الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Roket serang selatan Askalan

31 Mac 2011

Laporan jam 08.09 malam, Palestin/Mesir
Jam 02.09 pagi(01/04/2011), waktu Malaysia

GAZA - Media Israel 'Yedioth Ahronoth' versi hebrew melaporkan bahawa satu serangan roket yang dilancarkan malam ini dari Gaza menyerang selatan bandar Askalan(tanah jajahan 1948).

Lapor media itu lagi, letupan dari serangan roket itu tidak mengakibatkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda.

Sumber juga menyebut, awal pagi semalam, seorang pejuang dari kumpulan SARAYA AL-QUDS syahid dan seorang lagi cedera dalam serangan udara yang dilancarkan pesawat pengintip di Rafah. Serangan tersebut beberapa jam selepas sebuah terowong bawah tanah dibom pesawat tempur zionis. Sumber 31/03/2011, web berita safa.ps

Read more...

Barak: Iron Dome tidak sempurna

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Yedioth Ahronoth, 31/03/2011]

Menteri Pertahanan selaku Ketua Angkatan Tentera Udara melawat lokasi bateri pertama sistem anti-peluru berpandu(Iron Dome) ditempatkan. Barak menjanjikan bateri tambahan akan mula beroperasi pada tahun mendatang. Beliau juga mengakui bahawa sistem ini tidak dapat memberikan perlindungan yang sempurna dari ancaman serangan roket tetapi berjanji bateri-bateri lain akan ditempatkan pada tahun-tahun akan datang.

Gambar(youtube): Iron Dome, klik sini [Iron Dome Defense Start Working in Southern Israel 27/3/11]

"Hari ini, sistem ini mula menjadi sebuah operasi percubaan, yang merupakan pencapaian luar biasa bagi teknologi Israel dan tentera udaranya." ucap Barak ketika lawatan tersebut. Barak juga menyatakan bahawa bateri Iron Dome adalah bateri pertama yang berjaya menahan roket daripada menembak penduduk awam.

Menteri itu juga masih mengakui bahawa teknologi ini bukanlah penyelesaian yang sempurna untuk menangani tembakan roket Gaza. "Ini bukan penyelesaian 100%," katanya. "Ini(penyelesaian) akan mengambil masa beberapa tahun lagi untuk kita mendapatkan bateri tambahan."

Gambar(ynet): Barak ketika meninjau sistem yang dalam percubaan.


Pada masa sekarang strategi perang berubah. Di masa lalu musuh tidak mempunyai pilihan untuk menyakiti orang awam. Namun realitinya, keadaan ini tetap berlaku dalam keadaan peperangan atau rutin biasa.

Barak menganggarkan bahawa sistem anti-peluru berpandu tambahan seperti "Magic Wand" dan "Super Arrow" akan mula beroperasi selepas 10 tahun lagi. Sepanjang tinjauan itu, menteri pertahanan tersebut bertemu dengan tentera yang ditempatkan di lokasi tersebut.
_____________________________
Baca lagi:

1. Kali pertama Israel berjaya melancarkan anti-roket ‘Iron Dome’
2. Isyarat perang baru, sistem tidak berfungsi

_____________________________

Komander Tentera Udara, Mejar Jeneral Ido Nechushtan juga menyatakan Iron Dome tidak boleh memberi perlindungan mutlak, tetapi menambah bahawa IDF bekerja untuk mencipta pelbagai bentuk lapisan pertahanan. Sumber 31/03/2011, web berita ynet

Read more...

Abbas: Rakyat Palestin akan memohon pengiktirafan PBB jika rundingan damai gagal

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Haaretz, 31/03/2011]

Presiden PA mengugut untuk berundur September ini jika rundingan damai dengan Israel tidak dilanjutkan, mendesak Israel supaya ‘mengambil peluang’ ‘arahan’ semasa di Tebing Barat.

Oleh Avi Issacharoff

Presiden Palestin Mahmoud Abbas telah menunjukkan tanda-tanda bahawa beliau akan meninggalkan jawatan beliau September ini jika rundingan dengan Israel tidak diteruskan hingga saat itu, dan jika tiada sebarang persetujuan untuk membina negara Palestin.

Semasa pertemuan di Ramallah bersama ahli Majlis Keselamatan dan Keamanan(yang juga disertai oleh bekas pegawai-pegawai atasan Pasukan Pertahanan Israel [IDF: Israel Defense Forces]), Abbas telah mengumumkan bahawa PA(Palestinian Authority) berniat untuk berusaha ke arah pembinaan sebuah negara Palestin, dan berjaya mendapat pengiktirafan Israel terhadap negara itu. Walaubagaimanapun, beliau menyatakan, jika tidak ada sebarang persetujuan dicapai antara kedua-dua pihak, dan jika perbincangan serius tidak dilanjutkan, PA akan merujuk Perhimpunan Agung PBB September ini seterusnya memohon pengiktirafan Palestin sebagai sebuah negara merdeka.

Ketika ditanya tentang senario-senario yang kemungkinan akan berlaku selepas pengundian PBB, Abbas mendakwa beliau sengaja mengekalkan kesamaran isu ini. Hingga kini, beliau berkata, “Kita harus kembali [dari PBB] dengan tangan kosong, kami akan mengadakan persidangan dengan kepimpinan Palestin dan membuat keputusan apa yang perlu dilakukan. Kami memiliki kuasa autonomi, tetapi kami tidak memiliki kemerdekaan. Mereka menjajah kawasan kami. Mereka boleh melakukan apa sahaja. Mereka bahkan boleh menghentikan saya, sebagai ketua PA, dari kembali ke rumah.”

“Jadi apa yang seharusnya kita lakukan?” beliau bertanya. “Apa yang perlu kami jawab, jika kami kehilangan semua harapan? Saya tidak dapat memberi respon tentang itu.”

Abbas mengulangi bahawa PA hanya akan merujuk kembali Jabatan Am PBB jika sudah tidak ada lagi pilihan yang lain.

“Jika kamu [Israel] tidak mahukan perundingan, dan tidak mahu sebarang perjanjian, maka apa yang harus kami lakukan?” kata beliau. “Kami telah mengerahkan arahan dan keselamatan di sini sejak 4 tahun lepas, dan sekarang semuanya stabil: Di sana telah ada undang-undang dan peraturan, ekonomi semakin membangun, kehidupan kembali normal di mana-mana sekitar Tebing Barat. Tolong, kamu perlu mengambil kelebihan peluang ini untuk meneruskannya [rundingan ini]. Jika [Israel] tidak mahu [rundingan tersebut], maka kami akan berundur. Kami akan berundur.”

Apabila ditanya oleh Haaretz samada maksud beliau yang PA akan dirombak, Abbas memberi respon bahawa beliau tidak menyatakan sedemikian. Beliau menjelaskan bahawa di bawah keadaan terkini, persoalannya “mengapa terus begini” ditanya berkali-kali. Sumber 31/03/2011, web berita haaretz

Read more...

Ramallah tangkap HAMAS, zionis tangkap Palestin

Laporan asal jam 12.50 petang, Palestin/Mesir
Jam 06.50 petang, waktu Malaysia

RAMALLAH - Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) mendakwa Pihak Keamanan Palestin di Tebing Barat menangkap salah seorang anggotanya di wilayah Qalqiliah.

Kenyataan HAMAS kepada agensi berita Safa, berkata, 'Ala Qashmar ditangkap Pihak Keamanan sehari selepas pulang dari Jordan meskipun mengetahui beliau adalah bekas tahanan yang telah dibebaskan sebelum ini.

HAMAS menyatakan lagi, bahawa Pihak Keamanan Kebangsaan di Nablus juga masih tidak membenarkan seorang pejuang AL-QASSAM, 'Ala Hasunah keluar sementara dari penjara bagi menziarahi ahli keluarganya.

Sudut yang lain, Pihak Keamanan Ramallah menahan 5 anggota gerakan HAMAS di Qalqiliah yang telah dijatuhkan hukuman berdasarkan undang-undang ketenteraan. Mereka, 'Ala Ziab, 33, yang sekarang ini meringkuk dalam penjara بيتونيا dihukum penjara selama 20 tahun atas tuduhan 'menentang pemerintah dan menganggotai kumpulan militia bersenjata'.

Lagi yang berada dalam tahanan, Abdul Miftah Shuraim, 32 juga meringkuk dalam penjara yang sama dengan 'Ala Ziab. Rumah Shuraim pernah dijadikan tempat perlindungan seorang pejuang dari KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM pada Jun tahun 2009 yang kini dihukum penjara selama 12 tahun.

Kenyataan tersebut menambah lagi, tahanan yang ketiga, Imad Huteri, 27 beradal dari bandar Qalqiliah dijatuhkan hukuman penjara selama empat tahun di penjara جنيد, dan yang keempat, Ibrahim Atiyyah, 28 turut dihukum penjara selama empat tahun di penjara جنيد. Ibrahim telah melewati lebih dua tahun penjara.

HAMAS menyebut, tahanan kelima, Husam Daud, 24 meringkuk dalam penjara جنيد selepas kesnya dibawa ke mahkamah tentera. Hukuman yang dijatuhkan ke atasnya adalah dihukum penjara selama 2 tahun atas tuduhan meiliki senjata.

Ayah dan anak ditangkap rejim penjajah

Safa melaporkan pada jam 12.15 tengahari, Palestin, Mesir, tentera rejim penjajah menangkap penduduk Palestin, Husam Subhi Sawwaf dan anaknya, Sobeer hari ini. Mereka yang ditangkap berasal dari daerah حارس , wilayah Sulfit, Tebing Barat.

Sumber tempatan menjelaskan, tentera rejim merempuh masuk ke daerah tersebut pada awal pagi tadi, serta mengepung rumah Sawwaf, kemudian menggeledah. Selepas itu, kedua-duanya ditangkap dan dibawa ke tempat yang tidak diketahui.

Rejim penjajah kerap melancarkan operasi tangkapan yang boleh dikatakan setiap hari di seluruh bandar-bandar Palestin di Tebing Barat, biarpun hanya beralasankan keamanan yang 'kabur'. Sumber 31/03/2011, web berita safa.ps

Read more...

[Karikatur] Antara dua pilihan

Sumber karikatur, web berita Palestine 1948

Antara dua pilihan

Situasi kedudukan Mahmoud Abbas, Presiden Palestin kini berada dua pilihan. Beliau hanya diberi kata dua oleh Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri rejim zionis, sama ada meneruskan semula rundingan damai dengan Israel atau sepakat dalam usaha pemulihan dalaman Palestin dengan gerakan HAMAS.

Read more...

Penjajah tangkap ahli parlimen HAMAS, 3 Palestin di Bet Umar

Laporan asal jam 10.54 pagi, Palestin/Mesir
Jam 04.54 petang, waktu Malaysia

KHALIL - Awal pagi ini, sepasukan tentera penjajah menangkap seorang ahli parlimen التغيير والإصلاح (gerakan HAMAS), Muhammad Maher Badar, 55 dari kediamannya di bandar Khalil.

Menurut isteri beliau kepada pemberita 'safa', sejumlah besar tentera penjajah mengepung rumahnya, selepas itu, tidak lebih 10 tentera menyerbu masuk ke dalam rumah dan memberkas ahli parlimen serta dibawa ke tempat yang tidak diketahui.

Jelas isteri pemimpin HAMAS lagi, sebelum itu, beberapa buah jip tentera zionis tiba di rumahnya dan merintangi jalan. Rempuhan itu tidak mengambil masa yang lama, sejumlah tentera penjajah yang mengiringi pegawai perisikan terus menyerbu masuk ke dalam rumah, lantas memberkas ahli parlimen itu selepas mengajukan soalan yang begitu pantas.

Isteri Muhammad Maher menyatakan, beliau baru dibebaskan dari penjara rejim zionis selepas meringkuk selama satu tahun enam bulan, itupun setelah meringkuk lebih lama selama 42 bulan. Isteri Muhammad Maher menyebut lagi, ahli parlimen itu pernah juga meringkuk dalam penjara selama 8 tahun yang tempoh penangkapan itu dijalankan tempoh berasingan.

Sementara itu, kumpulan التغيير والإصلاح yang mewakili gerakan HAMAS dalam Majlis Legislatif Palestin berkata, rejim penjajah bertanggungjawab sepenuhnya atas nyawa ahli-ahli parlimen HAMAS yang ditangkap penjajah. التغيير والإصلاح menegaskan, kemahuan mereka memberi tentangan tetap terpasak kuat, sesekali tidak akan goyah berhadapan dengan kuasa kejahatan rejim zionis.

Tangkap 3 Palestin

Kejadian lain, safa menerbitkan laporannya pada jam 10.52 pagi, Palestin, bahawa sepasukan tentera rejim penjajah telah menangkap 3 penduduk Palestin di daerah Bet Umar yang terletak di utara wilayah Khalil, Tebing Barat. Situasi yang sama, ketiga-tiga penduduk Palestin yang ditangkap itu setelahmana rejim penjajah menyerbu masuk ke dalam rumah mereka.

Berhubung penangkapan, jurucakap Jawatankuasa Rakyat Menentang Tembok Pemisah, Muhammad Audh berkata kepada safa, sepasukan tentera rejim penjajah telah menangkap 3 pemuda Palestin, Nidhal Husni Za'aqiq, 19, Muhammad Husin Za'aqiq, 16 dan Syuhdah Yousof Ja'far Adi yang berusia 19 tahun.

Tambah beliau lagi, jalan-jalan masuk ke daerah tersebut masih ditutup tentera penjajah malah pengangkutan awam turut dihalang dari memasuki jalan itu. Penutupan jalan-jalan masuk ke Bet Umar telah memasuki hari ke 9.

Warga haram langgar Palestin sampai mati

Seorang penduduk Palestin dalam lingkungan umur 30an menemui ajal ditempat kejadian setelah digilis sebuah kereta yang dipandu warga haram Israel di bandar Baitulmaqdis(Al-Quds), lapor pada jam 11.06 pagi, Palestin.

Radio Israel menghebahkan bahawa, seorang pemuda Palestin meninggal serta-merta di tempat kejadian setelah digilis kereta warga Israel. Bagaimanapun, identiti sebenar pemuda itu belum dikenalpasti. Sumber 31/03/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS