الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang lagi pejuang syahid dan cedera dalam serangan zionis di timur Rafah

30 Oktober 2011

Laporan jam 02:12 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 02:12 petang, waktu Mesir

RAFAH - Serangan terbaru rejim zionis yang dilaporkan pada petang tadi tertumpu di sebuah kawasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza(tidak beroperasi) mengakibatkan seorang pejuang Palestin syahid dan seorang lagi mengalami kecederaan yang kritikal.

Gambar(MEDIA PERANG): Seorang dari pejuang KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH yang syahid dalam serangan zionis.

Situasi serangan, menurut sumber dari agensi berita SAFA bahawa pesawat pengintip zionis tanpa pemandu melepaskan satu serangan peluru misil ke atas sekumpulan pejuang Palestin, lantas mengakibatkan seorang syahid dan seorang lagi mengalami kecederaan kritikal. Sedemikian itu, krew ambulan membawa mangsa yang syahid ke hospital Abu Yusuf An-Najjar di bandar Rafah, kemudian mangsa yang cedera dibawa ke hospital Eropah Gaza berikutan luka yang kritikal.

Menukil dari MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS, pejuang yang syahid dikenali Ahmad Ali Jargun, kordinator Unit Pertahanan kepada KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH, sayap tentera JABHAH DEMOKRATIAH LI TAHRIR FALESTIN dan pejuang yang kritikal hanya dikenali komander KATAIB AL-MUQAWAMAH AL-WATANIAH.

Berikutan serangan zionis di hujung sebelah selatan Semenanjung Gaza ini, jumlah penduduk Palestin yang syahid sejak tengahari semalam meningkat kepada 10 syuhadak. Manakala seramai 7 penduduk Palestin mengalami kecederaan, di antaranya seorang remaja perempuan berusia 15 tahun.

Tambahan dari berita AL-JAZEERAH, serangan dari pesawat pengintip zionis tanpa pemandu yang mengakibatkan seorang syahid dan seorang cedera jelas melanggar gencatan senjata yang telah tercapai antara sayap-sayap tentera Palestin dengan Israel pada pagi tadi, dengan perantaraan pihak Mesir.

Sumber Palestin berkata, sayap-sayap tentera Palestin tidak mahu mengikut adakan gencatan(tenang) dengan Israel, dan Israel yang meminta pihak Mesir menjadi perantaraan agar tercapai gencatan senjata. Maka, pihak Mesir turut meminta bantuan Kerajaan Palestin di Semenanjung Gaza supaya gencatan tercapai antara sayap-sayap tentera dengan Israel. Sumber 30/10/2011, web berita Safa.ps dan MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS