الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Halatuju dialog Palestin

21 Jun 2009

Hanya sekadar atas kertas - HAMAS

Menurut sumber, Ismail Ashqar salah seorang pemimpin HAMAS menegaskan semalam bahawa sebarang usaha percubaan dari pihak Mesir yang memaksa kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin untuk bersetuju dalam dialog Palestin di Kaherah akan menjadi 'sekadar tertulis di atas kertas'.

Tambah Ashqar lagi, wakil HAMAS di Panitia Keamanan/keselamatan dalam dialog Palestin yang diselia oleh Mesir berkata pada asalnya sebarang penyelesaian yang diperbincangkan dalam dialog mesti berlandaskan kepada 'persetujuan'. Sekiranya mana-mana pihak, termasuklah orang tengah memaksa supaya diterima agendanya, maka ia bukanlah menjadi 'persetujuan' bahkan sekadar tertulis di atas kertas malah lebih dari itu perlaksanaannya menjadi suatu yang mustahil. Sumber 21/06/09, suratkhabar Shourouk

____________________________________________________________________
Berita lain

Barak temu Mubarak

Sumber melaporkan, Presiden Mesir, Housni Mubarak bertemu dengan Ehud Barak, Menteri Pertahanan Israel hari ini di Kaherah.

Ehud Barak dalam kenyataannya berkata, mana-mana perjanjian damai mestilah menghormati Israel sebuah Negara Yahudi.

Berhubung ucapan Obama, Barak menjelaskan Israel mengalu-alukan pandangan dan cadangan Presiden Amerika sebagai penyelesaian konflik di Timur Tengah. Sumber 21/06/09, berita Al-Jazeerah


Free Gaza akan tiba

Menurut laporan dari sumber utama, sebuah jawatankuasa Bebaskan Gaza menyatakan 2 buah kapal dari pihaknya akan bertolak dari pelabuhan Cyprus dalam waktu yang terdekat ini untuk ke Gaza melalui jalan laut. Pengerusi Gerakan itu, Huweida Arraf menjelaskan tujuan pihaknya berbuat demikian adalah bagi mematahkan sekatan Israel ke atas Semenanjung Gaza. Sumber 21/06/09, berita Al-Jazeerah


OIC buka hospital pertama di Gaza

Pertubuhan Persidangan Islam ( OIC atau ) telah membuka hospitalnya yang pertama di Gaza. Dinyatakan, hospital tersebut adalah khusus untuk rawatan mata. Sumber 21/06/09, berita Al-Jazeerah


Read more...

Mana Palestin ?


Sumber : klik di sini

Israel atau penduduk Palestin yang terkepit dan dihimpit ?

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS