الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ban Ki Moon mencurigai kebenaran laporan Israel dan Palestin

05 Februari 2010

Setiausaha Agung PBB, Ban Ki Moon(gambar) mencurigai jawab balas dari pihak Israel dan Palestin berhubung penglibatan kedua belah pihak di dalam jenayah perang ketika Israel menyerang Gaza akhir 2008.

Ban Ki Moon berkata, beliau tidak dapat menetapkan sejauhmana kebenaran siasatan yang telah dibuat oleh Israel dan Palestin mengenai perang di Gaza. Jelas beliau lagi, tidak mungkin pihak yang berautoriti dapat mengambil sebarang ketetapan
_________________________________________________________
Berita al-Jazeera: Ban Ki Moon mencurigai kebenaran berhubung jawab balas Israel dan Palestin ke atas laporan Goldstone.
_________________________________________________________

Sumber menyatakan, Perhimpunan Agung PBB(UNGA) telah memberikan tempoh kepada kedua belah pihak; Palestin dan Israel sehingga hari jumaat bagi menjalankan siasatan sendiri(bebas) ke atas perang di Gaza.


Bencana perang


Sebagaimana yang dilaporkan, Ban Ki Moon telah menerima laporan siasatan dari Israel yang menafikan Israel melanggar undang-undang antarabangsa ketika melancarkan perang ke atas Gaza, bagaimanapun Israel mengakui "kesan bencana" disebabkan serangannya di kawasan yang dipenuhi penduduk.

Kerajaan Palestin di Gaza juga telah menyerahkan laporan siasatan(jawab balas) minggu lepas. Dinyatakan, jawab balas yang disampaikan kepada PBB turut disertakan jawapan setiap persoalan dan penjelasan berikutan Kerajaan Palestin di Gaza menerima berbagai persoalan dan pertanyaan.

Jelas wakil Kerajaan bahawa dalam jawab balas itu juga disertakan laporan yang telah diringkaskan dan dokumentasi bergambar mengenai jenayah perang Israel di Gaza.
Sumber, 05/02/2010, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah

Read more...

11 anggota HAMAS ditangkap

Sumber dari HAMAS menyatakan, Pihak Keamanan Palestin telah menangkap 11 orang anggota HAMAS di Tebing Barat. Sumber 05/02/2010, berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS