الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tempur: Penjajah tangkap 6 penduduk BaitulMaqdis

15 Mei 2012


Laporan jam 11:25 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 10:25 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Unit gempur dari sebuah unit khas tentera penjajah(Israel) telah menangkap enam penduduk Palestin pada pagi ini(Selasa, 15 Mei 2012) di daerah 'Isawiyah, pertengahan BaitulMaqdis(Al-Quds). Antara yang ditangkap, seorang remaja bawah umur yang dikenali Rami Gharib dan seorang kanak-kanak dalam lingkungan umur tidak cecah 10 tahun. Mereka yang ditangkap telah dibawa ke pusat tahanan dan siasatan 'المسكوبية' di sebelah barat bandar BaitulMaqdis.

Pertempuran sengit

Pada waktu yang sama, jurucakap media Jawatankuasa Penentangan di 'Isawiyah, Raed Abu Rayalah menjelaskan bahawa pertempuran sengit telah meletus dan masih berlanjutan sehingga sekarang di daerah berkenaan. Pertempuran itu membabitkan antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera penjajah yang mengepung daerah 'Isawiyah serta menghalang perjalanan bas penangkutan awam.

Berikutan itu, kekangan dari tentera penjajah telah menyebabkan sesi pengajian di sebahagian besar sekolah-sekolah di 'Isawiyah tertangguh.

Tambahan lagi, pertempuran di 'Isawiyah mengakibatkan beberapa penduduk cedera dan mengalami sesak nafas setelahmana tentera penjajah melepaskan bertubi-tubi bom asap dan gas beracun pemedih mata di kawasan perumahan penduduk Palestin, lantas mendorong pemuda-pemuda Palestin membalas dengan membaling batu dan botol kaca. Sumber 15/05/2012, web berita Paltimes.net

Read more...

Pemuda Palestin rempuh sekatan Ni'lin

Laporan jam 10:28 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 09:28 pagi, waktu Mesir

RAMALLAH - Puluhan pemuda Palestin telah merempuh sekatan tentera Ni'lin Israel di sebelah barat Ramallah, Tebing Barat yang merupakan checkpoint memisahkan kawasan-kawasan jajahan 1967 dengan kawasan jajahan 1948. Demikian itu, rempuhan pada pagi ini(Selasa, 15 Mei 2012) merupakan tindakan yang disebut 'perarakan pulang ke bandar sejarah El-Ramlah'.

Salah seorang peserta perarakan berkata, perarakan ini disertai hampir 50 orang pemuda, mereka mula berarak hampir pada jam 9 pagi menuju ke arah sekatan Ni'lin tanpa sebarang pengumuman. Sebaik sahaja tiba di sekatan itu, tidak semena-mena mereka diserang oleh tentera penjajah yang telah pun dikerahkan bagi menyekat perarakan.

Tentera penjajah segera memukul pemuda-pemuda yang terlibat dalam perarakan sempena memperingati Nakbah Palestin, lalu tentera penjajah menangkap tiga orang pemuda, salah seorang darinya adalah Naji At-Tamimi, aktivis penyelaras kempen penentangan rakyat di kampung Nabi Saleh.

Bagaimanapun, sebilangan besar dari pemuda-pemuda yang terlibat dalam perarakan dapat melepasi masuk ke sebelah sekatan seraya mengangkat bendera Palestin dan banting 'hak pulang, pasti kami akan pulang'. Sumber 15/05/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Roket gugur di Naqab - YNET


Laporan jam 07:43 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 06:43 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Satu serangan roket telah gugur pada pagi ini(Selasa, 15 Mei 2012) di sebelah barat Naqab(selatan tanah jajahan 1948), demikian laporan dari sebuah web berita Israel versi hebrew 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET).

Menurut YNET, serangan roket itu tidak menjejaskan harta benda dan kecederaan. Berikutan itu, sepasukan polis penjajah dan bomba bergegas ke lokasi sasaran di mana gugurnya roket. Sumber 15/05/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Nakbah: Penjajah umum cemas

Laporan jam 08:40 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 07:40 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Tentera penjajah(Israel) telah mengumumkan keadaan cemas dari kalangan barisan tentera sebagai jangkaan bagi menghadapi sebarang aktiviti sempena memperingati Nakbah Palestin tahun ke 64 bersamaan 15 Mei 2012.
Sewaktu Palestin diusir keluar dari tanah mereka. Nakbah Palestin 1948 menzahirkan betapa kesengsaraan yang dihadapi Palestin sehingga memberi kesan pada hari ini.
Sumber-sumber dari media Israel menyebut bahawa tentera penjajah  dikerahkan ke beberapa kawasan yang berlainan di seluruh Tebing Barat(West Bank). Begitu juga, pihak polis penjajah memaklumkan pihaknya telah bersiap sedia dalam tanah jajahan 1948(garisan hijau).

Suasana mogok umum telah menyelubungi bandar-bandar dan daerah Arab dalam tanah jajahan 1948. Tambahan pula, kebanyakan yayasan-yayasan pertubuhan kebajikan dan sekolah-sekolah juga mengambil langkah yang sama, malahan pusat-pusat perniagaan termasuk warung-warung niaga juga ditutup. Demikian itu, beberapa siri aktiviti sempena memperingati Nakbah akan diadakan di kampung 'اللجون' yang berhampiran dengan Ummul Fahm.

Kampung اللجون merupakan bekas perkampungan Palestin yang mana penduduknya telah diusir keluar pada satu masa dahulu. Sumber 15/05/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS