الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lagi 4 Palestin ditangkap, ahli parlimen dilanjutkan 5 hari tahanan

25 Januari 2012

Laporan jam 07:24 pagi, waktu Palestin
Jam 07:24 pagi, waktu Mesir

RAMALLLAH - Tentera rejim penjajah telah menangkap empat penduduk Palestin pada waktu awal pagi ini(Rabu, 25/01/2012) dalam operasi serbuan di kawasan yang berlainan di Tebing Barat.

Sumber dari web berita Israel versi hebrew "YEDIOTH AHRONOTH"(YNET) berkata, tentera telah merempuh masuk ke beberapa buah daerah di Tebing Barat. Hasil rempuhan dan serbuan ini, tentera penjajah menangkap empat penduduk Palestin dan kesemuanya dibawa ke tempat yang tidak dimaklumkan.

Tentera rejim penjajah kerapkali melaksanakan operasi penangkap di setiap pelusuk Tebing Barat dengan mendakwa ianya adalah operasi keselamatan.

Lanjut 5 hari tahanan ke atas ahli parlimen

Tidak memadai hanya menyasarkan penduduk Palestin, penjajah turut menangkap dan menculik ahli-ahli parlimen Palestin.

Gambar: Abu Arfah

Sebelum ini, seorang ahli parlimen dan bekas Menteri Hal-Ehwal BaitulMaqdis telah diculik oleh Unit Khas tentera penjajah dari bangunan Pertubuhan Palang Merah Antarabangsa di BaitulMaqdis.


Semalam(Selasa, 24/01/2012), sumber dari berita AL-JAZEERAH pula melaporkan bahawa tentera penjajah menangkap seorang lagi ahli parlimen Palestin, Abdul Jabbar Al-Fuqaha' di Ramallah. Dengan sedemikian, jumlah ahli parlimen Palestin yang berada dalam tahanan penjajah seramai 27 orang.

Gambar: Kiri, Muhammad Tutah dan tengah, Khaled Abu Arfah sewaktu berada dalam perbicaraan.


Berhubung penangkapan ke atas seorang ahli parlimen dan bekas menteri yang kini berada dalam tahanan penjajah, kedua-duanya telah dilanjutkan tahanan dalam penjara selama lima hari.


Klip rakaman sewaktu Skuad Khas penjajah merempuh masuk ke bangunan Palang Merah Antarabangsa di BaitulMaqdis.

Sumber berkenaan berkata kepada agensi berita PALTIMES, "Memang telah kami jangkakan pihak berkuasa penjajah akan memindahkan kes penangkapan Muhammad Tutah dan Abu Arfah kepada perbicaraan beberapa hari lagi, dengan itu, sama ada kedua-duanya dikenakan tahanan tanpa bicara atau bakal diusir ke mana-mana tempat di Tebing Barat sebagaimana yang telah diputuskan sebelum ini ke atas Ahmad Atwan, ahli parlimen Palestin."

Speaker legislatif Palestin dikenakan 6 bulan tanpa bicara

Speaker Majlis Legislatif Palestin, Dr. Aziz Al-Duweik(gambar bawah) yang telah ditangkap tentera penjajah telah dikenakan hukuman penjara tanpa bicara. Demikian itu, keputusan ini diputuskan oleh mahkamah penjajah di Ofer semalam(Selasa, 24/01/2012).
Fadi Qawasimi, peguam bela kepada Speaker Legislatif Palestin menjelaskan bahawa mahkamah penjajah telah memutuskan hukuman penjara terhadap Aziz tanpa sebarang dakwaan atau tohmahan.

Pejabat Speaker Majlis Legislatif Palestin turut mengecam hukuman yang diputuskan secara zalim kerana tanpa ada sebarang dakwaan mahupun kewajaran mengikut undang-undang. Sumber 25/01/2012, web berita Safa.ps, 24/01/2012, berita AL-JAZEERAH, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps serta 23/01/2012, web berita Paltimes.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS