الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Jaminan Amerika secara lisan adakan semula usaha perdamaian

30 April 2010

Menurut sumber diplomasi dari wakil Liga Arab menjelaskan 'perjumpaan panitia inisiatif perdamaian Arab' yang diketuai Qatar akan berlangsung esok hari.

Sebagaimana dinyatakan, perjumpaan tersebut akan membincangkan jaminan yang diberikan oleh Amerika secara lisan kepada pihak Palestin bagi mengadakan rundingan damai secara tidak langsung dengan Israel.

Wakil tersebut yang enggan dikenali berkata, Saeb Arekat selaku ketua perundingan dalam PLO(Pertubuhan Pembebasan Palestin) yang mengetuai delegasi Palestin ketika perjumpaan Arab. Dijelaskan, dalam pertemuan berkenaan, Arekat akan mengemukakan laporan mengenai idea George Mitchell, utusan Amerika di Timur Tengah berhubung rundingan damai secara tidak langsung dengan Israel.

Sepertimana yang telah disampaikan oleh Mahmoud Abbas(Presiden Palestin yang telah tamat tempoh menurut HAMAS) kepada Amru Mousa beberapa maklumat mengenai jawab balas Amerika, begitu juga Amerika mengemukakan kepada Liga Arab mengenai pendiriannya yang disandarkan dengan jaminan secara lisan kepada pihak Palestin, menurut sumber.

Tambah sumber itu lagi, 'kita akan lihat sama ada jaminan-jaminan itu bertepatan dengan tuntutan Arab supaya Israel berganjak dari pendiriannya ketika sebelum Januari awal tahun ini, iaitu membekukan projek pembinaan 1,600 buah unit perumahan di Timur Al-Quds.

Maka, pendirian Arab telah jelas iaitu rundingan damai secara langsung dengan Israel akan diadakan semula bergantung kepada pembekuan projek penempatan Israel. Sumber 30/04/2010, suratkhabar Misril-Youm(Mesir)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS