الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Gambar: Palestin Gaza iringi jenazah 9 syuhadak

30 Oktober 2011

Laporan jam 12:45 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 12:45 petang, waktu Mesir

SEMENANJUNG GAZA - Penduduk Palestin di Semenanjung Gaza keluar berpusu-pusu mengiringi 9 jenazah syuhadak tentera BRIGED AL-QUDS(SARAYA AL-QUDS) yang syahid dalam serangan pesawat tempur zionis pada tengah hari kelmarin dan malam semalam.

Agensi berita SAFA dan MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS membuat liputan upacara pengebumian dan perarakan mengiringi jenazah syuhadak di bandar Gaza dan Rafah pada petang tadi. Sumber 30/10/2011, web berita Safa.ps dan MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS

Salinan rakaman gambar di bawah dipetik dari kedua-dua sumber
seperti yang dinyatakan di atas.

Pesawat pengintip zionis tanpa pemandu atau dikenali 'si dengung'
antara senjata utama kepada rejim zionis ketika menyerang Semenanjung Gaza.
Tidak hanya mengumpul maklumat risikan, namun juga boleh melepaskan serangan.

Kelibat pesawat pengintip zionis tanpa pemandu di ruang udara ketika
penduduk Palestin keluar mengiringi jenazah syuhadak.


Keluarga salah seorang dari pejuang syahid.

Para syuhadak ketika disembahyangkan.
Barisan pimpinan gerakan JIHAD ISLAMI di Palestin.Nafez Azzam, pemimpin tertinggi gerakan JIHAD ISLAMI.


Salah seorang dari pejuang yang syahid dalam serangan pesawat
tempur zionis semalam, 29/10/2011.

Sebahagian dari tentera(pejuang) BRIGED SARAYA AL-QUDS, sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI di Palestin yang turut mengiringi jenazah 9 syuhadak di Gaza.

Read more...

Seorang lagi pejuang syahid dan cedera dalam serangan zionis di timur Rafah

Laporan jam 02:12 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 02:12 petang, waktu Mesir

RAFAH - Serangan terbaru rejim zionis yang dilaporkan pada petang tadi tertumpu di sebuah kawasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza(tidak beroperasi) mengakibatkan seorang pejuang Palestin syahid dan seorang lagi mengalami kecederaan yang kritikal.

Gambar(MEDIA PERANG): Seorang dari pejuang KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH yang syahid dalam serangan zionis.

Situasi serangan, menurut sumber dari agensi berita SAFA bahawa pesawat pengintip zionis tanpa pemandu melepaskan satu serangan peluru misil ke atas sekumpulan pejuang Palestin, lantas mengakibatkan seorang syahid dan seorang lagi mengalami kecederaan kritikal. Sedemikian itu, krew ambulan membawa mangsa yang syahid ke hospital Abu Yusuf An-Najjar di bandar Rafah, kemudian mangsa yang cedera dibawa ke hospital Eropah Gaza berikutan luka yang kritikal.

Menukil dari MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS, pejuang yang syahid dikenali Ahmad Ali Jargun, kordinator Unit Pertahanan kepada KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH, sayap tentera JABHAH DEMOKRATIAH LI TAHRIR FALESTIN dan pejuang yang kritikal hanya dikenali komander KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH.

Berikutan serangan zionis di hujung sebelah selatan Semenanjung Gaza ini, jumlah penduduk Palestin yang syahid sejak tengahari semalam meningkat kepada 10 syuhadak. Manakala seramai 7 penduduk Palestin mengalami kecederaan, di antaranya seorang remaja perempuan berusia 15 tahun.

Tambahan dari berita AL-JAZEERAH, serangan dari pesawat pengintip zionis tanpa pemandu yang mengakibatkan seorang syahid dan seorang cedera jelas melanggar gencatan senjata yang telah tercapai antara sayap-sayap tentera Palestin dengan Israel pada pagi tadi, dengan perantaraan pihak Mesir.

Sumber Palestin berkata, sayap-sayap tentera Palestin tidak mahu mengikut adakan gencatan(tenang) dengan Israel, dan Israel yang meminta pihak Mesir menjadi perantaraan agar tercapai gencatan senjata. Maka, pihak Mesir turut meminta bantuan Kerajaan Palestin di Semenanjung Gaza supaya gencatan tercapai antara sayap-sayap tentera dengan Israel. Sumber 30/10/2011, web berita Safa.ps dan MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS

Read more...

Catatan tentangan sengit di Semenanjung Gaza pada 29/10/2011

01:07 ptg, SAFA: 5 syahid dalam letupan di lokasi sayap tentera JIHAD ISLAMI, SARAYA AL-QUDS di sebelah barat Rafah. Sebab belum lagi diketahui.

01:39 ptg, SAFA: 4 yang syahid telah tiba ke hospital Abu Yusuf An-Najjar.

01:44 ptg, SAFA: Sumber terdekat JIHAD ISLAMI berkata, pimpinan besar ketenteraan SARAYA AL-QUDS antara yang syahid.

01:47 ptg, SAFA: Sumber dari SARAYA AL-QUDS, kejadian terbabit adalah disebabkan pengeboman dari rejim zionis ke atas sebuah lokasi latihan ketenteraan SARAYA AL-QUDS mengakibatkan bilangan besar syahid dan cedera.

05:11 ptg, Radio Israel: 3 peluru roket yang ditembak dari Semenanjung Gaza menusuk ke pertengahan bandar Ashdod.

05:23 ptg, SAFA: JIHAD ISLAMI, 'tetap balas ke atas tentangan bagi melindungi masyarakat kami.'

05:36 malam, SAFA: SARAYA AL-QUDS mengebom Ashdod, Yubna, dan Lakish dengan 5 roket jenis 'grad'.

05:52 malam, SAFA: KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA mengumumkan pejuangnya melancarkan 3 serangan roket ke penempatan-penempatan Israel.

05:58 malam, SAFA: AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH umumkan pihaknya melepaskan satu serangan roket jenis 107 ke atas lokasi tentera zionis 'Kerem Shalom'.

06:01 malam, SAFA: Berlaku kecederaan dan kerosakan harta benda di beberapa lokasi sasaran di tanah jajahan 1948 akibat pengeboman dari pejuang Palestin.

06:49 malam, SAFA: Hujan lebat menuruni di bandar Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

06:55 malam, SAFA: Letupan kuat menggegarkan Gaza Tengah.

07:14 malam, SAFA: Sumber dari web berita Israel 'MAAREV', 'serangan roket mengenai sebuah apartment di tingkat 9, bandar Ashdod mengakibatkan beberapa orang warga zionis cedera, dan beberapa buah kereta awam terbakar'.

07:46 malam, PALDF: Sejak dari petang tadi, tidak lebih dari 20 serangan roket jenis grad, Qassam dan peluru mortar hawn dilepaskan ke tanah jajahan(Israel).

07:52 malam, SAFA: Rejim zionis/penjajah melarang mewujudkan perkumpulan yang melebihi 500 orang di kawasan-kawasan yang mempunyai jarak kurang dari 40 kilometer dari Semenanjung Gaza.

08:05 malam, GAZA: Pejuang Palestin melepaskan serangan roket terbaru ke tanah jajahan. Manakala, sekumpulan pendudukan Palestin menjadi sasaran serangan peluru roket jarak jauh zionis ke Bet Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

08:27 malam, SAFA: Radio Israel - Sistem penangkis roket 'Iron Dome' telah dapat menangkis satu serangan roket yang dilancarkan oleh pejuang Palestin ke Beer Sheba, selatan tanah jajahan(Israel).

08:34 malam, GAZA: Rejim zionis mengebom sebelah barat, 200 meter dari sempadan Rafah Gaza-Mesir yang mengakibatkan gegaran kuat. Serangan ini menyasarkan sekumpulan penduduk Palestin.

Menurut sumber di GAZA, salah satu dari serangan roket gugur sebuah stesen gas di selatan tanah jajahan(Israel). Serangan ini mengakibatkan belasan warga zionis cedera.

08:35 malam, SAFA: Berita mengenai 2 penduduk Palestin syahid dan dua lagi cedera dalam pengeboman zionis di timur Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

08:36 malam, GAZA: Raed Al-Futtuh - Kami telah dimaklumkan bahawa terminal Karem Abu Salem ditutup pada esok hari disebabkan serangan roket.

09:23 malam, SAFA: Kedengaran letupan kuat menggegarkan barat bandar Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

09:26 malam, SAFA: Radio Israel - Netanyahu telah mengeluarkan taklimat memberi izin menyerang balas sebarang pengeboman dari serangan roket Gaza.

09:30 malam, SAFA: Israel mengemukakan memo bantahan terhadap roket Palestin kepada Majlis Keselamatan Antarabangsa dan Setiausaha Agung PBB< Ban Ki Moon.

09:52 malam, SAFA: 3 serangan berasingan dari jentera perang rejim zionis menyasarkan beberapa buah rumah tanpa penghuni di Gaza Tengah dan Khan Younis. Berikutan itu, seorang penduduk Palestin cedera.

10:48 malam, SAFA: Pesawat-pesawat pengintip zionis tanpa pemandu berterbangan di ruang udara Gaza.

10:51 malam, BRIGED AL-QUDS: "kami telah mengebom kawasan-kawasan penempatan zionis dengan 12 roket jenis grad, 4 roket jenis Quds, dan 4 roket jenis 107".

10:52 malam, Radio Israel: Jumlah warga zionis yang cedera ekoran serangan roket pejuang Palestin meningkat ke enam orang yang cedera.

10:54 malam, SAFA: Menteri Dalam Negeri Israel janji berikan balasan keras terhadap mana-mana serangan roket.

11:46 malam, YNET: Seorang warga zionis di Ashekolan telah maut ekoran kecederaan yang dialaminya.

11:56 malam, SAFA: Krew bomba dan penyelamat menemui dua jasad penduduk yang syahid dalam pengeboman malam tadi di sebelah barat bandar Gaza. Sekaligus, jumlah ini menjadikan 9 penduduk Palestin syahid dalam serangan zionis sejak tengah hari tadi hingga malam ini.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS