الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

AL-QUDS bom Nehal Auz

23 Februari 2011

Laporan asal jam 03.45 petang(waktu Palestin/Mesir)
jam 09.45 malam(waktu Malaysia)

GAZA - Sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI memaklumkan hari ini bahawa pejuangnya telah mengebom sebuah penempatan haram zionis 'Nehal Auz' yang terletak di sebelah timur bandar Gaza.

Kenyataan media SARAYA AL-QUDS menjelaskan bahawa unit pertahanan kumpulan pejuang itu berjaya mensasarkan 3 serangan peluru mortar 'hawn' 120mm ke arah Kibbutz Nehal Auz.

Gambar(arkib Safa): Pejuang SARAYA AL-QUDS, sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI.

SARAYA AL-QUDS turut menyatakan bahawa serangan ini adalah haknya bagi menentang sebarang tentangan dari zionis ke atas penduduk Palestin. Jelasnya lagi, kumpulan pejuang ini terus menggalas usaha jihad dan penentangan sehinggalah keseluruhan tanah Palestin dibebaskan. Sumber 23/02/2011, web berita safa.ps

Read more...

Zionis ceroboh Gaza, 11 Palestin cedera parah

Laporan asal jam 11.52 tengahari(waktu Palestin/Mesir)
jam 05.52 petang(Malaysia)


GAZA - Seramai 11 penduduk Palestin di Gaza mengalami cedera parah akibat tembakan senjata ringan dan serangan artileri(meriam) yang dilepaskan tentera zionis setelah menceroboh 300 meter ke dalam kawasan tanah Gaza tengahari tadi.

Menurut pemberita 'Safa', 3 buah jentolak dan dua buah jentera perang rejim zionis dilihat keluar dari kem tentera zionis(موقع ملكة العسكري) dari arah timur Hayyu Zaitun. Kedudukan tersebut terletak di sebelah timur bandar Gaza. Ketika menceroboh, tentera zionis menjalankan operasi meratakan tanah-tanah pertanian penduduk Gaza. Di samping itu, tentera zionis melepaskan tembakan tanpa henti ke arah rumah-rumah dan kawasan pertanian penduduk Gaza, malah beberapa buah tembakan meriam juga dilepaskan.

Berikutan kejadian ceroboh dan tembakan dari tentera zionis, seramai 11 penduduk Palestin di Gaza mendapat luka parah.

Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah menjelaskan, 11 mangsa yang cedera parah telah dibawa ke hospital As-Shifa' di pertengahan Semenanjung Gaza. 3 di antara jumlah mangsa adalah kanak-kanak dan dua lagi mangsa mengalami kecederaan yang kritikal.

Agensi berita 'Safa' dimaklumkan bahawa salah sebuah dari jentera perang zionis yang menceroboh Gaza terkena letupan dari sebuah peledak.

Memetik laporan dari web rasmi penerangan AL-QASSAM menjelaskan tentera HAMAS telah menghadang pencerobohan tentera zionis pada tengahari di timur Hayyu Zaitun.

Dalam laporan ketenteraannya, AL-QASSAM berkata, dengan petunjuk serta bantuan dari Allah, pejuang-pejuang AL-QASSAM berupaya meletupkan peledak ke atas sebuah jentolak zionis dan mengebom pasukan tentera zionis yang menceroboh Gaza dengan serangan 3 peluru mortar 'hawn'.

Jelas AL-QASSAM secara terperinci, pada jam 10.00 pagi(waktu Palestin/Mesir), pejuang AL-QASSAM meletupkan sebuah peledak ke atas jentolak zionis yang menceroboh Hayyu Zaitun.

Tambahnya lagi, pada jam 11.20 tengahari, pejuang AL-QASSAM mengebom pula sepasukan tentera zionis yang zionis menceroboh di lokasi yang sama dengan 3 serangan peluru mortar jenis 'hawn'.

Setelah hadangan itu, tentera zionis terpaksa berundur dari timur bandar Gaza akibat tentangan dari pejuang Palestin.

Sementara itu, SARAYA AL-QUDS, sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI turut melancarkan 2 serangan peluru mortar 'hawn' ke arah jentera perang zionis.

SARAYA AL-QUDS memaklumkan bahawa 3 pejuangnya cedera akibat pengeboman zionis yang mensasarkan mereka di timur Hayyu Zaitun. Kecederaan yang dialami salah seorang pejuang tersebut disifatkan kritikal. Sumber 23/02/2011, web berita safa.ps dan web rasmi penerangan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS