الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tangkap anak ahli parlimen jenayah terhadap tanahair

10 Januari 2011

Laporan asal jam 01.47 petang, Palestin/Mesir

GAZA - Perwakilan gerakan HAMAS, At-Taghyir Wal Islah dalam parlimen Palestin menyifatkan tindakan Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat yang menangkap anak kepada ahli parlimen Palestin, Azam Sahlab merupakan jenayah kepada tanahair.

Kata perwakilan dalam laporan media hari ini, penangkapan ke atas anak ahli parlimen ini merupakan tindakan jenayah terhadap tanahair, malah menyabitkan lagi memihak kepada penjajah yang menjadikan ahli-ahli parlimen(HAMAS) dan anak-beranak mereka sebagai sasaran.

Gambar(arkib Safa):Pihak Keselamatan Palestin Tebing Barat yang sentiasa memburu penyokong, pendokong, dan ahli-ahli parlimen dari perwakilan HAMAS.

Tambah perwakilan itu lagi, tindakan menangkap anak ahli parlimen ini ketikamana beberapa anak ahli parlimen Palestin yang lain telah dihukum penjara, sama ada dalam penjara-penjara zionis dan penjara-penjara Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat.

Sorotan penangkapan tersebut adalah seiring dengan penetapan zionis yang menghukum penjara ke atas seorang ahli parlimen HAMAS, Khalil Ar-Rab'ie selama 6 bulan. Dinyatakan, ahli parlimen tersebut dikenakan tahanan tanpa bicara.
______________________________________________
Tahanan tanpa bicara:

Difahamkan, hukuman zalim sebegini jelas melanggar hak asasi manusia. Sebagaimana yang telah berlaku, hukuman tersebut pada asalnya bertempoh, jika tempoh tahanan telah berakhir, maka zionis bebas menambah lagi tempoh masa penjara mengikut dakwaan-dakwaan yang dicipta.
______________________________________________

Perwakilan HAMAS menilai tindakan-tindakan Pihak Keselamatan Palestin(bawah arahan Pemerintah Palestin Ramallah, FATAH) di Tebing Barat telah menjadi satu dasar amalan yang tidak akan menjejaskan prestasi ahli-ahli parlimen ini meskipun dalam apa jua keadaan dan suasana. Sumber 10/01/2011, web berita safa.ps
Press ENTER to look up in Wiktionary or CTRL+ENTER to look up in Wikipedia

Read more...

Zionis bunuh petani

Laporan asal jam 03.06 petang, Palestin/Mesir

GAZA - Sepasukan tentera zionis membunuh seorang petani yang berusia di bahagian utara Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Gambar(Safa): Tatapan akhir dari ahli keluarga.

Mengulas kejadian yang berlaku petang ini, jurucakap Jawatankuasa Perkhidmatan Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, tentera zionis sengaja menembak dan membunuh petani, Sya'ban Al-Qarmut, 65 ketika mangsa sedang membajak tanah, milik keluarga Al-Kafarnah.

Adham menyatakan mangsa yang syahid dibawa ke hospital Kamal Udhwan, turut ditemui 3 das tembakan peluru di tubuhnya.

Gambar(Safa): Jenazah mangsa ketika diiring penduduk Gaza di sebelah utara.

Selepas waktu zohor hari ini, sepasukan tentera zionis dilaporkan telah menceroboh Gaza dari arah timur daerah Khuza'ah yang terletak di bahagian timur Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza.

Pemberita 'Safa' melaporkan, jentera perang zionis menceroboh 300 meter ke dalam kawasan tanah Gaza yang bertentangan dengan garisan pemisah sempadan. Akhir bulan yang lalu, lokasi tersebut menjadi saksi 3 penduduk Gaza syahid berikutan pengeboman zionis.

Gambar(Safa): Pencerobohan yang kerap kali berlaku di kawasan sempadan.

Seperti yang dinyatakan, menara-menara kawalan tentera zionis yang terletak dari arah timur Khuza'ah turut melepaskan tembakan ke arah rumah dan tanah-tanah pertanian penduduk Gaza.

Pencerobohan secara terhad dan tembakan dari menara kawalan zionis ini boleh disifatkan kejadian yang kerap berlaku hampir setiap hari. Kawasan yang menjadi sasaran zionis ini adalah dari arah timur dan utara Semenanjung Gaza. Sumber 10/11/2011, web berita safa.ps

Read more...

Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(15)

10 Januari 2009
HARI KE-15 BELAS SERANGAN ISRAEL DI GAZA
(Hari ke-7 serangan dan pencerobohan darat di Gaza)
_______________________________________
kronologi sebelum ini:

Serangan Israel di Gaza 2008-2009(14)
_______________________________________

Peningkatan mangsa perang terkini:

Mereka yang syahid: 854 orang
Cedera, kritikal: 3681 orang

Pejuang terus balas serangan

- Pertempuran sengit meletus tanpa henti dari semalam antara pejuang-pejuang Palestin dengan tentera Israel yang disokong kereta kebal di Hayyu Zaitun.

- SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) menyatakan salah seorang pejuangnya syahid awal pagi tadi dalam satu pengeboman yang dilakukan Israel di barat bandar Gaza.

- Sementara itu, seorang tentera Israel terbunuh dan beberapa lagi parah dalam satu serangan mengejut daripada pejuang Palestin di utara Gaza.

- Mohammad Nazal, salah seorang pemimpin HAMAS menyatakan, 12 tentera Israel terbunuh semalam. Sementara itu, penembak tepat dari pejuang KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) melakukan operasi tersebut di beberapa kawasan dan tempat sekitar Gaza.
____________________________________________
Klip berita Al-Jazeerah


Sumber: youtube.com
____________________________________________

Imbang Penuh- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) meletupkan 2 peledak ke atas sepasukan tentera Israel dan seorang tentera Israel ditembak oleh penembak tepat AL-QASSAM.

- 3 serangan roket jenis 'grad' yang dilancarkan dari Gaza gugur di Sderot dan 'Askalan. Menurut sumber, serangan tersebut menyebabkan 2 penduduk Israel mengalami kecederaan dan 2 buah bangunan mengalami kerosakan.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) telah mengebom sebuah pengkalan tentera udara 'bilmakhem' dengan serangan roket jenis 'grad'. Menurut sumber, kali ini serangan roket yang dilancarkan AL-QASSAM mampu mencapai jarak 50km.

Israel serang lagi

- Dinyatakan, 8 buah rumah penduduk Palestin hancur akibat dibedil Israel. Menurut sumber, kejadian tersebut berlaku di berlainan kawasan.

- Serangan Israel tertumpu ke atas bangunan-bangunan rumah, dan pengeboman masih berterusan.

- Di Jabaliya, artileri Israel terus membedil beberapa tempat.

- Di Hayyu Zaitun, kebanyakan rumah rosak teruk akibat pengeboman dan serangan yang membuta-tuli.

- Sebagaimana didakwa, Israel telah mengebom sebuah rumah mengakibatkan 30 Palestin di dalamnya syahid dalam satu masa.

Rundingan, diplomasi dan respon

- Delegasi HAMAS berada di Kaherah, Mesir bagi membincangkan bagi menghentikan serangan Israel. Menurut sumber, delegasi HAMAS juga akan menyampaikan cadangannya berhubung inisiatif Mesir.

- Mahmoud Abbas, Presiden Palestin Ramallah bertemu Housni Mubarak, Presiden Mesir di Kaherah hari ini. Menurut sumber, pertemuan ini adalah untuk mendapat maklum balas ketetap Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu dan inisiatif Mesir.

Bagi HAMAS, tempoh presiden Abbas telah berakhir semalam(9 Januari 2009) setelah 4 tahun memegang jawatan tersebut, namun sebilangan besar anggota Majlis Legislatif(perundangan) Palestin yang terdiri dari HAMAS berada dalam penjara Israel. Salah seorang darinya adalah Dr. Aziz Duweik yang merupakan Ketua Majlis Legislatif Palestin yang telah dihukum penjara beberapa tahun oleh mahkamah Israel.

- Mohammad Nazal, pemimpin HAMAS di Damsyik, Syria berkata: Delegasi HAMAS akan bertemu dengan wakil Mesir. Jelas beliau, sebagaimana yang dinyatakan Mesir meminta pihak kami secara rasmi agar berbincang dan mendengar cadangan-cadangan HAMAS berhubung apa yang berlaku sekarang ini. Juga cadangan kami terhadap inisiatif Mesir.

- Tambah beliau lagi, sebelum ini kami telah nyatakan untuk menghentikan serangan dari pihak pejuang Palestin adalah:
1) Israel perlu hentikan peperangan di Gaza dan berundur dari Gaza.
2) Bebaskan Gaza dari sekatan, dan
3) Sempadan yang berhadapan dengan Gaza perlu dibuka.

- Jelas Nazal, HAMAS ada beberapa penelitian terhadap inisiatif Mesir dan kami akan sampaikan kepada pihak Mesir. Kami juga tidak menerima kehadiran pasukan tentera antarabangsa mengawal sempadan Gaza-Israel kerana pihak antarabangsa ingin melindungi Israel.

- Mengulas campur tangan Turki, Nazal berkata, HAMAS mengalu-alukan Turki kerana pendirian Turki lebih terkehadapan dan amat sesuai. Dalam hal ini, kita tidak boleh mengasingkan peranan Turki. Seharusnya ada penyelarasan di antara Turki dan Mesir.

- Sebagaimana yang dinyatakan oleh Ahmad Daud Oglo, salah seorang menteri di Turki iaitu, "secara asasnya bagi menghentikan serangan ini adalah bebaskan Gaza dari sekatan".

- Amus Gilad, wakil rundingan Israel dijadualkan akan datang ke Mesir untuk kali kedua bagi mengadakan perbincangan dengan Mesir. Menurut sumber, perbincangan tersebut berhubung insiatif Mesir dan menghentikan serangan di Gaza.

- PBB mendesak agar siasatan terhadap serangan Israel yang boleh membawa kepada jenayah perang.

Bantuan kemanusiaan

- PBB melalui UNRWA akan menyalurkan semula bantuan kepada penduduk Palestin Gaza yang menjadi mangsa perang Israel. Menurut sumber, sebelum ini UNRWA terpaksa menghentikan aktivitinya kerana Israel turut menyerang beberapa bangunan seliaannya dan aktivisnya juga menjadi mangsa serangan Israel.

- Sebanyak 14 trak bantuan ubat-ubatan dihantar ke Gaza melalui sempadan Rafah. Sementara itu, 13 orang doktor dari persatuan perubatan Arab juga telah mendapat kebenaran masuk ke Gaza

Reaksi penduduk dunia

- Jutaan penduduk dunia mengadakan tunjuk perasaan membantah perang di Gaza. Antaranya, di Amerika, Bosnia, BelJik, Norway, Jepun, Australia, Greek, dan Sweden.

- Para penunjuk perasaan di London bertempur dengan polis ketika cuba merempuh kedutaan Israel.

Timbal balas

- Fred Abraham, biro kajian di Human Rigth Watch berkata, bom phosporus putih dan ledakan api tidaklah dilarang sama sekali akan tetapi bom tersebut tidak boleh digunakan ke atas kawasan yang mempunyai kepadatan penduduk. Jelasnya lagi, pihak kami juga telah merayu kepada pihak tentera Israel agar tidak menggunakan senjata phosporus.

- Khaled Mashal, Ketua Biro Politik HAMAS ketika mengulas perkembangan di Gaza menyatakan perang yang Israel lancarkan bukanlah untuk memerangi HAMAS sahaja atau sesiapa yang memikul senjata, akan tetapi peperangan itu adalah ke atas Palestin.

- Jelas Mashal, saat ini penentangan(muqawamah/Jihad) itu adalah sesuatu yang penting. Israel mahu menundukkan kami(HAMAS) dengan syarat-syaratnya agar kami kalah.

- Beliau berkata, pejuang Palestin akan menang dan kejutan ke atas musuh pasti akan berlaku. Mashal juga mengingatkan bahawa tujuan penakluk ingin menghapuskan pejuang-pejuang adalah untuk membersihkan permasalahan lama(sejarah dan seumpamanya).

- Mashal meminta supaya melihat semula persepakatan sempadan Rafah, November 2005.

Read more...

Seorang cedera dalam dua serangan zionis di Gaza

Laporan asal jam 02.14 pagi, Palestin/Mesir

GAZA - Zionis telah melancarkan dua serangan awal pagi ini di Gaza.
_________________________________________
Catatan masa serangan:

Jam 01.23 pagi, Palestin, kelihatan pesawat-pesawat zionis berlegar kerap di ruang udara Semenanjung Gaza.

Jam 02.14 pagi
, Palestin, Pesawat tempur zionis mengebom sebuah rumah di barat laut Gaza.

Jam 02.38 pagi
, Palestin, sebuah lokasi KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) dibom dengan dua serangan peluru misil.
_________________________________________

Serangan pertama yang dilaporkan, pemberita 'Safa' berkata, pesawat tempur zionis mengebom sebuah rumah yang berhampiran dengan pejabat bekas badan perisikan 'safina' di barat laut Gaza.

Tambah Safa, pesawat pengintip jenis 'زنانة' melancarkan satu serangan peluru misil ke atas sebuah lokasi sayap tentera HAMAS di barat Hayyu Al-Amal, bandar Khan Yunus. Kemudian, setelah berlalu 30 minit, tiba pula pesawat tempur F-16 melancarkan satu lagi serangan misil ke atas lokasi yang sama.

Sebagaimana dinyatakan, serangan kedua ini mengakibatkan seorang penduduk cedera. Mangsa serangan telah dibawa ke hospital awam Naseer untuk rawatan lanjut.

Serangan-serangan pesawat zionis di Gaza awal pagi ini ekoran kenyataan Perdana Menteri Kerajaan rejim zionis berupa ancaman menyeru serangan dahsyat ke atas Semenanjung Gaza. Dinyatakan, kenyataan tersebut berkait dengan kematian seorang tentera zionis dan 4 lagi cedera di sempadan Gaza serta berkait juga dengan peningkatan serangan roket Palestin ke tanah jajahan. Sumber 10/01/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS