الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tangkap ahli parlimen dan pemimpin HAMAS

29 Julai 2011

Laporan jam 09:30 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 08:30 pagi, waktu Mesir

JENIN - Rejim penjajah menggerakkan operasi geledah secara meluas awal pagi ini di dua buah Wilayah Tebing Barat, Tubas dan Jenin.

Sumber dari gerakan HAMAS berkata tentera rejim penjajah yang merempuh masuk ke daerah Tamoun di sebelah timur Wilayah Tubas telah menggeledah rumah ahli parlimen dari kumpulan Taghyir wal-Islah(HAMAS), Syeikh Abu Tus, 50. Kemudian, beliau ditangkap setelah disoal jawab oleh tentera rejim penjajah.

Sebagaimana disebutkan, Syeikh Abu Tus dikenali ramai oleh penduduk Palestin di Tubas. Beliau telah berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki dan empat perempuan. Sebelum ini, beliau telah beberapa kali ditangkap oleh rejim penjajah.

Dari sudut lain, sumber yang sama menambah bahawa tentera penjajah telah menceroboh daerah Aqqaba di sebelah selatan bandar Jenin dan menangkap bekas ketua daerah merupakan pemimpin terkemuka HAMAS, Syeikh Mustafa Muhammad Said Abu Urrah, 55. Rumah beliau diperiksa tentera penjajah meskipun dimaklumkan beliau telah melalui tahanan tanpa bicara bertempoh selama 2 tahun pada waktu lalu.

Sejak bulan kebelakangan ini, tentera penjajah meningkatkan operasi yang menyasarkan pemimpin-pemimpin terkemuka gerakan HAMAS serta ahli-ahli parlimen Majlis Legislatif(PLC), sebahagian besarnya mewakili HAMAS. Sehingga kini, puluhan yang ditangkap telah dipindahkan ke tahanan tanpa bicara. Sumber 29/07/2011, web berita Safa.ps dan Palestine-info

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS