الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Pautan] Valley Of The Wolves Palestine 2011

25 Mei 2011

Sumber: youtube.com

Tindakan inilah yang diperlukan waktu ini bagi membenamkan kesombongan rejim zionis malah dapat menyahkan rejim zionis dari tanah Palestin.

Read more...

[Karikatur] Telah bergenerasi rayu 'hak pulang'

Sumber karikatur, Al-Jazeerah

Saban tahun, desakan dan rayuan 'hak pulang' atau 'hak kembali' ke tanah-tanah yang dijajah tidak pernah sunyi selagimana hak mereka tidak dikembalikan kepada mereka. Berbalik kepada karikatur di atas, dari tahun 1948 sehinggalah tahun 2011, mereka tidak jemu menuntut hak untuk pulang ke tanah-tanah Palestin. Biarpun generasi awal mereka telahpun tiada, tugas itu tetap mereka pikul. Tanggungjawab itu bukanlah pada mereka sahaja tetapi ia seakan-akan terpundak di atas bahu-bahu kita untuk menolong, sekurang-kurangnya kita juga turut merasai keperitan yang mereka rasa waktu ini. Apa tidaknya, tragedi Nakbah Palestin telah menafikan keseluruhan hak-hak mereka. Masalah mereka juga masalah kita.

Semalam, Netanyahu, Perdana Menteri Kerajaan yang menjajah tanah Palestin telah menafikan hak pulang kepada pelarian-pelarian Palestin dalam ucapannya di hadapan kongres Amerika. Sungguh tidak ada rasa malu, sudahlah perompak yang merampas tanah, kemudian geran tanah tersebut digazetkan menjadi hak perompak. Lebih memalukan lagi, memberi ucapan kepada dunia bahawa pelarian-pelarian Palestin tidak ada hak untuk kembali ke tanah-tanah mereka.

Sejak rundingan-rundingan damai yang dijalankan, sehingga kini ada beberapa permasalahan asas yang tidak mencapai keputusan, bahkan tidak selesai. Antara permasalahan asas ialah berhubung pelarian Palestin yang dinafikan hak pulang. Mengikut ketetapan 194, perjanjian Geneva pada tahun 1984, kem-kem pelarian yang ada waktu ini di Lubnan, Syria, Jordan dan mana-mana tempat yang disebut kem pelarian hanyalah kediaman sementara sebelum diberikan hak untuk pulang ke tanah-tanah yang dijajah. Pihak yang menguruskannya tidak lain adalah PBB yang disubkan kepada UNRWA. Namun, bilakah mereka akan pulang ke tanah-tanah yang dijajah sedang ucapan hipokrit jahiliah terus diagung-agungkan serta menjadi dambaan sama ada ucapan itu dari penjajah atau pihak pelakon utama pendamai?

Read more...

Aktivis Yahudi ditangkap celah ucapan Netanyahu

Laporan jam 07.20 pagi, Palestin/Mekah
Jam 06.20 pagi, Mesir

WASHINGTON - Polis Amerika menangkap seorang aktivis, Ray Abilli(gambar sebelah) dari hospital Universiti George Washington di Washington, Amerika Syarikat kerana mencelah ucapan Netanyahu. Ray seorang aktivis dari kumpulan perdamaian Yahudi yang dikenali جماعة كود بينك النسائية لحقوق الإنسان mendesak Perdana Menteri rejim zionis, Benjamin Netanyahu supaya hentikan penjajahan dan jenayah perang di Palestin.

Ray berumur 28 tahun asal Israel(ibu-bapanya) menetap di Amerika telah mencelah ucapan Perdana Menteri rejim zionis, Benjamin Netanyahu di hadapan kongres Amerika semalam sewaktu Netanyahu mengucapkan tahniah kepada Amerika di atas pembunuhan Osama Ben Laden. Ketika itu, Ray menjerit kuat, "hentikan jenayah-jenayah perang Israel."

Kemudian Ray diserang sekumpulan anggota ahli jawatankuasa AIPAC, lalu dibawa ke hospital.

Setelah kejadian itu, kumpulan جماعة كود بينك yang diasakan pada tahun 2002 sebagai pendesak hentikan perang Iraq dan Afghanistan ketika memberikan kenyataan, berkata, "Netanyahu telah berkata tidak boleh kembali ke garisan sempadan tahun 1967, tetapi benar-benar tidak wajar mempertahankannya kerana realiti sekarang tanah Palestin memang telah dijajah malah penduduk Palestin di Gaza kelaparan(sekatan Israel) serta sesiapa yang menentangnya dipenjarakan, juga tidak ada keadilan mengikut hak walaupun hal ini disebut demokrasi Israel, kami sebagai Yahudi yang membayar cukai kepada Amerika memang tidak boleh mendiamkan diri berhubung jenayah yang dilakukan atas nama kami serta menggunakan bayaran-bayaran cukai yang kami bayar." Sumber 25/05/2011, web berita safa.ps dan web berita Al-Ahram.org

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS