الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Al-Aruri: Baki dari tahanan wanita Palestin akan dibebaskan 15 hari lagi

09 November 2011

Laporan jam 11:40 pagi, waktu Palestin(BaitulMaqdis)
Jam 10:40 pagi, waktu Mesir

Salah seorang dari pemimpin gerakan HAMAS, Saleh Al-Aruri(gambar) mendedahkan bahawa kes 10 lagi tahanan wanita Palestin yang berbaki dalam penjara penjajah hampir selesai. Demikian itu, senarai kesepuluh nama tahanan wanita ini turut termasuk dalam perjanjian(dokumen) penukaran tahanan-tawanan 'Wafa El-Ahrar atau Tebus Bebas' sebagai pembebasan seorang tentera penjajah, Gilad Shalit.

Kenyataan khas dari Al-Aruri yang telah diringkaskan kepada web berita RESALAH hari ini mengesahkan pembebasan 10 lagi tahanan wanita Palestin akan diselesaikan dalam jangka masa paling lama dua minggu(15 hari) lagi berikutan perbincangan mengenai perjanjian ini hampir menemui penyelesaiannya.

Pemimpin HAMAS menjelaskan, pihak Mesir mengerahkan sekeras-keras usahanya agar dapat dibebaskan kesemua tahanan wanita Palestin malahan sebagai jaminan untuk menjayakan pembebasan peringkat pertama dari perjanjian penukaran ini.

Sebagaimana disebutkan, perjanjian penukaran pada peringkat pertama merangkumi pembebasan 450 tahanan Palestin, dan termasuk kesemua tahanan dari kalangan wanita. Sumber 09/11/2011, web berita RESALAH.NET

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS