الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin bertempur dengan penjajah di Al-Quds

25 April 2010

Sebuah pertempuran telah meletus antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera penjajah di Silwan, yang terletak di bandar Al-Quds berikutan menghadang sebuah perarakan yang diadakan oleh golongan pelampau Yahudi.

Gambar: Pemuda Palestin mempertahankan Al-Quds.

Tentera penjajah menggunakan bom pemedih mata dan sound bom bagi menyuraikan kumpulan penunjuk perasaan dari kalangan pemuda Palestin. Akibatnya, beberapa pemuda Palestin mengalami luka parah.

Mufti Al-Quds, Syeikh Husin berkata kepada agensi berita Al-Jazeerah bahawa penjajah bertanggungjawab dengan kejadian yang berlaku kerana membenarkan 'golongan pelampau mengadakan provokasi ketika berarak'. Beliau menyifatkan, perarakan itu adalah bentuk tentangan yang jelas.

Jelas Syeikh Husin, polis Israel bertindak melindungi perarakan pelampau Yahudi yang membawa sepanduk dengan seruan supaya menguasai tanah-tanah Palestin, khususnya di kawasan 'الوادي المقدس'.

Berikutan tentangan balas dari Palestin, beliau menyatakan tindakan tersebut adalah normal kerana untk mempertahankan tanahnya.

Syeikh Husin turut bertegas bahawa penduduk Palestin memikul tanggungjawab yang besar bagi mempertahankan Al-Quds, bagaimanapun beliau berkata, dengan tanggungjawab sedemikian tidak bermakna hanya penduduk Palestin sahaja yang mesti menjaga Palestin.

"Tanggungjawab mempertahankan Al-Quds bukanlah hanya terletak kepada penduduk Palestin sahaja", kata beliau kepada mana-mana kerajaan Negara Islam.

Di tempat lain pula, beberapa penduduk Palestin mengalami kecederaan setelah tentera penjajah bertindak menyuraikan perarakan yang diadakan oleh penduduk Palestin, turut disertai aktivis keamanan luar di barat Bet Lehem.

Berikutan itu, anggota Majlis Legislatif Palestin, Hanan Ashrawy menyatakan pihak yang merancang menguasai Silwan adalah pihak Israel berhaluan kanan, iaitu golongan pelampau dari Kerajaan Israel yang ada sekarang. Beliau turut menyifatkan, hal yang sedang berlaku ini adalah perancangan yang tersusun dan teramat bahaya.

Jelasnya, tentangan dan ancaman Israel ini seiring dengan kunjungan George Mitchell, utusan Amerika Syarikat(US) di Timur Tengah ke sini untuk mendapatkan janji dari Israel agar tidak mengadakan tentangan yang begitu sengit kepada Palestin.

Hanan berkata, 'tekanan dari tentangan itu mengancam semua usaha bagi mendapatkan persefahaman'. Sumber 25/04/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS