الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Diplomat Barat: Penerimaan UN Palestin sebuah negara mendatangkan bahaya kepada hubungan US-PA

11 Ogos 2011

Kerjasama antara Amerika Syarikat(US) dan Pemerintah Palestin Ramallah(PA) berada dalam bahaya jika Palestin meneruskan hasrat untuk menuntut pengiktirafan wilayah Palestin dari PBB(UN) dalam sesi mesyuarat yang akan diadakan pada bulan September nanti, menurut seorang diplomat barat kepada pemberita Israel pada hari Rabu di Tel-Aviv.

“Jika PA pergi ke mesyuarat itu, agak susah bagi kami untuk meneruskan hubungan seperti sebelum ini terutama dalam isu bantuan dan latihan keselamatan. Kami mahu meneruskan kerjasama ini namun ianya akan menjadi lebih susah. Bagi pandangan kami,lebih senang untuk bekerjasama sebagai rakan kongsi,” kata diplomat terbabit, US cuba sedaya upaya untuk mengelakkan konfrontasi dari pihak PA dalam mesyuarat PBB di bulan September nanti.

Kata diplomat itu lagi, “kami berusaha sedaya upaya untuk meyakinkan Palestin bahawa matlamat mereka itu hanya boleh dicapai melalui rundingan," tambah beliau, "kami juga memaklumkan kepada mereka bahawa rancangan mereka itu tidak akan berjaya, mereka tidak akan memperoleh hasil sedikit pun dengan mengelakkan dari rundingan.”

Diplomat berkenaan juga merujuk kepada panggilan yang dibuat baru-baru ini oleh Menteri Luar Israel, Avigdor Liebermen kepada Israel untuk memutuskan hubungan dengan PA. Beliau juga menyeru kedua belah pihak untuk meneruskan kerjasama dari sudut keselamatan(penyelarasan keselamatan) dan mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan sebarang kekacauan.

Demikian itu, diplomat terbabit berkata, “kami akan menyeru semua pihak untuk mengelakkan sebarang pertumpahan darah berlaku pada September nanti," jelas lagi, "kerjasama keselamatan antara kedua belah pihak amat memberangsangkan dan kami mahu ianya berterusan. Inilah yang dipersetujui antara Israel, US dan PA. Kami akan pastikan pencapaian ini tidak hilang.”

Pada hari Rabu juga(semalam), Presiden Israel, Shimon Peres bertemu dengan 26 orang tetamu yang terdiri daripada Dewan Perwakilan Amerika Syarikat(salah satu dari dua dewan dalam Kongres US) mewakili Parti Demokrat US.

Gambar(wikipedia): Presiden Israel, Shimon Peres.

Kata Peres, “untuk mencapai kesepakatan dalam hal ini adalah amat sukar, namun saya percaya bahawa ia mampu dicapai,” tambah Peres, "PA mahu meneruskan rancangan mereka tetapi mereka sendiri tidak pasti jika ini adalah jalan yang terbaik."

"PBB tidak mampu memberikan jawapan tentang bagaimana untuk menghentikan keganasan antarabangsa, terutama yang berlaku di Iran. Pengiktirafan Palestin dari PBB tidak memberi makna apa pun, bahkan ia cuma akan memanjangkan konflik yang sedia ada. Saya berharap kedua belah pihak akan berunding sebelum menjelangnya September,” kata Peres lagi.

Laporan berita ini telah disiarkan oleh sebuah web berita Israel versi english 'Haaretz' pada 10/08/2011.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS