الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sambutan gemuruh menanti At-Tamimi di Amman

18 Oktober 2011

Laporan jam 11:24 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 11:24 malam, waktu Mesir

AMMAN - Seorang dari tahanan wanita Palestin, Ahlam At-Tamimi yang baru dibebaskan dari penjara penjajah mendapat sambutan gemuruh sebaik sahaja tiba menjelang tengah malam ini di Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia, Amman, Jordan.

Gambar(SAFA): At-Tamimi, kanan ketika mengucapkan sesuatu kepada Khaled Meshal, Ketua Biro Politik HAMAS yang berada di Kaherah menanti 40 tahanan Palestin.

Ratusan dari kalangan penyokong lelaki dan wanita mengerumuni sesebuah ruang di Lapangan Terbang bagi menyambut At-Tamimi. Kedapatan penyokong yang datang mengibarkan bendera Palestin, bendera HAMAS, serta sepanduk-sepanduk yang menunjukkan sokongan kepada rakyat Palestin, malah ada sepanduk yang menghujum Israel dan menyokong KATAIB AL-QASSAM.

At-Tamimi dijatuhkan hukuman penjara oleh mahkamah penjajah selama 16 kali muabbad(tempoh tahanan yang lama, 1 muabbad bersamaan 25 tahun) setelahmana disahkan bersalah atas tuduhan bersubahat membawa seorang pejuang AL-QASSAM ke restoran 'Sbaru' Israel di BaitulMaqdis pada tahun 2001. Pejuang berkenaan telah syahid setelah menjalankan operasi amaliat istisyhadiah yang mengakibatkan seramai 15 warga Israel terbunuh, manakala puluhan lagi cedera.

Mesej penduduk Palestin

Sewaktu berada di Lapangan Terbang Queen Alia, beliau agak sukar menyampaikan ucapan kepada wartawan-wartawan yang berada di situ, malah ucapannya kerap terputus-putus ekoran laungan-laungan semangat serta bunyi 'الزغاريد'(bunyian mulut yang popular dikalangan masyarakat Arab untuk menzahirkan kegembiraan dan kesedihan). Tambahan pula, kawasan berkenaan sesak dengan ratusan penyokong.

At-Tamimi sempat berucap, kata beliau, "mesej dari masyarakat Palestin meminta supaya bebaskan Palestin dan Masjid Al-Aqsa dari cengkaman penjajah, Arab seolah-olah telah melupakan Palestin, mana kamu semua wahai muslimin?."

Tambah beliau, "sekiranya aku ditanya tentang perasaanku, sesungguhnya aku amat merasa bangga..bangga dengan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, setinggi-tinggi penghormatan kepada tentera Allah yang penyayang di muka bumi, iaitu di Gaza."

Beliau turut menyebut nama-nama pemimpin pejuang yang masih ditahan.

"Demi Allah..sesungguhnya Ibrahim Hamid, Mahmoud Isa, Hasan Salamah, Abu Al-Haija, dan Al-Barghousi lebih berhak dibebaskan dan berada di tempat ini berbanding aku, sesungguhnya Allah Ta'ala menilai semua ini," ujar At-Tamimi.

Ahlam At-Tamimi tergolong dalam senarai 40 tahanan Palestin yang dibebaskan ke tiga buah negara; Qatar, Turki, Jordan(kemaskini) dan Syria sebagaimana yang terkandung dalam perlaksanaan perjanjian penukaran tahanan-tawanan.

Sedemikian itu, At-Tamimi bersama 39 tahanan Palestin yang lain telah disambut delegasi HAMAS di sempadan Rafah Mesir, kemudian delegasi HAMAS mengiringi bas mereka menuju ke Kaherah.

Pihak Keselamatan Mesir mengeluarkan perintah kecemasan di Lapangan Terbang Kaherah pada tengahari siang tadi sebagai persediaan untuk menerima 40 tahanan Palestin yang akan diterbangkan ke tiga buah negara. Penerbangan mereka akan berlepas setelahmana selesai mengadakan pertemuan dengan Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Meshaal. Sumber 18/10/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS