الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Keselamatan dan risikan kami tewas kepada HAMAS

20 Oktober 2011

Seorang penganalisis ketenteraan berkata dalam siaran radio versi hebrew pagi Khamis(20/10/2011), apa yang perlu Negara Penjajah lakukan adalah berterus-terang tanpa berdolak-dalih, iaitu mengakui sepanjang pusingan rundingan 5 tahun dengan HAMAS, ianya dilumuri dengan kekalahan dan tewas.

Gambar(AL-QASSAM): Shalit bertopi ketika operasi penyerahan dari tentera AL-QASSAM kepada Perisikan Mesir.

Tambah penganalisis berkenaan, "betapa terpegun kami dengar dari SHABAK bahawa ia telah hampir menemui Shalit, kemudian tiba-tiba maklumat itu hilang, sebabnya dikatakan AL-QASSAM telah dapat mengesan perkara ini, Gaza telahpun kami jerut dengan kuat namun tidak juga kami capai apa-apa, bila kami ledakkan operation cast lead ke atas Gaza(perang Gaza akhir 2008-awal 2009), Shalit tidak mati!! dia di mana? bagaimana dia tidur? adakah dia dengar bunyian peluru-peluru menghentam Gaza?."

Sambung beliau, "aku amat rasa pedih ketikamana mengikuti berita pembebasan Shalit melalui siaran satelit HAMAS, keseluruhan Gaza keluar dari belakang HAMAS dan berkata setinggi-tinggi penghormatan kepada AL-QASSAM, perang pun gagal, sekatan juga rebah..akhirnya HAMAS yang mendapat sokongan kuat dari masyarakat Palestin malah dari sudut risikan dan keselamatan, HAMAS juga yang menang."

"Pada saat-saat akhir pembebasan Shalit, Negara Penjajah ini telah berusaha sekeras-kerasnya untuk mengetahui dari kawasan mana Shalit keluar, lalu berubah jadi malapetaka apabila lebih 20 buah kenderaan menyamar sebuah kenderaan yang membawa Shalit, 40 buah lebih jip dari 40 kawasan di Gaza mempunyai warna dan bentuk yang sama dan Shalit berada dari salah sebuah jip, bukan itu saja, pejuang-pejuang bersenjata yang mengiringi Shalit kesemuanya mempunyai bentuk tubuh dan ketinggian yang sama..tubuh mereka berceloreng dengan warna kehitaman," ujar penganalisis itu lagi.

Peringatan agar tidak menjadi tawanan

Pihak tentera rejim zionis memberi peringatan berhubung ancaman tawanan dari sayap-sayap tentera pejuang Palestin walau dalam apa jua keadaan sekalipun. Sedemikian itu, setelahmana zionis membebaskan ratusan tahanan Palestin demi terbebasnya seorang tentera rejim zionis, Gilad Shalit yang ditawan pejuang Palestin.

Akhbar HAARETZ versi hebrew berkata, "komander platun pejalan kaki tentera zionis telah menjelaskan kepada tentera-tenteranya bahawa rejim zionis tidak sanggup Shalit yang lain pula ditawan walau dalam apa jua keadaan."

Tambah komander zionis, "biarpun dengan apa jua harga sekalipun, perkara ini mesti dihalang, kena lepaskan tembakan ke atas penculik-penculik biarpun boleh mengakibatkan tentera-tentera zionis yang menjadi tawanan mereka terbunuh."

Berikutan kejadian ini, peringkat pertama menukar tahanan-tawanan antara HAMAS dengan rejim zionis merangkumi pembebasan 477 tahanan dari kalangan lelaki dan wanita, sementara itu, pada dua bulan akan datang, 550 lagi tahanan Palestin akan dibebaskan.

Tambahan sumber bahawa 9 lagi tahanan Palestin dari kalangan wanita akan dibebaskan dalam beberapa hari lagi. Jumlah berkenaan menjadikan tahanan wanita Palestin seramai 33 orang, sebelum ini hanya didedahkan 27 orang sahaja, namun pada saat-saat akhir telah dikesan masih wujud 9 orang lagi tahanan wanita Palestin yang tidak tersenarai. Sebelum menjelang hari perlaksanaan dari perjanjian penukaran, HAMAS melalui Ketua Biro Politiknya , Khaled Meshaal telah menyatakan bahawa perjanjian pada peringkat pertama akan membebaskan kesemua tahanan wanita dari penjara-penjara rejim zionis. Sumber 20/10/2011, web penerangan AL-QASSAM dan web berita HAMAS

Read more...

AL-QASSAM jelaskan nilai-ukur peringkat kedua dari perjanjian 'tebus bebas'

Laporan jam 10:04 pagi, waktu Palestin(Semenanjung GAZA)
Jam 10:04 pagi, waktu Mesir

Sayap tentera gerakan HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM menyatakan bahawa 'mengelak dari melaksanakan peringkat kedua tidak akan memberikan apa-apa manfaat kepada zionis sepertimana yang telah disepakati dalam perjanjian(dokumen) penukaran'.

Gambar(HAMAS): Abu Ubaidah, tengah sambil diiringi tentera AL-QASSAM lengkap bersenjata.


Kenyataan media Abu Ubaidah, jurucakap KATAIB AL-QASSAM dalam web penerangan sayap tentera HAMAS semalam(19/10/2011) telah mendedahkan mengenai nilai-ukur yang telah disepakati bagi perlaksanaan peringkat kedua perjanjian menukar tahanan-tawanan, seperti berikut:

- Tahanan Palestin yang bakal dibebaskan bukan dari kalangan yang disabitkan melakukan jenayah.

- Mereka bukan yang telah selesai menjalani hukuman(penjara).

- Keutamaan adalah kepada golongan yang telah berusia dan kesihatan yang terjejas teruk.

- Diutamakan kepada tahanan-tahanan yang telah menjalani hukuman penjara melebihi 20 tahun dalam penjara-penjara rejim zionis.


Jurucakap KATAIB AL-QASSAM turut menerangkan bahawa Republik Arab Mesir(RAM) selaku pihak tengah telah berjanji dengan jaminan agar perlaksanaan peringkat kedua mengikut nilai-ukur yang telah disyaratkan.

وفاء الأحرار

Jelas beliau, gerakan HAMAS tidak turut serta berhubung penetapan nama-nama tahanan Palestin yang bakal dibebaskan dalam peringkat kedua. Sedemikian itu, RAM yang terlibat dalam proses berkenaan mengikut nilai-ukur serta syarat-syarat yang telah dinyatakan oleh HAMAS, dan ia telah terkandung dalam persepakatan.

Zionis siap sedia bebas

Menurut laporan berita yang tersiar dalam web penerangan AL-QASSAM menyebut Badan Keselamatan Zionis sedia membebaskan 550 tahanan Palestin yang lain mengikut perjanjian penukaran tahanan-tawanan antara gerakan HAMAS dengan rejim zionis.

Siaran radio am zionis telah menghebahkan bahawa tahanan-tahanan yang bakal dibebaskan akan ditetapkan oleh pihak rejim, sebagaimana salah satu syarat yang telahpun diperakui dalam ruang rundingan iaitu kesemua tahanan yang akan dibebaskan adalah hukuman berkait keamanan, dan bukannya dari yang dihukum terlibat kegiatan jenayah. Sumber 20/10/2011, web berita HAMAS dan web penerangan AL-QASSAM

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS