الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gaza Tengah dan sebelah Selatan diserang zionis

27 Oktober 2011

Laporan jam 05:19 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 05:19 pagi, waktu Mesir

GAZA - Pesawat tempur zionis telah menyerang beberapa sasarannya awal pagi Khamis(27/10/2011) di Gaza Tengah dan Selatan Gaza tanpa mengakibatkan sebarang kecederaan.

Serangan di Gaza Tengah

Pemberita agensi SAFA berkata, pesawat tempur zionis mengebom sebuah rumah tanpa penghuni yang terletak berhampiran kawasan pelupusan sampah di kawasan Abu Al-Ajain timur Der Balah dengan satu serangan roket. Setelah serangan terbabit, sebuah lokasi tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) di kawasan yang telah dibebaskan 'Tel Qatif' sebelah barat bandar Der Balah pula dibom dengan satu serangan peluru misil.

Serangan di selatan Gaza

Di sebelah selatan pula, pesawat tempur zionis melancarkan 3 serangan peluru misil ke atas sebuah rumah tanpa penghuni yang terletak bertentangan dengan pintu gerbang 'بوابة أصداء الغربية' di Khan Younis.

Tambahan lagi, bot-bot laju tentera laut zionis turut melepaskan beberapa kali das tembakan mesingan ke atas bot nelayan Palestin di persisiran laut Gaza di Khan Younis.

Zionis mengakui

Sementara itu, SAFA menukil dari siaran radio zionis melalui jurucakap tentera zionis, katanya, "Kesemua keempat-empat sasaran yang telah diserang oleh pesawat tempur Israel di Gaza Tengah dan Selatan Gaza telah mengenai dengan tepat."

Jurucakap tentera zionis mendakwa serangan udara berkenaan adalah bagi membalas 3 serangan roket grad yang dilancarkan oleh pejuang Palestin malam semalam. Sumber menjelaskan, serangan roket grad gugur di kawasan sekitar bandar Ashdod dan daerah Bani Ayeish(tanah jajahan 1948) semalam, lantas mengakibatkan beberapa orang warga zionis ditimpa kepanikan.

Siaran radio zionis menerangkan, Badan Perisikan Israel berkeyakinan penuh bahawa HAMAS tidak berhasrat menghangatkan kembali keadaan.

Sebuah akhbar berita elektronik Israel versi hebrew 'HAARETZ' dalam edisinya hari ini mendakwa bahawa akhir-akhir ini, HAMAS berjaya memperolehi peluru roket buatan Rusia yang telah diseludup dari gudang simpanan senjata bekas pemimpin Libya, pimpinan Muammar Ghaddafi.

Tambah HAARETZ lagi, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, hasil dari inisiatif bantuan Iran juga telah berjaya diseludup roket pelancar dari atas bahu(Shoulder-fired missile). Sumber 27/10/2011, web berita Safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS