الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Empat cedera zionis serang bandar Gaza dan Gaza Tengah

16 Februari 2012

Laporan jam 07:19 pagi, waktu Palestin
Jam 07:19 pagi, waktu Mesir

GAZA - Dua serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat tempur zionis awal pagi tadi ke atas dua lokasi latihan pejuang Palestin di bandar Gaza dan Gaza Tengah mengakibatkan empat penduduk cedera.

Menurut pemberita agensi SAFA, pesawat rejim zionis mengebom lokasi latihan 'رعد' milik KATAIB SYAHID IZZUDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) di Hayyu At-Tuffah sebelah timur bandar Gaza, lantas mengakibatkan empat penduduk cedera. Kesemua mangsa telahpun dibawa ke hospital As-Shifa untuk rawatan dan salah seorang yang cedera adalah dari kalangan anggota bomba.

SAFA menjelaskan, pengeboman terbabit menyebabkan berlakunya ledakan kebakaran besar yang menjejaskan beberapa buah rumah penduduk awam serta balai polis yang berdekatan dengan lokasi sasaran. Sebilangan anggota polis dan banduan terselamat dari kejadian ekoran sebahagian besar bangunan balai polis runtuh.

Manakala serangan kedua, pesawat tempur zionis meledakkan tiga serangan peluru misil ke atas pusat latihan 'شهدأ الوسطى' milik SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) yang terletak di kawasan Nuseirat, Gaza Tengah. Jelas lagi, serangan yang kedua tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan penduduk.

3 roket ke Naqab, zionis bedil bot nelayan

Kejadian lain yang dilaporkan semalam(08:03 malam, waktu Palestin/Mesir) menukil dari web berita Israel versi hebrew 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET), sebanyak tiga serangan roket gugur pada malam semalam di sekitar Majlis Perbandaran penempatan Ashkol, Naqab(Negev).

YNET menerusi web beritanya menerangkan roket yang gugur di lokasi berkenaan sebelah timur Semenanjung Gaza tidak mengakibatkan kecederaan mahupun menjejaskan harta benda.

Pada waktu yang sama, penyampai berita SAFA di bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza berkata, bot-bot laju tentera laut zionis membedil bot-bot nelayan Palestin dengan tembakan senjata berat di tengah laut Rafah. Berhubung kejadian, tiada sebarang laporan mengenai kecederaan. Sumber 16/02/2012, web berita Safa.ps dan 15/02/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS