الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Meshaal: Jalan rundingan gagal, penyelesaian kembali kepada dasar penentangan

06 Januari 2012

Laporan Jam 02:51 petang, waktu Palestin
Jam 02:51 petang, waktu Mesir

Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Meshaal tiba di Kaherah semalam, 05/01/2012. Dalam lawatan singkat secara mengejut, beliau telah bertemu dengan wakil perisikan Mesir dan Setiausaha Agung Liga Arab, Nabil El-Araby.

Berhubung lawatan Meshaal ke Kaherah, Usamah Hamdan selaku kordinator hubungan luar gerakan HAMAS mengulas, "lawatan yang berlangsung ini adalah termasuk dalam skop perhubungan yang digerakkan untuk menyokong usaha baik pulih dalaman Palestin dan langkah-langkah membebaskan Semenanjung Gaza dari sekatan."

Gambar: Setiausaha Agung Liga Arab, kanan dan Ketua Biro Politik HAMAS, kiri sewaktu perjumpaan lalu.

Jelas Usamah dalam kenyataannya kepada agensi berita QUDS PRESS hari ini, 06/01/2012, bahawa "sejak kejayaan revolusi Mesir, hubungan HAMAS dengan Kaherah kini telah memasuki era baru dan ia bukanlah hasil dari apa-apa inisiatif serantau kepada HAMAS."

Kenyataan Meshaal

Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Meshaal menyatakan bahawa berunding dengan Israel hanyalah menggagalkan cara dan ia tidak akan membawa apa-apa, satu-satunya jalan bagi mengakhiri penjajahan hanyalah kembali kepada dasar penentangan serta sentiasa menentang.

Baca lagi:
>> Pertemuan antara perunding Palestin dan Israel di AmmanDalam sidang media hari ini, 06/01/2012 selepas bertemu dengan Setiausaha Agung Liga Arab, Nabil El-Araby, beliau(Meshaal) membantah pertemuan yang berlaku antara perunding Palestin dan Israel baru-baru ini di Amman boleh memberi kesan kepada perjalanan usaha baik pulih dalaman Palestin yang bawah seliaan Mesir.

Tegas beliau, gerakannya bersangatan mahu menjayakan perdamaian dalaman Palestin serta mengakhiri lima tahun babak pertelingkahan serta mencapai persepaduan dalam kesemua agenda-agenda usaha baik pulih, khususnya kerajaan perpaduan yang akan membawa kepada pilihanraya parlimen, presiden dan majlis kebangsaan demi untuk menyatukan barisan Palestin.

Berhubung sebab-sebab lawatan singkat beliau ke Kaherah yang disifatkan media massa secara mengejut, kata Meshaal, "HAMAS ingin sangat berterusan berhubung(selaras demi kesepaduan) dengan Liga Arab."

Jikalau dikatakan lawatan ini ada hubung kait dengan keadaan di Syria, beliau turut menyatakan, "keadaan di Syria juga HAMAS ambil berat, sejak tercetusnya kejadian(revolusi) di Syria, HAMAS telah berusaha keras bagi menyelesaikan hal ini dengan jalan politik," nyata beliau, pujukan HAMAS mampu dapat membawa penyelesaian dari aspek keamanan kepada penyelesaian cara politik yang akan memberikan kestabilan kepada Syria.

Meshaal menafikan dalam perjumpaan dengan El-Araby menyentuh tentang survival HAMAS di Syria atau mahu memindahkan pejabatnya ke negara Arab yang lain berikutan konflik di Syria yang masih berlanjutan, kata beliau, "HAMAS tidaklah gusar dengan geo-politik kerana HAMAS ada, sama ada dari dalam dan luar tanah Palestin, juga di Damsyik serta ibu-ibukota negara Arab yang lain malahan ia ada dalam sanubari masyarakat di tanahair Arab."

Strategi sokongan dengan semua pihak

Mengulas di sebalik natijah peningkatan mendadak Ikhwan Al-Muslimin dalam pilihanraya parlimen Mesir dan begitu juga aliran-aliran Islam di negara-negara yang diresapi revolusi Arab kepada HAMAS, kata beliau, "kami merasa bangga dengan peningkatan kumpulan aliran Islam secara mendadak, demikian itu adalah dengan jalan pilihanraya corak demokratik tetapi kami tidaklah ingin menjadi semakin kukuh hanya dengan sokongan politik dari kumpulan aliran-aliran Islam semata."

Jelas beliau, strategi kekutan HAMAS tidak hanya bergantung kepada aliran-aliran Islam sahaja, bahkan HAMAS berhubung dengan kesemua pihak dan aliran politik yang berbeza.

Beliau turut mengungkapkan hasratnya dengan kebangkitan Islam yang membawa agenda Arab bagi berdepan dengan agenda Israel di rantau ini.

Nafi terima surat Syria dari Meshaal

Sementara itu, dari sudut lain, Setiausaha Agung Liga Arab menafikan terima surat dari pemerintah Syria melalui Khaled Meshaal ketika dalam perjumpaan. Jelas El-Araby, sekitar perjumpaan, kedua-dua pihak membincangkan secara panjang lebar mengenai keadaan dan kedudukan di Syria.

Beliau mendedahkan beberapa bulan yang lalu, Meshaal telah memainkan peranannya memujuk Presiden Syria, Bashar Al-Asad agar menandatangani protokol Arab. Di samping itu, kata El-Araby, beliau telah menyerahkan surat kepada Meshaal untuk disampaikan kepada pemerintah Syria yang mengandungi gesaan agar hentikan keganasan dan laksanakan kerja dengan penuh amanah dan telus bagi menjayakan inisiatif penyelesaian ini(protokol Arab). Sumber 06/01/2012, web berita Paltimes.net, web berita Al-Jazeerah dan web penerangan rasmi HAMAS

Read more...

Tentera penjajah adakan sekatan di Khalil

Laporan jam 11:30 pagi, waktu Palestin
Jam 11:30 pagi, waktu Mesir

KHALIL - Tentera rejim penjajah telah mengadakan sekatan-sekatan tentera sejak semalam dan pagi tadi di beberapa buah jalan masuk utama ke Wilayah Khalil, selatan Tebing Barat.

Sumber keselamatan berkata kepada agensi berita SAFA, sekatan tentera yang diadakan oleh penjajah telah dipasang di jalan masuk Mukhayyam(kem pelarian) Al-Aruba di sebelah utara Khalil dan turut dipasang di sebelah timur menuju ke jalan masuk ke daerah Sa'ir.

Tambahan lagi, sekatan-sekatan yang lain diletakkan di beberapa buah jalan masuk ke bandar Khalil, iaitu di daerah Az-Dzahiriah dan kawasan Bayt 'Ainun.

Tentera-tentera rejim penjajah yang berada di sekatan-sekatan berkenaan menjalankan pemeriksaan ketat ke atas identiti penduduk Palestin yang melintasi sekatan, malah penduduk Palestin turut ditahan mengikut tempoh-tempoh masa yang tertentu. Sumber 06/01/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Ketua-ketua bahagian gerakan FATAH tiba di Gaza

Laporan jam 11:23 pagi, waktu Palestin
Jam 11:23 pagi, waktu Mesir

GAZA - Beberapa dari ketua-ketua bahagian gerakan FATAH(حركة التحرير الوطني الفلسطيني) tiba di Semenanjung Gaza selepas waktu Jumaat hari ini untuk bertemu dengan sanak saudara mereka serta mengadakan siri-siri kunjungan dan pertemuan dengan kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(media lain menyebut kumpulan pemisah Palestin). Demikian itu, bagi mengukuhkan suasana baik pulih dalaman Palestin(damai Palestin).

Salah seorang dari pemimpin FATAH, Faisal Abu Shahla menjelaskan dalam kenyataan rasminya kepada SAFA, semua yang datang terdiri dari ketua-ketua tertinggi gerakan FATAH yang dikenali, Ruhi Futuh, Sakhar Basiso, Muhammad Al-Madani, dan Ismail Jabbar. Mereka akan tiba di Gaza selepas waktu Jumaat, menurut Shahla.
__________________________________________

*Gerakan FATAH sebahagian dari rencah utama politik Palestin dan ia adalah kumpulan pembebasan terbesar di dalam Munaẓẓamat at-Taḥrīr al-Filasṭīniyyah(PLO). sebuah buku yang ditulis oleh Dr. Tareq Mohammed Al-Suwaidan berjudul 'فلسطين..التاريخ المصور' menyebut gerakan FATAH diasaskan pada tahun 1958-1959 di Kuwait. Sumber dari wikipedia pula menulis FATAH mengumumkan pelancaran gerakan FATAH pada tahun 01 Januari 1965 iaitu pada waktu meletusnya hari revolusi Palestin dan pada ketika itu belum muncul lagi kumpulan pembebasan yang lain seperti HAMAS, JIHAD ISLAMI, dan lain-lain lagi.
__________________________________________

Sebagaimana dinyatakan, anggota lajnah pusat gerakan FATAH, Nabil Sha'at yang tiba pada lima hari yang lalu masih meneruskan lagi kunjungannya di Semenanjung Gaza. Beliau dimaklumkan turut mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin kumpulan pembebasan Palestin dan anggota kemasyarakatan. Pada waktu yang sama, beliau bertemu dengan ketua-ketua bahagian gerakan FATAH di Gaza bagi membincangkan permasalahan dalaman gerakan. Di samping itu, pada beberapa hari yang lalu, Presiden FATAH, Mahmoud Abbas memberikan peringatan kepada semua ahli gerakan FATAH agar bersedia menghadapi pilihanraya akan datang. Sumber 06/01/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Perarakan membebaskan BaitulMaqdis telahpun bermula - Haniyeh

Laporan jam 05:00 pagi, waktu Mesir

TUNISIA - Selepas mengadakan lawatan ke Turki, delegasi kerajaan Palestin di Gaza yang diketuai Perdana Menterinya, Ismail Haniyeh tiba pula ke Republik Tunisia merupakan destinasi keempat dalam rangka lawatan ke negara luar.

Lawatan Haniyeh di Turki:
>> Haniyeh bertemu Presiden Saadet dan Naib Presiden AKP

Delegasi Palestin yang tiba pada tengahari semalam(lapor PALTIMES pada jam 04:15 petang(05/01/2012), waktu Palestin) disambut secara rasmi oleh Perdana Menteri Tunisia, Hamadi Jebali dan beberapa menterinya serta Rashid Al-Ghannushi, Presiden gerakan Nahdhah di Lapangan Terbang Antarabangsa Tunisia.
____________________________________


____________________________________

Kelihatan ribuan penduduk Tunisia membanjiri sekitar kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Tunisia sambil membawa potret Ismail Haniyeh dan as-syahid Syeikh Ahmad Yassin, pengasas gerakan HAMAS serta bendera Palestin dan Tunisia. Setibanya Haniyeh, mereka melaungkan, "rakyat mahu bebaskan Palestin" dan menyorak "penghormatan kepada pejuang dan rakyat Palestin". Jelasnya, gempita suara laungan yang menggegarkan kawasan terbabit membuktikan sambutan gemuruh rakyat Tunisia kepada Ismail Haniyeh dan delegasinya. Lantas, beliau sujud syukur, menukil dari laman youtube.com/YesWeCan12012011.

Ismail Haniyeh, kanan dan Hamadi Jebali, sebelah kiri

Pada sebelah malam(Jam 09:23 malam, waktu Palestin/Mesir, lapor SAFA), Ismail Haniyeh dan delegasi yang mengiringinya mengadakan pertemuan dengan Presiden Republik Tunisia, Moncef Marzouki.

Ketika pertemuan, Ismail Haniyeh yang juga merupakan pemimpin utama HAMAS menegaskan bahawa perlu segera bebaskan Gaza dari sekatan ekonomi dan politik. Jelas beliau, Palestin bukanlah sekadar menanganinya dengan politik, akan tetapi ianya adalah komitmen dari sudut agama dan tanahair.

Sewaktu sidang media bersama rakan sejawatnya, Hamadi Jebali di Jabatan Perdana Menteri Tunisia, Haniyeh mengucapkan tahniah kepada kepada seluruh masyarakat Tunisia ekoran kemenangan revolusi dan pilihanraya yang telah berlangsung. Jelas beliau, detik ini merupakan noktah sejarah.
____________________________________
Sidang media yang dipetik dari paltimesnet

____________________________________

Beliau mengungkapkan betapa gembira sebaik sahaja tiba di Tunisia yang masih dalam suasana peredaran memperbaiki keadaan, rakyat Tunisia menyambutnya di Lapangan Terbang Antarabangsa dengan laungan "rakyat mahu bebaskan Palestin". Kata Haniyeh, ungkapan tersebut mempunyai nilai makna yang besar dan menunjukkan perarakan membebaskan BaitulMaqdis sememangnya telahpun bermula. Tambahan pula, pada waktu yang sama Tunisia diiktibarkan negara Arab yang akrab kepada anak bangsa Palestin.

Ismail Haniyeh memberikan setinggi-tinggi penghormatan kepada rakyat Tunisia yang syahid semasa ledakan revolusi serta ketabahan rakyatnya yang melakukan perubahan besar di rantau ini, pastinya kata Haniyeh, resapan revolusi Arab benar-benar telah mengembalikan hak yang sebenar kepada Tunisia.

Perdana Menteri Palestin menjelaskan bahawa Palestin berada dalam hati para pemuda dan pemudi Tunisia yang mana telah melakarkan satu bentuk ketamadunan dengan kebangkitan revolusinya.

"Revolusi ini telah mempercepatkan jalan kepada pembebasan dan untuk solat di Masjid Al-Aqsa yang mulia dan di BaitulMaqdis," ujar Haniyeh. Sumber, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS