الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Karikatur: Jauhi perangai ini

06 Julai 2011

Sumber karikatur, web berita Al-Jazeerah

Baik pulih hubungan Palestin

Ikatan HAMAS - FATAH tidak akan terputus kerana tidak ada sesiapa yang akan meredhainya. Namun, apa yang berlaku, kedua-dua pihak ini masih belum dapat memperbaiki hubungan sesama mereka ekoran perselisihan yang terlalu mendalam. Tidak dinafikan, faktor lain iaitu tangan-tangan luar turut memberi saham agar mereka tidak sependapat dan asyik dengan kebuntuan dan kejumudan. Hal baik pulih hubungan ini telah jelas diancam rejim zionis dan sekutunya. Mungkin pihak Palestin yang asyik menanti janji AS perlu berani melepasi halangan ini demi dapat berbaik dengan saudaranya biarpun tangan-tangan itu sering mengganggu.

Sumber karikatur, web berita Al-Jazeerah

Musim revolusi

Kata encik bertopi: "sapa-sapa yang dok sembelih rakyat dia, maka kuasa pemerintahannya mesti akan hilang punya".

Kita: Ohh! kalau encik bertopi buat takpa nohh, bagusla..boleh diteladani cara ni. Patutla teruk sangat yang dok jadi kot Negara-negara Arab, bukan takat lebam, mati pun ada..dah la mati, kena pijak2 pulak..hebat contoh encik ya..ramai orang ikut!

Read more...

Catatan ringkas, semalam 05/07/2011

Saksi: 2 roket buatan tempatan meletup di timur Gaza, tiada kecederaan dilaporkan.  Safa: kedengaran letupan yang kuat di timur Gaza, di samping pesawat tempur zionis berlegar-legar di ruang udara.  Bantuan Malaysia telah selesai dipunggah dari kapal di pelabuhan EL-Arish, Mesir.  Pemimpin-pemimpin Negara Eropah minta Kesatuan Eropah(EU) mengiktiraf Negara Palestin.  Protes di hadapan kedutaan Greece di Amman(Jordan) berhubung menghalang pelayaran 'flotila 2'.  Perancis berhasrat mengadakan persidangan Negara-negara penyumbang kepada Pemerintah Palestin Ramallah pada September ini.  Haniyeh dan Abbas mengucapkan takziah kepada Ketua Perisikan Mesir berhubung kematian timbalannya, Khaled Araby.  Haniyeh mengucapkan tahniah kepada Nabil El-Araby bekas Menteri Luar Mesir yang dipilih menyandang jawatan Setiausaha Agung Liga Arab.  Seorang warga haram zionis mengalami cedera ringan akibat terkena tembakan pejuang Palestin berdekatan sempadan di selatan Gaza.  Peguam Syeikh Raed Salah melawat beliau di penjara London dan persidangan kes ini ditangguhkan Jumaat akan datang.  Duta AS ke Israel: Obama akan melawat Israel, namun tidak ditentukan waktu dan tarikh.  Safa, 02:48 petang,Mesir - Abu Salmiah berkata, '2 penduduk Palestin syahid dan seorang lagi cedera dalam pengeboman meriam zionis di kampung Al-Masdar, Pertengahan Gaza'.  Haniyeh: Penangkapan ke atas Syeikh Raed Salah bukti Britain tunduk kepada rejim zionis dan hilang nilai moral juga politik.  Penjajah menangkap 6 penduduk Palestin di Tebing Barat awal pagi tadi.  Menurut sebuah gabungan armada 'flotila 2', kapal Perancis iaitu 'Karamah' telah berlepas ke Gaza meskipun pelayaran 9 buah lagi kapal masih terbantut.  HAMAS: Keselamatan Palestin di Tebing Barat memanggil soerang pemimpin kami, Ahmad Daulah lapor diri.  Desak permudahkan pelayaran 'flotila 2' ke Gaza.  Warga haram zionis menyalakan api di kawasan-kawasan di Madama.  Zakarinah: Fayyad bantah siasatan ke atas menteri-menteri yang menyeleweng.  Jabatan penjara 'Hedrayim' zionis mengasingkan 3 tahanan Palestin dari Gaza.  Penjajah memindah seorang pemberita dan aktivis NGO ke tahanan tanpa bicara.

Catatan ringkas ini bermula pada jam 01:00 petang sehingga jam 11:30 malam. Waktu catatan adalah mengikut jam Mesir dan Palestin.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS