada dari mana-mana kumpulan pejuang yang mengakui melancarkan serangan tersebut. Sumber 24/09/09, berita Al-Jazeerah

Read more...

9 penduduk Palestin ditangkap

Tentera Israel terus menggempur kawasan pendudukan Palestin, Tebing Barat. Menurut sumber, dalam satu operasi ketenteraan, pihak tentera Israel telah menangkap 9 penduduk Palestin awal pagi tadi.

Sumber dari radio Israel melaporkan, mereka yang ditangkap itu adalah atas alasan dikehendaki pihak keselamatan Israel. Walaubagaimanapun, tidak diumumkan sembilan yang ditangkap itu dari mana-mana kumpulan pembebasan Palestin. Tambah lagi, kesemua yang ditangkap telah dibawa ke bahagian keselamatan untuk siasatan.

Sementara itu, penduduk Palestin pula mengatakan operasi penangkapan ini turut menjadikan orang awam sebagai mangsa. Sumber 24/09/09, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS