الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis bunuh petani

10 Januari 2011

Laporan asal jam 03.06 petang, Palestin/Mesir

GAZA - Sepasukan tentera zionis membunuh seorang petani yang berusia di bahagian utara Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Gambar(Safa): Tatapan akhir dari ahli keluarga.

Mengulas kejadian yang berlaku petang ini, jurucakap Jawatankuasa Perkhidmatan Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, tentera zionis sengaja menembak dan membunuh petani, Sya'ban Al-Qarmut, 65 ketika mangsa sedang membajak tanah, milik keluarga Al-Kafarnah.

Adham menyatakan mangsa yang syahid dibawa ke hospital Kamal Udhwan, turut ditemui 3 das tembakan peluru di tubuhnya.

Gambar(Safa): Jenazah mangsa ketika diiring penduduk Gaza di sebelah utara.

Selepas waktu zohor hari ini, sepasukan tentera zionis dilaporkan telah menceroboh Gaza dari arah timur daerah Khuza'ah yang terletak di bahagian timur Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza.

Pemberita 'Safa' melaporkan, jentera perang zionis menceroboh 300 meter ke dalam kawasan tanah Gaza yang bertentangan dengan garisan pemisah sempadan. Akhir bulan yang lalu, lokasi tersebut menjadi saksi 3 penduduk Gaza syahid berikutan pengeboman zionis.

Gambar(Safa): Pencerobohan yang kerap kali berlaku di kawasan sempadan.

Seperti yang dinyatakan, menara-menara kawalan tentera zionis yang terletak dari arah timur Khuza'ah turut melepaskan tembakan ke arah rumah dan tanah-tanah pertanian penduduk Gaza.

Pencerobohan secara terhad dan tembakan dari menara kawalan zionis ini boleh disifatkan kejadian yang kerap berlaku hampir setiap hari. Kawasan yang menjadi sasaran zionis ini adalah dari arah timur dan utara Semenanjung Gaza. Sumber 10/11/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS