الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kami tidak benarkan konvoi laut tiba di Gaza - Israel

18 Mei 2010

GAZA - Ketua Bahagian Hal-Ehwal Eropah di Kementerian Luar Israel, Naor Gilon berkata, 'Israel tidak akan membenarkan konvoi laut(kapal-kapal gabungan NGO antarabangsa) tiba di Gaza dalam bulan ini bagi mematahkan sekatan yang dikenakan'.

Tambah Naor, mana-mana pihak yang mahu menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza hendaklah melalui jalannya, iaitu pejabat penyelarasan di Tebing Barat.

Naor berkata sedemikian ketika mengadakan pertemuan dengan duta-duta Turki, Greek, dan Ireland di pejabat Kementerian Luar Israel di Al-Quds.

Gambar(arkib): Sebuah kapal antarabangsa yang menghantar bantuan ke Gaza pada November 2008. Sumber AFP

Sebagaimana dijadualkan, beberapa buah kapal akan bertolak menuju ke Gaza pada 24 Mei yang turut diserttai Yayasan-yayasan dan Badan Pertubuhan Antarabangsa yang bersimpati dengan penduduk Palestin, antaranya gerakan Free Gaza, Yayasan Bantuan Turki(IHH), Pertubuhan Perdana Antarabangsa dari Malaysia dan Badan NGO Eropah yang berusaha membebaskan Gaza dari sekatan Israel. Sumber 18/05/2010, web berita safa.ps

Pautan lain:

Read more...

Pejuang Palestin mematahkan usaha pencerobohan Unit Khas Israel di utara Gaza

UTARA SEMENANJUNG GAZA - Dua buah kumpulan pejuang Palestin, KATAIB MUJAHIDIN dan ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN, melaporkan awal pagi selasa, kumpulan pejuangnya telah menghadang sebuah unit khas tentera Israel yang menyelinap masuk di kawasan bebas "Doget" yang terletak di utara Semenanjung Gaza.
_____________________________________

Doget: Sebuah kawasan penempatan Israel yang telah dikosongkan pada 16/08/2005. Sumber, 16/08/2005 web berita Al-Arabiya.net
_____________________________________

Dalam kenyataan bersama kepada agensi berita, dua buah kumpulan pejuang tersebut memaklumkan bahawa pejuang-pejuangnya telah meletupkan dua buah peledak ketika unit khas tentera Israel cuba menyelinap masuk malah pertempuran meletus selama 10 minit. Dengan serta-merta, unit khas tentera Israel berundur dengan segera. Bagaimanapun pejuang Palestin menyatakan secara pasti bahawa adanya luka parah di pihak tentera penjajah yang cuba menceroboh masuk ke Gaza di bahagian utara.

"Pihak musuh menyangkap telah dapat melemahkan pejuang Palestin selepas perang dahsyat yang dilancarkan ke atas Gaza, namun kami yakin bahawa perang lalu tidak melumpuhkan kami tetapi menambahkan lagi kekuatan dan taktikal ketenteraan malah mujahidin(pejuang) kami yang ada sekarang lebih kuat dan berwaspada demi menjaga keselamatan sempadan Semenanjung ini..mana-mana musuh yang cuba melepasi walapun sehasta akan diserang", tambah dari kenyataan Pejuang.

Pejuang Palestin mempastikan bahawa sebarang pencerobohan ke dalam Semenanjung Gaza akan dihadang.

"Tindakan bodoh penjajah akan menanggung banyak kerugian kerana pejuang-pejuang kami bersedia menyerang musuh dengan segenap kekuatan mengikut masa yang sesuai..dengan izin Allah", tegas KATAIB MUJAHIDIN. Sumber 18/05/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS