الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin berjaya perolehi keanggotaan penuh UNESCO

31 Oktober 2011

Laporan jam 06:18 malam, waktu Makkah
Jam 05:18 malam, waktu Mesir


Palestin telah berjaya memperolehi keanggotaan penuh pertubuhan antarabangsa UNESCO(The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization atau Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan PBB). Dengan sedemikian sebagai langkah yang dinanti untuk meyokong usaha yang sedang digiatkan bagi memperolehi keanggotaan penuh PBB(UN).

UNESCO adalah agensi pertubuhan PBB yang pertama diusahakan oleh Palestin bagi memperolehi taraf keanggotaan penuh sejak Presiden Palestin, Mahmoud Abbas mengemukakan tuntutan menjadi anggota penuh PBB pada 23 September lalu.

Memetik dari kenyataan media UNESCO hari ini, persidangan umum UNESCO telah menerima Palestin sebagai negara anggotanya.

Perenggan pertama kenyataan tersebut, Palestin mesti menandatangani secara terbuka dan mengesahkan perlembagaan UNESCO di arkib kerajaan United Kingdom, London untuk keanggotaannya secara berkuatkuasa, dan Palestin akan menjadi negara anggota ke 195 dalam UNESCO.

Perenggan seterusnya, kemasukan negara ke dalam UNESCO yang bukan dari anggota PBB(United Nations) memerlukan pengiktirafan dari Jawatankuasa Eksekutif UNESCO dan perlu mendapatkan majoriti undi dua per tiga dari negara-negara anggota yang hadir sewaktu persidangan yang diadakan setiap dua tahun sekali bersidang. Persidangan ini dihadiri oleh negara-negara anggota, ahli-ahli bersekutu serta pemerhati dari kalangan negara bukan anggota, pertubuhan-pertubuhan kerjaan dan pertubuhan bukan kerajaan(NGO).

Berhubung prosedur pengundian, setiap negara anggota hanya layak untuk satu undi tanpa mengira saiz atau sejauh mana sumbangan mereka kepada bajet UNESCO.

Berhubung kejayaan Palestin diterima menganggotai UNESCO, sumber dari EGYPTIAN GAZETTE menukil kenyataan Menteri Luar Palestin, Riyadh Al-Maliki(gambar kanan) berkata, undian suara ini sedikit sebanyak dapat membantu mengikis ketidakadilan yang telah dilakukan terhadap Palestin.

107 suara sokong Palestin

Mengenai suara undi, kenyataan media dari UNESCO menyebut Palestin memperolehi 107 pungutan suara 197 suara negara anggota bagi melayakkan menganggotai UNESCO, manakala 14 suara memberi bantahan iaitu dari Amerika Syarikat, Israel, Kanada, Australia, Jerman dan lain-lain lagi, serta 52 suara lagi mengambil sikap berkecuali, antaranya Jepun dan Britain.

Perancis yang menyuarakan kebimbangan dengan undian suara turut bersetuju dengan usul Palestin menjadi negara anggota setaraf dengan hampir semua negara Arab, Afrika, Amerika Latin, dan negara-negara asia; China dan India.
_____________________________________________Undian Palestin: Kenyataan Ketua Pengarah UNESCO, Irina Bokova

Sumber youtube.com/unesco

_____________________________________________

Amerika hentikan pembiayaan, Israel kritik

Setelah Palestin diterima menganggotai UNESCO, Amerika Syarikat membuat keputusan bagi menghentikan pembiayaannya kepada UNESCO. Sementara itu, sekutu rapat Amerika, Israel pula mengkritik keras keanggotaan Palestin dalam UNESCO. Kedua-dua pihak ini menganggap perkara ini akan memberi kesan kepada ruang perdamaian Palestin-Israel.

Kementerian Luar Amerika Syarikat mengumumkan hari ini di Washington bahawa pihaknya tidak akan membayar peruntukan berjumla USD60 juta yang sepatutnya dikeluarkan pada bulan November ini kepada UNESCO.

Victoria Nuland, jurucakap Kementerian Luar Amerika berkata kepada wartawan media bahawa Amerika Syarikat tidak ada apa lagi pilihan melainkan dengan menghentikan pembiayaan kepada UNESCO disebabkan berkait dengan undang-undang lama Amerika.

Menjelang tahun 90an, undang-undang Amerika tidak membenarkan penggantungan pembiayaan dari mana-mana agensi pertubuhan PBB yang menerima keanggotaan tetap negara Palestin.

Berdasarkan undang-undang ini, Amerika tidak boleh menampung 22% dari jumlah perbendaharaan kewangan UNESCO. Hal ini bermaksud, perbendaharaan kewangan UNESCO akan berkurangan mula pada tahun 2011 dalam lingkungan sebanyak USD70 juta.

Tambahan lagi, Israel membantah ketetapan UNESCO dan mengumumkan bahawa pihaknya akan mengkaji semula bentuk kerjasama dengan UNESCO pada masa sekarang.

Jurucakap Kementerian Luar Israel, Yegal Balmor dalam kenyataannya berkata, "ini adalah taktik Palestin sebelah pihak yang tidak akan membuahkan perubahan, tetapi ianya hanya menjauhkan lagi kebolehan mencapai persepakatan damai."

Tambah Balmor, ketetapan ini tidak akan mengubah Palestin kepada sebuah negara, namun akan menambahkan belenggu atas jalan menuju kepada mengadakan semula rundingan.

Gambar(UNESCO): Perhimpunan umum UNESCO.

Jelas pula dari jurucakap White House, Jay Carney hari ini berkata, persetujuan memberikan Palestin keanggotaan penuh dalam UNESCO perkara yang belum tiba waktunya dan hal ini tidak akan membantu usaha perdamaian antara Israel dan Palestin.

Duta Amerika ke PBB, suzan Rice berkata, "pemberian keanggotaan penuh UNESCO hari ini kepada Palestin memberikan kemudharatan kepada pertubuhan ini, mana boleh hal ini menjadi pertukaran kepada rundingan damai dengan Israel."

Palestin mengalu-alukan

Dari pihak Palestin, Nabil Sha'at selaku Ahli Jawatankuasa Pusat dan Hubungan Antarabangsa bagi Gerakan FATAH berkata, Palestin memperolehi keanggotan penuh dari UNESCO adalah ujian bagi pungutan suara pada masa hadapan dalam Majlis Keselamatan PBB. Beliau mengisyaratkan, ujian tersebut adalah tuntutan yang dikemukakan iaitu meminta pengiktirafan Palestin sebuah negara, malah undian ini menunjukkan masyarakat antarabangsa berdiri di pihak Palestin.

Sementara itu, gerakan HAMAS mengalu-alukan keanggotan penuh Palestin di dalam pertubuhan UNESCO, sambil mengungkapkan perkara ini menunjukkan sebaliknya terhadap peranan Amerika.

Jurucakap gerakan HAMAS, Fauzi Barhoum berkata, HAMAS menyambut baik ketetapan UNESCO dan menilai ini adalah langkah positif yang menekankan hak asal kepada masyarakat kami di tanah sendiri, termasuk kesuciannya dan peninggalan lama.

Beliau meminta UNESCO agar bertindak segera memelihara peninggalan lama masyarakat Palestin yang telah diragut malah menjaga hak suci Palestin yang telah diyahudikan. Jurucakap HAMAS turut berharap UNESCO melaksanakan ketetapan-ketetapan yang telah dikeluarkan oleh PBB bagi memelihara peninggalan lama serta mengembalikan semua peninggalan Palestin yang telah dirampas penjajah.

Beliau menegaskan bahawa ketetapan yang diperolehi ini kesan dari tiupan revolusi Arab yang menjadi pemangkin sebarang ketetapan di peringkat dunia. Sumber 31/10/2011, Media UNESCO, THE EGYPTIAN GAZETTE, web berita Safa.ps, web berita AL-JAZEERAH dan berita AL-JAZEERAH

Read more...

Karikatur: Penempatan haram bebani perdamaian

Sumber web berita The Egyptian Gazette

Read more...

Temui dua jasad pejuang AL-ANSAR yang syahid semalam

KHAN YOUNIS - Krew bantuan dan perubatan telah menemui dua jasad yang syahid pagi ini berikutan serangan yang dilancarkan malam semalam oleh pesawat rejim zionis ke atas sebuah rumah tanpa penghuni di kawasan Al-Fukhara, timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Menurut jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah, 'dua jasa yang syahid dikenali; Ali Abdullah Al-Akkad dan Yusuf Ruhi Abu Abdou'.

Gambar(SAFA): Jasad dua pejuang BRIGED AL-ANSAR yang syahid.

BRIGED AL-ANSAR, sayap tentera kepada gerakan AL-AHRAR mengucapkan takziah kepada dua yang syahid, Abu Abdou dan Al-Akkad. Sedemkian itu, kedua-duanya berada bersama-sama ketikamana menjadi sasaran pengeboman dari pesawat tempur zionis.

BRIGED AL-ANSAR dalam kenyataannya yang disampaikan kepada agensi berita SAFA menyatakan kedua-dua yang syahid adalah dari unit khas BRIGED AL-ANSAR.

"Darah kedua-duanya tidak menitis begitu sahaja, persepakatan antara anak watan(sayap-sayap tentera Palestin) sama ada di medan tempur berhubung gencatan senjata tak boleh menghalang dari menyerang balas terhadap jenayah ini yang berlanjutan," tegas AL-ANSAR.
_________________________________________________
Lihat lagi:

Pejuang terselamat, 6 roket gugur di tanah jajahan

_________________________________________________

Semalam(30/10/2011), pesawat tempur zionis melancarkan dua serangan di dua kawasan yang berlainan di Khan Younis. Serangan pertama tertumpu di kawasan Al-Fukhara yang mengakibatkan dua pejuang AL-ANSAR syahid dan baru ditemui pagi ini, manakala serangan kedua, pesawat tempur zionis menyasarkan sekumpulan pejuang Palestin berhampiran Universiti Islamiah, namun mereka terselamat dari pengeboman zionis.

Tambah AL-JAZEERAH, dua jasad yang baru ditemui ekoran serangan pada malam semalam tidak didengari. Kedua-dua jasad ini telah dikenalpasti oleh sahabat-sahabat mereka dari BRIGED AL-ANSAR.

Dengan sedemikian, bilangan yang syahid ekoran serangan rejim zionis sejak tengah hari Sabtu meningkat kepada 12 syuhadak. Majoriti besar dari jumlah berkenaan adalah pejuang Palestin khasnya dari BRIGED AL-QUDS. Sumber 31/10/2011, web berita Safa.ps dan berita AL-JAZEERAH

Read more...

Pejuang terselamat, 6 roket gugur di tanah jajahan

Laporan jam 12:37 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 12:37 pagi, waktu Mesir
Jam 06:37 pagi, waktu Malaysia

SEMENANJUNG GAZA - Pesawat pengintip zionis tanpa pemandu telah menyasarkan serangan ke atas sekumpulan pejuang Palestin berhampiran Universiti Islamiah yang terletak di sebelah timur bandar Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza menjelang pertengahan malam tadi, 30/10/2011.

Kata sumber berkenaan kepada MEDIA PERANG, 'dengan bantuan Allah, sekumpulan pejuang telah terselamat dari menjadi sasaran serangan di timur Khan Younis'.

Menurut agensi berita SAFA turut mengesahkan kejadian bahawa sebuah rumah telah dibom pesawat pengintip zionis dan pejuang Palestin terselamat dari pengeboman itu.

Serangan terbabit mengakibatkan aliran elektrik di kawasan berkenaan terputus sementara waktu.

Berhubung kejadian, jurucakap tentera rejim zionis mendakwa sekumpulan pejuang Palestin berkenaan telah melancarkan serangan roket ke daerah-daerah Israel(kawasan Israel di tanah jajahan 1948). Jelas jurucakap itu lagi, pesawat pengintip zionis hanya melepaskan satu serangan peluru misil.

Selepas kejadian, sumber Palestin berkata, pesawat pengintip tanpa pemandu kerap meninjau di ruang udara Semenanjung Gaza. Keadaan boleh disifatkan penuh berwaspada dan berjaga-jaga.

6 serangan roket gugur

Dari sudut lain, menukil sumber dari media Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi hebrew menjelaskan bahawa dua serangan roket gugur di Ushkul, dan serangan kedua dari tiga roket gugur di sebuah kawasan lapang selatan bandar Ashkelon.

Tambah YNET, selepas waktu tengah malam, satu lagi serangan roket gugur di sebuah kawasan lapang di sebelah barat Naqab(Negev).

Serangan-serangan roket ini tidak mengakibatkan sebarang kecederaan dan luka parah di kalangan warga zionis.

Gencatan senjata yang baru

Siaran 10 rejim zionis mengungkapkan bahawa gencatan senjata yang baru buat kali kedua dalam masa 24 jam telah dimeterai antara gerakan JIHAD ISLAMI(mewakili sayap tentera Palestin) dengan rejim zionis bermula pada jam 10:00 malam tadi, 30/10/2011.

Menurut laporan dari berita AL-JAZEERAH, Israel telah melanggar gencatan senjata yang dipersetujui pagi semalam setelahmana pesawat pengintip zionis mengebom sekumpulan pejuang Palestin dari BRIGED AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH(KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH), lantas mengakibatkan seorang syahid dan seorang lagi mengalami kecederaan yang kritikal. Serangan terbabit mendorong pejuang-pejuang Palestin melancarkan semula serangan roket ke tanah jajahan. Hal ini berlaku sebagaimana kenyataan dari Abu Ahmad selaku jurucakap BRIGED AL-QUDS(SARAYA AL-QUDS, sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) bahawa gencatan senjata ini bergantung kepada sikap rejim zionis.

Kenyataan khas dari jurucakap gerakan JIHAD ISLAMI, Daud Shihab pada malam semalam bahawa pejuang Palestin berhak untuk membalas serangan bilamana rejim zionis menyerang.

Berhubung soalan mengenai pendirian gerakan HAMAS berhubung gencatan senjata, beliau berkata, kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin telah bersepakat pilihan penentangan(jihad) adalah cara membalas serangan zionis.

Menurut penganalisis politik Israel, Udi Segal, walaupun rejim zionis dengan ancamannya dan kumpulan-kumpulan pejuang Palestin dengan janji balasnya, kesemua pihak ini menyahut seruan dari pihak tengah, iaitu Mesir yang telah berusaha dengan berbagai-bagai jalan(cara) agar keadaan tidak menjadi lebih meruncing.

Pihak perantara, Mesir telah berjaya membawa gencatan senjata yang pertama tercapai antara BRIGED AL-QUDS dengan rejim zionis bermula jam 03:00 pagi Ahad, 30/10/2011. Bagaimanapun, rejim zionis telah melanggar gencatan.

Kemungkinan dari perkembangan lain yang menandakan tentangan sengit di Semenanjung Gaza mula surut apabila komander pertahanan dalaman rejim zionis membuat keputusan agar dibenarkan pengajian/pembelajaran beroperasi semula di daerah-daerah selatan(tanah jajahan/selatan Palestin) pada hari ini. Hal sedemikian, setelahmana pembelajaran dibekukan pada hari Ahad(semalam) disebabkan oleh serangan-serangan roket BRIGED AL-QUDS. Sumber 30-31/10/2011, web berita Safa.ps, MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS dan berita AL-JAZEERAH

Read more...

Catatan tentangan sengit di Semenanjung Gaza pada 30/10/2011

01:45 pagi, SAFA: Pesawat tempur zions menyasarkan lokasi tentera 'تونس' milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM di timur Hayyu Zaitun, tiada kecederaan.
_______________________________
Gencatan senjata(tenang) antara BRIGED AL-QUDS(mewakili sayap-sayap tentera Palestin/pejuang Palestin) dengan rejim zionis bermula jam 03:00 pagi. Pihak tengah, Mesir memainkan peranan agar tercapai gencatan ini.


03:50 pagi, SAFA: Pesawat tempur zionis menyasarkan 2 serangan misil ke atas balai polis khas di sebelah barat Khan Younis.

03:51 pagi, SAFA: Rejim zionis mengebom lokasi tentera 'Al-Qadisiah' milik KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM.

04:27 pagi, SAFA: Pesawat-pesawat tempur zionis masih berlegar-legar di ruang udara Semenanjung Gaza.

05:39 pagi, SAFA: Sumber dari ketenteraan rejim zionis menjangkakan tentangan sengit di Semenanjung Gaza bersambungan.

06:01 pagi, SAFA: Radio Israel - Satu serangan roket gugur berhampiran bandar Rohit, tiada kecederaan.

07:30 pagi, SAFA: Penjajah berbicara mengenai usaha pihak antarabangsa, antaranya Mesir bagi mengekang tentangan sengit.

08:30 pagi, SAFA: SARAYA AL-QUDS mengebom Kibbutz Ain Salisah dan Re'em dengan dua serangan roket jenis 107.

08:31 pagi, SAFA: Mofaz gesa serangan yang menyasarkan pemimpin-pemimpin HAMAS dan JIHAD ISLAMI di Semenanjung Gaza.

08:38 pagi, SAFA: SARAYA AL-QUDS menafikan tercapainya gencatan senjata sambil mengesahkan pihaknya akan berterusan membalas serangan. Rejim zionis turut berkata, Mesir gagal mencari kata sepakat untuk gencatan senjata(tenang).

09:42 pagi, SAFA: Jurucakap SARAYA AL-QUDS, Abu Ahmad berkata, "kami telah menyahut usaha gencatan senjata(tenang), namun kami berpegang dengan hak kami bagi membalas serangan ke atas
tentangan Israel."

Menurut berita AL-JAZEERAH, menukil dari tentera rejim zionis bahawa 11 serangan roket Palestin gugur di beberapa kawasan berbeza di selatan tanah jajahan pagi ini.

11:20 pagi, SAFA: Nafez Azam - Amerika juga mesti bertanggungjawab dengan apa yang telah terjadi, dan dunia turut bersekongkol bilamana hanya diam dan kaku.
_______________________________
Serangan pertama zionis setelahmana tercapai gencatan senjata antara sayap-sayap tentera Palestin dengan Israel.


02:02 ptg, SAFA: Dua pejuang Palestin dari kumpulan BRIGED AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH(KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH, sayap tentera kepada JABHAH DEMOKRATIAH) telah diserang pesawat tempur zionis di timur Rafah. Salah seorang darinya syahid dan seorang lagi kritikal. Laporan awal jam 01:30 ptg.

05:15 ptg, berita AL-JAZEERAH: Pesawat-pesawat pengintip tanpa pemandu kerap berterbangan di ruang udara Semenanjung Gaza.

05:25 malam, berita AL-JAZEERAH: Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel berkata HAMAS selaku pihak yang bertanggungjawab bagi menghentikan serangan roket dari Semenanjung Gaza ke Israel. Tambahan lagi, laporan berita dari dalam Israel(badan keamanan) menyebut bahawa tidak ada pemberhentian serangan ke Gaza. Bagaimanapun, keadaan berhubung serangan Israel masih menanti dan melihat pada waktu-waktu mendatang, sama ada ia masih diteruskan atau sebaliknya.

06:56 malam, SAFA menukil dari YNET: Peluru roket gugur di sebuah kawasan penempatan Ushkul, tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

08:01 malam, SAFA: Satu lagi serangan roket gugur di sebuah kawasan lapang di persisiran Ashkelon, selatan tanah jajahan 1948/sebelah utara Semenanjung Gaza.
_______________________________
Gencatan senjata yang terbaru antara BRIGED AL-QUDS(mewakili sayap-sayap tentera Palestin) dengan Israel bermula jam 10:00 malam.


10:52 malam, SAFA: Pesawat tempur zionis mengebom sebuah rumah tanpa penghuni yang terletak berhampiran Universiti Islamiah di sebelah timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Susulan dari berita terbabit, sekumpulan pejuang Palestin yang menjadi sasaran terselamat dari pengeboman pesawat zionis. Ekoran dari pengeboman terbabit, bekalan elektrik terputus buat sementara waktu. Pada waktu ini, elektrik telah beroperasi kembali.

11:06 malam, SAFA: Menukil dari YNET, dua serangan roket gugur di selatan Ashkelon dan satu lagi gugur di Ushkul.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS