الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

AL-QASSAM jelaskan nilai-ukur peringkat kedua dari perjanjian 'tebus bebas'

20 Oktober 2011

Laporan jam 10:04 pagi, waktu Palestin(Semenanjung GAZA)
Jam 10:04 pagi, waktu Mesir

Sayap tentera gerakan HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM menyatakan bahawa 'mengelak dari melaksanakan peringkat kedua tidak akan memberikan apa-apa manfaat kepada zionis sepertimana yang telah disepakati dalam perjanjian(dokumen) penukaran'.

Gambar(HAMAS): Abu Ubaidah, tengah sambil diiringi tentera AL-QASSAM lengkap bersenjata.


Kenyataan media Abu Ubaidah, jurucakap KATAIB AL-QASSAM dalam web penerangan sayap tentera HAMAS semalam(19/10/2011) telah mendedahkan mengenai nilai-ukur yang telah disepakati bagi perlaksanaan peringkat kedua perjanjian menukar tahanan-tawanan, seperti berikut:

- Tahanan Palestin yang bakal dibebaskan bukan dari kalangan yang disabitkan melakukan jenayah.

- Mereka bukan yang telah selesai menjalani hukuman(penjara).

- Keutamaan adalah kepada golongan yang telah berusia dan kesihatan yang terjejas teruk.

- Diutamakan kepada tahanan-tahanan yang telah menjalani hukuman penjara melebihi 20 tahun dalam penjara-penjara rejim zionis.


Jurucakap KATAIB AL-QASSAM turut menerangkan bahawa Republik Arab Mesir(RAM) selaku pihak tengah telah berjanji dengan jaminan agar perlaksanaan peringkat kedua mengikut nilai-ukur yang telah disyaratkan.

وفاء الأحرار

Jelas beliau, gerakan HAMAS tidak turut serta berhubung penetapan nama-nama tahanan Palestin yang bakal dibebaskan dalam peringkat kedua. Sedemikian itu, RAM yang terlibat dalam proses berkenaan mengikut nilai-ukur serta syarat-syarat yang telah dinyatakan oleh HAMAS, dan ia telah terkandung dalam persepakatan.

Zionis siap sedia bebas

Menurut laporan berita yang tersiar dalam web penerangan AL-QASSAM menyebut Badan Keselamatan Zionis sedia membebaskan 550 tahanan Palestin yang lain mengikut perjanjian penukaran tahanan-tawanan antara gerakan HAMAS dengan rejim zionis.

Siaran radio am zionis telah menghebahkan bahawa tahanan-tahanan yang bakal dibebaskan akan ditetapkan oleh pihak rejim, sebagaimana salah satu syarat yang telahpun diperakui dalam ruang rundingan iaitu kesemua tahanan yang akan dibebaskan adalah hukuman berkait keamanan, dan bukannya dari yang dihukum terlibat kegiatan jenayah. Sumber 20/10/2011, web berita HAMAS dan web penerangan AL-QASSAM

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS