الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 lagi syahid, 2 kritikal dibom zionis

29 Oktober 2011

Laporan jam 08:55 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 08:55 malam, waktu Mesir

RAFAH - Pengeboman dari pesawat pengintip zionis tanpa pemandu malam ini mengakibatkan dua lagi penduduk syahid dan dua lagi mengalami kecederaan kritikal di sebelah barat kawasan sempadan Rafah Gaza-Mesir di selatan Semenanjung Gaza.

Menurut jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, dua mangsa pengeboman yang syahid salah seorang darinya dibawa ke hospital Abu Yusuf An-Najjar di bandar Rafah dalam keadaan rentung.

Sumber di hospital An-Najjar menjelaskan bahawa kedua-dua mangsa yang syahid dikenali, Sami Abu Sabt dan Sulaiman Abu Fatimah. Kedua-dua yang syahid ini anggota dari sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI, BRIGED AL-QUDS(SARAYA AL-QUDS). Sumber 29/10/2011, web berita Safa.ps

Read more...

AL-QASSAM: Kami bincang bentuk balasan jenayah di Rafah

Abu Ubaidah(gambar), jurucakap KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS menyatakan bahawa rejim zionis bertanggungjawab sepenuhnya berhubung jenayah keji yang dilakukannya di Rafah, sambil menegaskan musuh telah menanggung apa yang bakal tersusun sebagai balas dari melakukan jenayah biadab seumpama ini.

Abu Ubaidah berkata dalam kenyataan khas kepada media penerangan AL-QASSAM, "Sayap-sayap tentera(pejuang) Palestin dan di barisan hadapannya KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM tidak sekali-kali mengabaikan lelehan darah para syuhadanya malah darah rakyat-rakyat Palestin dan pejuang-pejuang yang mempertahankannya."

Beliau menjelaskan lagi, penjenayahan ini datang merampas kegembiraan besar rakyat Palestin sempena pembebasan para tahanan, dan ia juga cuba merentap perayaan besar yang disambut girang oleh Palestin disebabkan perjanjian 'tebus-bebas'(perjanjian penukaran tahanan-tawanan). Namun, melalui penjenayahan ini musuh berusaha menyembunyikan rasa kekecewaan dan kekalahan yang dialaminya dari setiap peringkat setelahmana perjanjian yang mulia ini(perjanjian penukaran tahanan-tawanan) tercapai.

Jelas Abu Ubaidah, KATAIB AL-QASSAM akan mengadakan perbincangan, bahkan memang telahpun mula berbincang dengan sayap-sayap tentera Palestin mengenai bentuk dan cara balasan ke atas jenayah keji yang dilakukan oleh rejim zionis di Rafah.

Tambahan lagi dari salah seorang pemimpin HAMAS, Dr.Salah Bardawil menekankan bahawa penjajah tidak boleh melepaskan diri dari perjanjian 'tebus-bebas'.

Lantaran itu, beliau menegaskan tentangan sengit yang terkini di Semenanjung Gaza tidak dan takkan sesekali menjadi punca membatalkan penyempurnaan perjanjian penukaran tahanan-tawanan.

Kenyataan media Dr.Salah Bardawil pada petang tadi turut berkata bahawa musuh membalas dendam terhadap maruahnya yang telah hilang dalam perjanjian penukaran tahanan-tawanan dengan menggiatkan serangan. Sebaliknya, jika penjajah mengelak dari penyempurnaan perjanjian penukaran ini juga pasti akan menimbulkan kesan negatif ke atas hubungannya dengan Mesir. Sumber 29/10/2011, media penerangan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM

Read more...

Balas pembunuhan, AL-QUDS lancarkan 5 roket grad

Sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI di Palestin, SARAYA AL-QUDS(BRIGED AL-QUDS) mengumumkan pejuangnya yang bertanggungjawab mengebom lokasi-lokasi Israel dengan 5 serangan roket jenis 'grad'.

Gambar(MEDIA PERANG): Jip tapak pelancar roket 'grad'.

Dalam keterangan medianya, SARAYA AL-QUDS berkata, pada jam 04:50 petang Sabtu, 29/10/2011 bersamaan 2 ZulHijjah 1432, unit pelancar roket dari SARAYA AL-QUDS telah menyasarkan bandar-bandar di tanah jajahan, Ashdod, Lakish dan Gan Yubna dengan 5 serangan roket jenis 'grad'.

Sumber menyatakan, pejuang-pejuang dari MEDIA PERANG telah membuat rakaman liputan ketika melancarkan serangan, klip ini akan dipaparkan dalam web MEDIA PERANG, sementara itu, ia akan diagih-agihkan kepada beberapa agensi media yang berlainan.

Kenyataan ketenteraan SARAYA AL-QUDS

Jelas sumber, pihak musuh mengakui hasil dari serangan roket telah mengakibatkan kecederaan di kalangan penduduk warga zionis dan puluhan lagi mengalami kepanikan. Di samping itu, ribuan dari warga zionis terpaksa berlindung di tempat-tempat perlindungan ekoran ketakutan dari serangan roket. Tambahan pula, pembelajaran di sekolah bandar-bandar Israel dibekukan pada esok hari.


Rakaman liputan serangan dari MEDIA PERANG

SARAYA AL-QUDS menyatakan pengeboman dari serangan roket ini adalah respon balas yang pertama berhubung serangan zionis yang membunuh pemimpin teras sayap tentera JIHAD ISLAMI di Rafah. Sedemikian itu, SARAYA AL-QUDS menegaskan pihaknya berpegang dengan jalan jihad dan penentangan sebagai wadah juang sehinggalah terbebasnya keseluruhan tanah-tanah Palestin. Sumber 29/10/2011, MEDIA PERANG SARAYA AL-QUDS

Read more...

5 pejuang AL-QUDS syahid dibom zionis

Laporan jam 01:42 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 01:42 petang, waktu Mesir
Jam 07:42 malam, waktu Malaysia

RAFAH - Seramai 5 pejuang Palestin dari BRIGED SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) menemui syahid dalam serangan udara yang dilancarkan oleh rejim zionis ke atas sebuah lokasi latihan ketenteraan SARAYA AL-QUDS 'مهاجر' di sebelah barat Rafah, selatan Semenanjung Gaza pada tengahari tadi.

Sumber terdekat kepada gerakan JIHAD ISLAMI berkata(turut disahkan sumber yang lain), pimpinan besar sayap tentera yang syahid dalam serangan zionis dikenali, Ahmad Syiekh Khalil berasal dari Rafah, Muhammad Ashur berasal dari Khan Younis, Basem Abu Al'Ata berasal dari Gaza dan Muhammad AlKhoudry dari bandar Gaza serta Abdul Karim Shatat juga dari bandar Gaza.

Jurucakap SARAYA AL-QUDS, Abu Ahmad mengesahkan kejadian kepada SAFA bahawa pesawat pengintip zionis tanpa pemandu dan helikopter perang mengebom sekumpulan pimpinan pejuang AL-QUDS di lokasi berkenaan dengan beberapa serangan peluru misil, lantas mengakibatkan sebilangan dari mereka syahid.

Abu Ahmad mengulas dalam kenyataan radio, sebelum disahkan kejadian berkenaan hasil dari serangan zionis, wujud tanda tanya situasi di sebalik letupan yang menyebabkan sebilangan besar pejuang yang syahid dan cedera.

Kelima-lima pejuang yang syahid dan dua mangsa yang mengalami kecederaan kritikal telah dibawa hospital Abu Yusuf An-Najjar, manakala mangsa ketiga yang mengalami kecederaan sederhana dibawa ke hospital Naseer di Khan Younis.

Menukil dari 'MEDIA PERANG' sayap tentera JIHAD ISLAMI, komander yang syahid, as-syahid Ahmad Syeikh Khalil Abu Khidhr adalah salah seorang pemimpin utama dari unit jurutera dan pembuatan dalam SARAYA AL-QUDS.

Sumber berkenaan menyatakan bahawa as-syahid telah diancam lebih 5 kali cubaan bunuh dari pesawat tempur rejim zionis sepanjang beberapa tahun lepas. Salah satu dari serangan pesawat zionis tahun lalu mengakibatkan tangan kanannya terputus.

SARAYA AL-QUDS menyatakan, serang balas terhadap jenayah yang menyasarkan para pemimpin tenteranya tidak akan terlepas begitu sahaja tanpa hukuman, pihak musuh akan dipaksa bayar harga tinggi di atas jenayahnya.

Abu Ahmad, jurucakap SARAYA AL-QUDS turut meminta kesemua pejuang-pejuang SARAYA AL-QUDS bersedia menyerang balas jenayah yang dilakukan membuta-tuli dan langkah berjaga-jaga menghadapi serangan.

Tambah beliau, "kami menganggap tentangan ini adalah paling bahaya sejak beberapa bulan yang lalu," sambil itu, Abu Ahmad mengesahkankan bahawa SARAYA AL-QUDS akan membalas dengan bentuk yang sama. Jelas lagi, "selepas tentangan ini dan bermula dari sekarang, kami tidak boleh lagi berbicara mengenai gencatan mahupun tenang. Lebih-lebih lagi yang syahid adalah dari kalangan pemimpin dan komander tentera kami dan serang balas kami pasti dengan cara yang serupa dan pada masa yang sesuai."

Zionis mengakui serangan

Menurut Siaran 10 Israel versi hebrew, tentera rejim zionis berkata pihaknya telah mengebom sebuah lokasi yang menjadi tempat latihan merekrut benih-benih penentang. Tujuan pengeboman bagi menumpaskan serangan-serangan yang menjadikan lokasi-lokasi Israel sebagai sasaran, dan juga serang balas ke atas serangan roket dari Gaza baru-baru ini.

Respon HAMAS dan kumpulan-kumpulan pejuang

Berhubung serangan ini, gerakan HAMAS menyebut rejim zionis bertanggungjawab sepenuhnya di atas jenayah baru yang dilakukannya.

Kata jurucakap HAMAS, Sami Abu Zuhri, penjajah bakal menanggung beban dan hukuman hasil dari jenayah ini.

Sedemikian itu, jurucakap KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera HAMAS, Abu Ubaidah berkata, penjajah mesti dipertanggungjawabkan sepenuhnya berhubung serangan membuta-tuli ini, kesemua sayap-sayap tentera tidak akan melepaskan begitu sahaja dengan pejuang-pejuang yang gugur syahid dan kami akan bincang bentuk serang balas.

Sayap tentera yang lain, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN menghendaki rejim zionis dipertanggungjawabkan atas jenayah yang dilakukannya, sambil menyatakan bahawa serangan ini tidak berlalu tanpa balas.

Begitu juga, KATAIB AL-MUJAHIDEEN, sayap tentera kepada gerakan ANSAR AL-MUJAHIDEEN menyatakan bahawa pihak musuh tidak akan faham melainkan dengan bahasa kekerasan. Tambah lagi, "sesungguhnya waktu surut itu telah berlalu pergi dan kini tiba masa kemenangan."

KATAIB AL-MUJAHIDEEN menegaskan, serangan balas ke atas jenayah penjajah dan mempertahankan masyarakat kami adalah hak yang telah tetap, sambil itu sayap tentera ini menyeru sayap-sayap pejuang berpadu di medan tempur untuk menghadapi tentangan dari tentera rejim zionis.

Sayap tentera kepada JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN, iaitu KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA turut mengajak sayap-sayap tentera bagi membalas serangan dengan penuh keras, malah menolak sebarang gencatan senjata dengan rejim zionis.

Tambahan lagi dari kumpulan pejuang, LIJAN AL-MUQAWAMAH AS-SHA'BIAH juga menyeru sayap-sayap tentera membalas dengan penuh keras terhadap tentangan ini. Sedemikian itu, serangan ini tiba-tiba datang menutup kegembiraan masyarakat Palestin dengan pembebasan wira-wira Palestin yang baru dibebaskan dari penjara penjajah.

Jurucakap KATAIB SYUHADA' AL-AQSA dan kumpulan pejuang AIMAN JUDAH, Abu Asif menegaskan bahawa pada beberapa jam akan datang akan menyaksikan tentangan sengit membalas serangan ke atas penjajah dari kesemua sayap-sayap tentera Palestin. Hal ini, sebagai respon balas kepada jenayah zionis terhadap pembunuhan pemimpin dan komander tentera SARAYA AL-QUDS.

"Darah-darah syuhada' tidak akan mengalir begitu sahaja, kami akan membalas serangan ke atas musuh dengan segenap kekuatan yang kami ada," ujar Abu Asif. Sumber 29/10/2011, web berita Safa.ps, Media Perang SARAYA AL-QUDS dan berita Al-Jazeerah

Beberapa rakaman gambar dari web berita SAFA berhubung syuhada' dari kalangan pejuang SARAYA AL-QUDS yang menjadi mangsa serangan udara pesawat pengintip zionis dan helikopter perang zionis pada tengahari tadi.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS