الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap wanita Palestin yang terbebas melalui rundingan وفاء الأحرار

16 Februari 2012

Laporan jam 10:17 pagi, waktu Palestin
Jam 10:17 pagi, waktu Mesir


JENIN - Tentera rejim penjajah menangkap seorang wanita Palestin, Hana Yahya Al-Shalabi berusia 25 tahun dalam operasi geledah rumah keluarganya di kampung Burqin(برقين), sebelah barat wilayah Jenin, Tebing Barat.

Gambar: Burqin, nombor 13.

Sumber tempatan berkata, sejumlah besar tentera penjajah mengepung rumah keluarganya kira-kira jam 01:30 pagi, lalu merempuh masuk selepas jentera perang penyokong operasi tiba di lokasi terbabit.

Jelas sumber-sumber lain, tentera penjajah mengurung sebahagian ahli keluarganya dalam sebuah bilik dan memeriksa mereka. Kemudian, Hana dibawa pergi ke tempat yang tidak dimaklumkan.

Mangsa, Hana Al-Shalabi telah dibebaskan oleh rejim penjajah pada akhir tahun lalu melalui rundingan penukaran tahanan-tawanan 'وفاء الأحرار'(tebus bebas) dalam peringkat kedua(fasa kedua) setelahmana meringkuk selama dua tahun dalam penjara berikutan dikenakan tahanan tanpa bicara.

>> Pautan lain:

Seperti yang dilaporkan baru-baru ini, penjajah menangkap semula beberapa orang lagi tahanan Palestin yang telah dibebaskan.

Penghujung Januari yang lepas, tentera penjajah menangkap semula Aiman Ismail As-Sharawanah dari rumahnya sendiri di Khalil. Mangsa dikenakan tahanan tanpa bicara selama enam bulan.

Baru-baru ini, 13 Februari, tentera penjajah menangkap pula seorang lagi tahanan Palestin yang baru dibebaskan melalui rundingan penukaran tahanan-tawanan, Aiman Abu Daud ketikamana mangsa pergi ke pusat ketenteraan penjajah, zon selatan bandar Khalil bagi menandatangani bukti mangsa berada di Khalil. Sumber 16/02/2012, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...

Empat cedera zionis serang bandar Gaza dan Gaza Tengah

Laporan jam 07:19 pagi, waktu Palestin
Jam 07:19 pagi, waktu Mesir

GAZA - Dua serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat tempur zionis awal pagi tadi ke atas dua lokasi latihan pejuang Palestin di bandar Gaza dan Gaza Tengah mengakibatkan empat penduduk cedera.

Menurut pemberita agensi SAFA, pesawat rejim zionis mengebom lokasi latihan 'رعد' milik KATAIB SYAHID IZZUDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) di Hayyu At-Tuffah sebelah timur bandar Gaza, lantas mengakibatkan empat penduduk cedera. Kesemua mangsa telahpun dibawa ke hospital As-Shifa untuk rawatan dan salah seorang yang cedera adalah dari kalangan anggota bomba.

SAFA menjelaskan, pengeboman terbabit menyebabkan berlakunya ledakan kebakaran besar yang menjejaskan beberapa buah rumah penduduk awam serta balai polis yang berdekatan dengan lokasi sasaran. Sebilangan anggota polis dan banduan terselamat dari kejadian ekoran sebahagian besar bangunan balai polis runtuh.

Manakala serangan kedua, pesawat tempur zionis meledakkan tiga serangan peluru misil ke atas pusat latihan 'شهدأ الوسطى' milik SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) yang terletak di kawasan Nuseirat, Gaza Tengah. Jelas lagi, serangan yang kedua tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan penduduk.

3 roket ke Naqab, zionis bedil bot nelayan

Kejadian lain yang dilaporkan semalam(08:03 malam, waktu Palestin/Mesir) menukil dari web berita Israel versi hebrew 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET), sebanyak tiga serangan roket gugur pada malam semalam di sekitar Majlis Perbandaran penempatan Ashkol, Naqab(Negev).

YNET menerusi web beritanya menerangkan roket yang gugur di lokasi berkenaan sebelah timur Semenanjung Gaza tidak mengakibatkan kecederaan mahupun menjejaskan harta benda.

Pada waktu yang sama, penyampai berita SAFA di bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza berkata, bot-bot laju tentera laut zionis membedil bot-bot nelayan Palestin dengan tembakan senjata berat di tengah laut Rafah. Berhubung kejadian, tiada sebarang laporan mengenai kecederaan. Sumber 16/02/2012, web berita Safa.ps dan 15/02/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS