الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ynet: 2 serangan roket gugur di Ashkelon

10 Julai 2011

Laporan asal pada jam 12:15 pagi, Palestin/Mekah
Jam 11:15 malam(09/07/2011), Mesir

GAZA - Sumber dari web berita Israel 'Yedioth Ahronoth'(Ynet) versi english melaporkan bahawa 3 serangan roket telah dilancarkan dari Gaza menyerang selatan Israel(Tanah jajahan 1948) malam tadi.

Laporan tersebut menjelaskan 2 serangan roket telah gugur di kawasan persisiran pantai Ashkelon berhampiran Majlis Daerah, sementara roket ketiga meletup di Gaza sebelum ia dilancarkan.

Berhubung serangan roket, sumber dari Ynet menyebut tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Tambah Ynet lagi, sandaran dari sumber Palestin di Gaza bahawa serangan roket dilancarkan oleh sebuah kumpulan 'Tauhid Wal-Jihad', iaitu kumpulan salafi yang mempunyai hubungan dengan kumpulan Al-Qaeda. Dakwa Ynet, kumpulan ini tidak menerima autoriti pemerintahan HAMAS di Gaza.

Berbalik kepada laporan berita pada jam 01:20 pagi(waktu Mesir) telah menyiarkan mengenai serangan zionis yang menggegarkan bandar Gaza. Bagaimanapun, situasi serangan roket dan pengeboman zionis tidak dinyatakan mana pihak yang menyerang terlebih dahulu. Pun begitu, agensi berita 'Safa' Palestin menyiarkan laporan yang terlebih awal dari kedua-dua serangan di atas, iaitu pada jam 10:04 malam(waktu Mesir, 09/07/2011) mengenai kecederaan seorang remaja perempuan Palestin akibat terkena dua das tembakan tentera zionis. Sumber 10/07/2011, web berita Safa.ps dan web berita Ynetnews.com

Read more...

Pesawat zionis mengebom sebuah rumah

Laporan jam 01:21 pagi, Palestin/Mekah
Jam 12:21 pagi, Mesir

GAZA - Pesawat tempur zionis telah mengebom sebuah rumah tidak berpenghuni awal pagi ini di Hayyu Zaitun yang terletak di sebelah timur bandar Gaza. Rumah yang dibom berhampiran sebuah kilang simen milik keluarga Husnain.

Menurut pemberita agensi berita 'Safa', seiring letupan kuat yang menggegarkan serta dapat didengari di seluruh bandar Gaza, pesawat-pesawat tempur zionis dilihat kerap berlegar-legar di ruang udara Gaza.

Tambah Safa, tiada sebarang kecederaan dalam pengeboman itu. Bagaimanapun, kilang simen yang berhampiran rumah terbabit terjejas teruk, di samping menimbulkan suasana panik terhadap penduduk.

Tembakan zionis mencederakan remaja Palestin

Sebelum itu, Safa melaporkan pada jam 10:04 malam(09/07/2011) waktu Mesir, seorang remaja perempuan Palestin mengalami kecederaan malam tadi berikutan terkena tembakan tentera rejim zionis yang berkumpul di garisan sempadan, daerah Bet Lahiya, utara Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Tebing Gaza, Genting Gaza).

Berhubung kecederaan, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, remaja perempuan yang dikenali (م.ز) berumur dalam lingkungan awal 20an telah cedera akibat terkena dua das tembakan di bahagian anggota badannya. Mangsa telah dibawa ke hospital As-Shifa' Gaza untuk rawatan lanjut.

Jelas beliau, pasukan penyelamat dan Bulan Sabit Merah telah berusaha keras tiba ke lokasi kejadian bagi mendapatkan mangsa yang cedera ekoran waktu lewat tengah malam malah keadaan keselamatan tidak terjamin. Tambahan pula lokasi tersebut berhampiran kawasan sempadan.

Walaupun sedemikian, dalam sesetengah keadaan, Adham berkata, pasukan penyelamat terpaksa meredah dan terdedah kepada bahaya dengan berjalan kaki sejauh beratus-ratus meter bagi menjalankan khidmat bantuan kepada penduduk-penduduk.

Abu Salmiah turut meminta kepada Badan-badan Hak Asasi Manusia dan pertubuhan antarabangsa agar mengenakan tekanan kepada rejim zionis supaya memudahkan pasukan penyelamat menjalankan misi kemanusiaan yang telah dilindungi bawah jaminan antarabangsa. Sumber 10/07/2011, web berita Safa.ps dan web berita Maannews.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS