الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 polis Israel cedera ringan akibat terkena lontaran baru

20 April 2010

AL-QUDS - Radio penjajah melaporkan 2 polis Israel mengalami kecederaan pada petang selasa setelah terkena lontaran batu di Hayyu Silwan, timur bandar Al-Quds.

Menurut siaran radio tersebut, pasukan perubatan Israel bergegas ke tempat kejadian.

Berikutan kejadian itu, sepasukan tentera penjajah menangkap 3 penduduk Palestin di Hayyu Silwan kerana dikatakan terlibat melontar batu. Sumber 20/04/2010, web berita safa.ps

Read more...

Pengeboman sengit di selatan Deir Balah

DEIR BALAH - Sekumpulan tentera Israel yang berpengkalan sementara berdekatan pos kawalan Kissufim telah mengebom kawasan Abu Safiah, timur Deir Balah dengan 15 tembakan artileri pada petang selasa.

Agensi berita menjelaskan seiring pengeboman itu, tentera penjajah turut melepaskan tembakan bertubi-tubi di kawasan terbabit. Dalam masa yang sama, pesawat tempur penjajah mengawal dari ruang udara.

Berikutan serangan yang dahsyat, Dr.Muawiyah Husnain, Pengerusi bantuan cemas di Kementerian Kesihatan Gaza menafikan sebarang kecederaan dari kalangan penduduk Palestin dalam serang Israel berdasarkan usaha mencari dan mengesan mangsa yang dilakukan oleh sebuah panitia tertinggi unit bantuan dan kecemasan dengan pemusatan maklumat dari bulan sabit di kawasan terbabit kerana bimbang wujudnya kecederaan atau luka parah dikalangan penduduk.

Dalam kejadian serangan Israel, dua buah kumpulan Palestin; SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) dan KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera FATAH) dalam kenyataan yang berasingan mengakui mereka terlibat dalam pertempuran di timur Deir Balah.

SARAYA AL-QUDS mengesahkan sebuah unit dari kumpulannya telah mengesan satu unit tentera Israel menyelinap masuk di pertengahan Kissufim, maka tentera Israel dihujani tembakan. Dalam kejadian itu, tidak ada sebarang luka parah di pihak kumpulan pejuang Palestin.

Dari pihak KATAIB SYUHADA AL-AQSA pula menjelaskan pertempuran itu meletus selepas helikopter Israel melepaskan satu serangan peluru ke arah sebuah kumpulannya yang sedang bersedia untuk melancarkan serangan roket jenis 'AQSA' ke kawasan penempatan Israel. Sumber(22:28) 20/04/2010, web berita safa.ps

Read more...

Kami takkan mohon maaf kerana menguasai Yafa, Safad(Zefat) dan Khalil - Israel

BET LEHEM - Pada saat ketika Israel memulakan sambutan kemerdekaan tahun ke-62, Palestin juga memberi respon dengan mengadakan perarakan bagi mengingati 'Nakbah Palestin' di beberapa buah perkampungan Palestin.

Catatan sejarah menukilkan, Israel mendirikan Negaranya di atas tanah Palestin dengan cara menghalau dan mengusir penduduk Palestin.

Sumber dari Israel menyatakan, perayaan tersebut berlangsung selama dua hari. Perayaan itu yang diadakan pada tahun ini membawa mesej 'kejayaan yang telah dicapai Israel' sempena memperingati 150 tahun kelahiran seorang tokoh Israel yang menjadi inspirasi kebangkitan zionis.

Speaker parlimen Knesset Israel, gambar: Reuven Rivlin(dari parti Likud) ketika menyampaikan ucapan pada malam yang lalu berkata, 'sepertimana kami membangunkan penempatan di Al-Quds, selamanya kami tak akan mohon maaf kerana menguasai Yafa, Safed(Zefat), Katamon atau Khalil'.

Upacara pembukaan perayaan ini dilakukan dengan penerbangan akrobatik dari pasukan udara Israel di ruang udara Al-Quds sambil ditonton dari perkarangan pejabat kementerian Israel.

Kemudian upacara selanjutnya diadakan di taman perkarangan kementerian Israel dengan persembahan nyanyian muzik khas. Persembahan lagu nyanyian itu adalah pilihan dari Presiden Israel, Simon Perez, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Ketua Turus Angkatan Tentera Israel, Ghabi Ashkenazi mengikut lagu yang diminati secara khusus untuk perayaan kemerdekaan itu.

Respon Palestin

Sementara itu, penduduk Palestin turut mengadakan perarakan di kampung 'Miska' yang berada di pertengahan Palestin. Perarakan tersebut diadakan oleh sebuah lajnah Palestin(لجنة حقوق المهجرين) yang turut disertai sebuah lajnah lain(لجنة المتابعة العليا لفلسطينيي 48).

Kedua-dua lajnah tersebut dalam keterangan akhbar meminta supaya perarakan ini diadakan secara meluas yang berlangsung selepas zohor tadi.

Peta: Kedudukan Safed di utara tanah Palestin(Israel mendakwa kepunyaan Israel).


Berikutan itu, sejak awal pagi tadi, berpuluh-puluh ribu penduduk Palestin bergegas menuju ke perkampungan-perkampungan Palestin yang telah hancur musnah.

Selain itu, penduduk Palestin yang berada di kawasan-kawasan mukhayyam pelarian sama ada di Tebing Barat atau yang berselerak di luar tanah Palestin juga akan mengadakan peringatan 'Nakbah Palestin' ke-62. Sumber 20/04/2010, web berita maannews.net

Read more...

Notis roboh rumah

KHALIL - Bahagian Perkhidmatan Awam yang merupakan agensi kerajaan penjajah telah menyerahkan notis pemberitahuan bagi merobohkan 3 buah rumah dan kolam air di Kota Kecil Halhoul yang berada di utara bandar Khalil.

Berhubung dengan kes itu, Datuk Bandar Halhoul, Dr.Ziad Abu Yusof berkata, 'sepasukan tentera penjajah telah menceroboh masuk ke kawasan Romouz di selatan Kota Kecil serta menyerahkan notis pemberitahuan kepada penduduk Palestin; Ahmad Audh, Mohammad, dan Dhirar Zuma'irah mengenai rumah mereka yang akan dirobohkan'.

Sementara itu, seorang lagi penduduk Palestin, Mohammad Abu Yusuf juga menerima notis pemberitahuan bagi memecahkan kolam air yang dimilikinya kerana kedudukan kolam tersebut berdekatan dengan zon 'C' yang berada di bawah penguasaan penjajah walaupun pada hakikatnya kawasan terbabit masih berada di zon 'A' yang berada di bawah kawalan Pihak Berkuasa Palestin. Sumber 20/04/2010, web berita maannews.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS