الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah asingkan 30 tahanan termasuk pesakit di Negev

04 Mei 2012


Laporan jam 12.38 tengahari, waktu BaitulMaqdis
Jam 11.38 pagi, waktu Mesir 

NAQAB - Para tahanan Palestin dari gerakan HAMAS (حركة المقاومة الإسلامية) yang meringkuk dalam penjara Naqab (Negev) berkata, Jabatan Penjara Israel (SHABAS atau IPS) telah mengasingkan 30 orang tahanan yang mogok lapar dan memindahkan mereka ke tempat lain. Mereka juga telah dinafikan hak serta diasingkan dari dunia luar.

Tahanan-tahanan menjelaskan dalam satu salinan surat kepada wakil pemberita SAFA bahawa sebilangan dari tahanan yang mogok lapar mengalami sakit yang kritikal dan mereka tidak akan dibenarkan mengambil ubat dalam tempoh 48 jam kerana tidak boleh berbuat demikian semasa mereka mengadakan mogok itu. Oleh itu, mereka meletakkan bahawa Jabatan Penjara perlu  bertanggungjawab sepenuhnya ke atas nyawa mereka (kesengsaraan yang dihadapi semasa dalam kurungan).

Para tahanan Palestin merayu kepada Badan-badan Hak Asasi Manusia sama ada dari dalam (tempatan) mahupun antarabangsa agar bertindak segera menyelamatkan tahanan-tahanan yang sakit. Demikian itu, kelewatan bertindak akan menyebabkan nyawa para tahanan dalam bahaya.

Keterangan terbabit turut menjelaskan bahawa, 'kami sedang dihadapkan dengan serangan kejam Israel yang dilakukan oleh Jabatan Penjara yang mahu memisahkan antara kami dalam kurungan asing malahan memukul tahanan serta melakukan jenayah terancang terhadap kami, berikutan itu, mengambil kesempatan dari tidak membenarkan liputan media dan lawatan dari para peguam bela'.

Di akhir keterangan para tahanan menyebut, "dengan izin Allah tubuh-tubuh ini akan menang dengan menunjukkan cara yang adil, moral yang baik dan berperikemanusiaan kepada warden penjara meskipun mereka dilanda kesakitan."  sumber 04/05/2012, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS