الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Dua serangan di Semenanjung Gaza

15 Mac 2012

GAZA - Pesawat tempur rejim zionis telah melancarkan dua serangan udara di Semenanjung Gaza semalam dan awal pagi tadi, 15/03/2012.

Dua serangan itu menyasarkan dua sasaran di bandar Gaza dan Khan Yunis di sebelah selatan Semenanjung Gaza.

Menurut pemberita SAFA, serangan pertama yang dilancarkan oleh pesawat tempur jenis F-16 tertumpu ke atas kebun pertanian berdekatan lokasi tempat jualan kereta antarabangsa(سوق السيارات الدولى) di sebelah selatan bandar Gaza. Berikutan itu, serangan ini menyebabkan dentuman letupan yang terlalu kuat serta meninggalkan kesan bentuk kawah yang dalam di atas tanah kebun pertanian.

Serangan kedua menyusul tidak lama selepas yang pertama, pesawat tempur zionis mengebom sebuah tempat tadahan untuk pertanian yang terletak di antara daerah Khuza'ah dan Abbasan di Khan Yunis. Bagaimanapun, peluru yang dilepaskan tidak meletup.

Tiada laporan mengenai kecederaan akibat dua serangan ini.

Jurucakap rasmi angkatan tentera zionis menyatakan dua sasaran yang dibom pesawat-pesawat tempur Israel milik kumpulan pengganas, dakwa jurucakap itu.

Tangkis serangan roket

Menukil dari laporan berita SAFA semalam yang diterbitkan pada jam 04:54 petang, tentera rejim zionis mengumumkan bahawa roket 'grad' gugur di Beer Sheeba(بئر السبع/tanah jajahan 1948) pada waktu petang Rabu, 14/03/2012. Sementara itu, dua serangan roket yang lain telah ditangkis sistem penangkis roket(iron dome system/القبة الحديدية atau media lain menyebut Kubah Besi).

Media massa Israel berkata, sebanyak tiga roket jenis 'grad' yang telah dilancarkan dari Gaza menuju ke arah Beer Sheeba, salah satu darinya gugur di pinggir bandar Beer Sheeba menyebabkan sebilangan warga zionis mengalami fobia.

Web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi hebrew menyebut sebelum roket grad menyerang, telah ada peluru roket yang gugur di sekitar penempatan She'er Hanegev, sebelah barat Naqab(النقب الغربى/tanah jajahan 1948).

Menurut YNET lagi, serangan roket itu tidak mengakibatkan sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda.

Pada malam yang lepas, serangan-serangan udara zionis yang dilancarkan ke atas Gaza telah mengakibatkan sebuah kilang di Gaza hancur musnah. Sumber 15/03/2012, web berita Safa.ps dan 14/03/2012, web berita Safa.ps

Sila lawati, halaman facebook minipavilion
dan fan page minipavilion

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS