الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Mesir tekan Israel tarik balik ancaman bunuh Ismail Haniyeh

27 Ogos 2011

Sumber Palestin yang dipercayai mendedahkan bahawa Mesir memaksa Israel membatalkan perancangannya yang telah dikatakan sebelum ini iaitu mengancam penyisihan(bunuh) Ismail Haniyeh, *Perdana Menteri Palestin di Gaza.

Gambar: Ismail Haniyeh berkopiah putih sambil diiringi pengawal keselamatannya.

Jelas sumber, Kaherah bertindak segera setelah menerima laporan mengenai keputusan yang telah dibuat oleh Israel berhubung membunuh Ismail Haniyeh ekoran operasi Eilat. Maka, Mesir telah menekan Israel agar menarik balik keputusannya dan Kaherah turut segera menghubungi gerakan JIHAD ISLAMI di Palestin demi kembali kepada gencatan senjata(تهدئة).

Hal sedemikan dijelaskan kepada koresponden Al-Ahram bahawa Mesir berusaha memujuk gerakan JIHAD ISLAMI kembali ke gencatan senjata seiring dengan usaha yang sama digerakkan oleh HAMAS di Semenanjung Gaza memujuk sayap-sayap tentera yang lain, khususnya LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH kembali kepada gencatan senjata meskipun baru-baru ini LIJAN bertekad meneruskan serangan roket ke Israel(tanah jajahan) bagi membalas serangan zionis yang membunuh 5 komander utama ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH).

Antara komander utama terbabit adalah Setiausaha Agung LIJAN, as-syahid Abu 'Audh An-Nirab dan komander tentera, 'Imad Hamad.

Gambar(arkib Safa): Shaul Mofaz, anggota parti Kadima di antara pemimpin zionis yang menyeru jatuhkan HAMAS dan musnahkan hak miliknya di Gaza. Laporan pada 21/08/2011.

Jelas sumber itu lagi, dari sudut lain Pemerintah Palestin(Ramallah) turut berperanan agar sayap-sayap tentera Palestin di Gaza kembali ke gencatan senjata setelahmana dimaklumkan bahawa Israel bersungguh-sungguh mengancam bunuh Ismail Haniyeh, hanya masalah waktu yang menentukan perancangan Israel.

Gaza tidak ada hubungan dengan operasi Eilat

Sebelum serangan udara zionis membunuh 5 komander utama sayap tentera LIJAN, Kerajaan Palestin di Gaza telah menafikan bahawa siri operasi Eilat di selatan yang mengakibatkan 6 warga zionis maut, manakala 30 lagi cedera tidak ada hubung kait dengan Semenanjung Gaza.

Gambar(arkib Safa): Serangan pertama di selatan Eilat menumpukan sebuah bas Israel, menurut media Israel.

Jurucakap Kerajaan Palestin di Gaza, Taher Nunu berkata pada hari Khamis(18/08/2011), "ancaman dari pemimpin zionis serta tuduhan Menteri Pertahanan zionis, Ehud Barak yang mahu membalas dendam di Semenanjung Gaza hanyalah usaha melepaskan krisis dalamannya ke Gaza dan ini adalah bukti kegagalannya." Sumber 27/08/2011, web berita Al-Ahram dan 18/08/2011, web berita Safa.ps

Pengamatan lain, walaupun seminggu telah berlalu, namun sehingga kini tidak ada pendedahan khusus mengenai perancang di sebalik operasi Eilat. Walaupun sumber keamanan Israel menyebut penyerang operasi berkenaan terbunuh tetapi tidak ada pendedahan mengenai identiti, hanya menyebut 3 dari penyerang adalah dari Mesir. Media berita Israel 'Haaretz' turut membangkitkan sejurus operasi Eilat dan perancang operasi terbunuh, tidak ada sambutan menyambut kematian mereka di Gaza malah tidak ada langsung pengakuan dari mana-mana individu di Gaza yang ada hubungkait kekeluargaan dengan penyerang operasi Eilat.

*Media-media Arab seperti Al-Jazeerah dan Al-Ahram masih menggunakan istilah Kerajaan Palestin yang telah dibubarkan(الحكومة المقالة في غزة‏), isyarat kepada kerajaan Palestin di Gaza yang diketuai Ismail Haniyeh.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS